У Шацькому районному центрі зайнятості обговорили питання легалізації робочих місць

17 Квітня 2017, 10:00
3927

За останні роки в Україні все більше набирає обертів нелегальне працевлаштування. Причин такого явища є чимало. Та в більшості випадків така ситуація із працевлаштуванням влаштовує і роботодавця, якому не треба сплачувати зайві податки, мати зайвий клопіт із оформленням працівника, і працівника, якому перепаде трохи більше грошенят «у конверті».

Але це - хибна думка і в одних, і в інших.

Про державну політику у сфері легалізації найманих працівників говорили 11 квітня у Шацькому районному центрі зайнятості. Директор Шацького районного центру зайнятості Мирослава Терета представила учасників семінару з роботодавцями. Це - заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Волинській області  Наталія Ганя, перший заступник голови Шацької РДА Віктор Плейтух, начальник Шацького відділення Ковельської ОДПІ Світлана Сулік, начальник Шацького об’єднаного управління Пенсійного фонду Віктор Гірич, начальник Шацького відділення поліції Віталій Мархальчук, представник Шацької селищної ради Віталій Мелюх, начальник управління соціального захисту населення Шацької РДА Антоніна Пилиповець.

Мирослава Терета ознайомила присутніх із ситуацією на ринку праці та заходами служби зайнятості, що стимулюють створення роботодавцями нових робочих місць. Також розповіла про електронні сервіси служби зайнятості – відео резюме, он-лайн співбесіду, «Електронний кабінет роботодавця» та «Електронну чергу реєстрації безробітних».

Про останні нововведення в законодавстві, які стосуються легалізації найманих працівників, штрафів за невиконання вимог законів про працю, повноваження інспектора праці розповіла Наталія Ганя. Окрім того, найближчим часом інспектор праці буде працювати вже в Любомлі, тож до перевірок в Шацькому районі представника цієї служби будуть залучати частіше.

«Графік перевірок підприємств, як державних, так і приватних, приватних підприємців, складається на рік. Але в цей графік можуть вноситись зміни, якщо є повідомлення на урядову гарячу лінію з проханням провести перевірку, так і за поданням органів місцевого самоврядування,» -- зазначила Наталія В’ячеславівна.

Серед змін – роботодавець не має права допустити нового працівника до роботи без повідомлення у фіскальну службу, прийняти на роботу лише уклавши трудовий договір. Інакше на роботодавця чекає штраф у розмірі 30 мінімальних заробітних плат (приблизно 90 тис. грн.). За заборгованість з виплати заробітної плати також чекають штрафні санкції. А за недопущення інспектора з праці на підприємство для перевірки установа чи приватний підприємець змушений буде заплатити штраф у розмірі 100 мінімальних заробітних плат.

Також Наталія Ганя розповіла, що об’єднані громади мають право вводити в штат свого інспектора праці, він же буде мати усі повноваження для перевірки, складати акти та виносити приписи про накладення штрафів(коли буде прийнято на законодавчому рівні відповідне положення).

Говорила інспектор з праці й про те, що в деяких районах області ситуація із легальним працевлаштуванням значно покращилася. «Наприклад, в Горохівському районі при проведенні перевірок ми не знайшли жодного працівника який би працював без оформлення трудових відносин,» - зазначила вона.

Головний податківець району Світлана Сулік цікавилася, чи можна залучати інспектора з праці до роботи в комісіях районної ради та райдержадміністрації, які посилено працюватимуть в літній період. Саме в сезон літнього відпочинку в районі найбільш кричуща ситуація із нелегальним працевлаштуванням. Світлана Володимирівна сподівається на тісну співпрацю з інспекторами, адже основне завдання - поставити в рівні умови весь бізнес. «Думаю, несправедливо, коли поряд стоять два підприємці, в одного з них є усі документи та оформлені працівники, він сплачує усі податки, а інший - лише заробить гроші за два місяці і поїде звідси,» - сказала вона.

Підтримав її й Віктор Плейтух: «Ми, зрештою, повинні в районі навести порядок з легалізацією найманих працівників. І стосується це питання не лише осіб, які зайняті в літній сезон. Це стосується тих же «вільних» будівельників, які будують в дядька хату й заробляють гроші, а водночас отримують допомогу по безробіттю в центрі зайнятості чи соціальну допомогу - в управлінні соціального захисту. Робота районної комісії чи інспектора праці не повинна стати інструментом залякування бізнесу. Їм важко працювати в сьогоднішніх умовах. Але для них є чимало державних структур, які порадять, підкажуть, допоможуть в рамках закону оформити підприємницьку діяльність, того ж таки найманого працівника."

На завершення заходу Наталія Ганя надала свої контактні дані роботодавцям району, які були присутні на зустрічі, та пообіцяла надавати їм фахову допомогу та консультації.



 

Віта Шепеля

 

Коментарі
17 Квітня 2017, 19:44
ГОВОРИЛИ БАЛАКАЛИ
17 Квітня 2017, 20:10
І КОЛИ ВЖЕ ПОМІНЯЮТЬ ТУЮ МИРОСЮ
18 Квітня 2017, 21:56
ідеж та правда
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024