Психологи шкіл району допомагають дітям самим розібратися у своєму житті

23 Квітня 2017, 11:25
2838

Всеукраїнський день психолога традиційно відзначається 23 квітня

Психологи. Хто ж вони? Можна багато відповідей дати на це запитання.

Насамперед, психолог допомагає психічно здоровій людині самій розібратися у своїх проблемах і надалі самостійно їх вирішувати; не осуджує і не карає, контролює стан клієнта тільки за допомогою професійних методик і тільки при особистій зустрічі; опирається на професійні знання, особистий професійний досвід і несе особисту відповідальність за результати; пропонує на вибір кілька рекомендацій, що відповідають можливостям особистості; може не все, бо він не чарівник.

Часто можна почути: «А що ті психологи роблять в школах?». То я відповім, що цим людям набагато важче працювати, адже вчитель-предметник знає яка тема уроку в нього завтра і в якому класі урок, а психологи повинні бути готові до будь-якої ситуації, яка може виникнути наступного дня. Учень порушує поведінку - кличе психолога, не прийшов на заняття - шукай психолог,  непорозуміння з однокласниками чи батьками - вирішуй психолог… Він має допомогти, вислухати та інколи виконати роль «жилетки»,  у яку можна виплакатись.

Основним завданням - не розібратися в житті клієнта, а допомогти йому самому розібратися у ньому.

Працівниками психологічної служби обслуговуються 7 загальноосвітніх та 4 дошкільні навчальні заклади району у яких працює 14 спеціалістів. До складу входять 11 практичних психологів та 3 соціальних педагогів. Найбільш поширеною діяльністю працівників психологічної служби є індивідуальні консультації, які пов’язані з проблемами у сім’ї та стосунками з однолітками. Конфлікти, непорозуміння –  це те, що часто трапляється у житті. Але ті, хто звертався за допомогою, обов’язково знаходять вихід із життєвого лабіринту. Коли поговориш із спеціалістом, то проблема вже стає не така страшна, адже просто розповівши її,  учень краще розбирається у ситуації та знаходить шляхи вирішення.

Психолог має бути добрим, справедливим, комунікабельним, глибоко розуміти дитину.  Психолог - це той, хто піклується про чистоту храму людських душ, хто творить чудеса, має добре розвинену інтуїцію, дотримується етичних норм, «іде в ногу» з часом. Психолог не оцінює, не судить...

Все можливо, тільки не варто залишатись один на один зі своїми проблемами, адже є психологія -  наука, що протягом  віків допомагала людині знаходити вихід із найскладніших ситуацій. Довіртесь собі, дозвольте психологу вам допомогти, адже ви варті того, щоб бути щасливими.

Тож напередодні Всеукраїнського дня психолога я хочу привітати всіх працівників психологічної служби навчальних закладів. Міцного здоров’я, творчого неспокою, даруйте життєдайну силу всім спраглим, незважаючи на примхи долі, йдіть по життю упевнено і мудро. Адже приємно усвідомлювати, що ти допоміг порадою, добрим ставленням, навіть просто усмішкою, що ти просто потрібен людям!

Олена МОНІЧ, методист РМК відділу освіти, молоді та спорту Шацької РДА.

 

Коментарі
23 Квітня 2017, 15:22
отото тяжка праця налишко бідні психологи
23 Квітня 2017, 20:10
А яку роботу психологи проводять із складними дітьми? Реальну, а не на папері? Чим вони допомагають батькам і вчителям у роботі з такими дітьми?
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024