Чи сильно постраждають врожаї Волині від неочікуваних холодів

21 Квітня 2017, 14:10
1703

В останні дні Україну накрив сильний циклон із Балкан, принісши не лише холод, а й засипавши снігом добру частину України. Неочікувані холодні дні були й на Волині. Наскільки сильно постраждає врожай через неочікувані аномальні холоди?

Про це пише Depo.ua.

В Україні 18 квітня розпочалося різке похолодання, а наступного дня у Харківській, Дніпропетровській і Запорізькій областях випав сніг. Садоводи і аграрії, судячи з усього, не були готові до такого повороту подій і тепер сумно оглядають свої засипані снігом розквітлі дерева.

"Арктичний холод посеред білого весняного цвіту - це не жарти. Тому короткочасне похолодання - може бути небезпечним для ніжного цвіту майбутніх плодів фруктових. А що вже казати про тривале охолодження? Я не знаю точно, як рятувати ці дерева і кущі. Знаю, що по селах обкурювали плодові садки цілу ніч, щоб врятувати їх від морозу. Знаю, що повинні точно щось знати агрономи", - розповідає головний синоптик сайту Opogode.ua Наталка Діденко і наголошує – поки що на суттєве потепління можемо не чекати.

Ще одна проблема – абрикосові дерева нема кому опилювати, бо їм вже достатньо тепло, квітнуть, а от бджолам ще холодно, вони не покидають вуликів.

ПЛОДОВІ ДЕРЕВА

Укргідрометцентр прогнозує втрату до 30% врожаю.

"Найбільш несприятливі погодні умови для плодових. Цього року раннє масове цвітіння абрикоса, ранніх сортів вишень, груш розпочалося практично по всій території України, та інтенсивні заморозки, зниження температури до -1 -4 пошкодили плодові. Втрати становитимуть 30% - однозначно. Плодові, що цвітуть, найбільше постраждають у західних та північних областях", - запевняє керівник агрометеорологічного відділу Гідрометцентру Тетяна Адаменко.

Заступник директора Інститут зернових культур, професор Михайло Шевченко передрікає, що винограду та іншим рослинам, які ще не встигли остаточно прокинутися від зими, нинішнє похолодання не зашкодить. Можна сподіватись і на пізню черешню та абрикоси. Але з ранніми прогноз так само невтішний.

"Фруктові дерева, квіти на яких вже розпустились – вишні та абрикоси, як не прикро, постраждають. Тобто, простіше кажучи, усе, що зараз квітне, постраждає від такого температурного шоку та снігу", - каже Шевченко.

За даними провідного аграрного журналу "АПК-Інформ: овочі і фрукти" вже зараз деякі господарства повідомляють про повну втрату врожаю абрикосів, персиків, черешні та вишні.

"Саме за цими культурами ми і чекаємо найбільшого зниження виробництва, - коментують ситуацію українські садівники. - У той же час, абрикоси і персики вже в більшості регіонів відцвіли, проте різкі температурні перепади можуть негативно позначитися на зав'язі, а рясні опади лише погіршують ситуацію".

У той же час, власники яблуневих садів поки що в доброму гуморі – в переважній більшості яблуні ще не розквітли.

КАРТОПЛЯ

Холоди заскочили городників якраз на процесі саджання картоплі, і наразі більше всіх радіють ті, хто з цією справою не квапився – картопля, яка ще не встигла прорости, скоріш за все, переживе безболісно. Якщо земля не промерзне.

"А там, де вже проклюнулася і температури мінусові, втрати будуть чималі – врожай або цілком загине, або сильно постраждає. Картопля взагалі любить, коли в тепло саджають", - розповіли Depo.ua в "Першій картопляній агенції".

Щоправда, в порівнянні з кісточковими садовими культурами, побитий холодами врожай картоплі ще можна буде врятувати, просто засадивши новий.

ЗЕРНОВІ

По озимим зерновим культурам холоди також вдарять, але у порівнянні з абрикосами – не фатально. Як повідомив Depo.ua агроном "Українського аграрного союзу" Віктор Янковий, заморозки вплинуть на розвиток вегетації. Але якщо після снігу правильно будуть застосовані регулятори росту, шкода буде мінімальною, в межах 5-10%. Якщо обійтися без регуляторів – 20-30%.

З даними агрометеорологічного відділу Гідрометцентру озимим культурам нічого не загрожує, навпаки, рясні опади поповнили запаси вологи.

"Зі значною ймовірністю можна говорити, що врожай озимих культур буде хорошим", - зазначає Адаменко, додаючи, що посіви соняшника та кукурудзи ще не мали сходів, тому пошкоджень врожаю майже не буде.

Коментарі
23 Квітня 2017, 01:54
натураліст гребаний
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39