Вихованка Шацького БДЮТ Діана Жур — серед фаворитів Дари Корній

13 Квітня 2017, 16:30
2997

Діана Жур, вихованка гуртка ''Журналістика'' Шацького Будинку дитячої та юнацької творчості —  серед переможців ІV відкритого літературного конкурсу для дітей та молоді ''ФантФест''. Він проходив в рамках  VІІ Міжнародного фестивалю мистецтв «Гоголь-фентезі імені Рудого Панька». Цьогоріч  творів у популярних жанрах фентезі і фантастики було найбільше — 112.

Окрім здобутого почесного ІІ місця, Діана ще й попала в міні-список фаворитів Дари Корній, відомої письменниці, багаторазового переможця літературного конкурсу ''Коронація слова'', голови журі конкурсу. Діанин твір вона відмітила у відеозверненні під час нагородження (розміщено на сайті організатора конкурсу — Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки).

Ще оцінку творчості вели  Анатолій Марущак — письменник, заслужений журналіст України, Анна Бардашевська – директор Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, заслужений працівник культури України, Юлія Ситник, голова Благодійного фонду "Майбутнє Херсонщини"та Надія Звягінцева, поет, редактор, секретар журі.

Коли в переможниці трішки влігся шквал перших емоцій та надзвичайних вражень, вона поділилася ними зі мною.  Розповіла, що захоплюється творчістю Дари Корній, нещодавно читала її  ''Петруся-химородника'' і неомінно порине в світ інших книжних історій, які вийшли з її рук.  Звертання письменниці такого рівня саме до неї ’’Так тримати!'' зобов’язує до підвищення  вимог до своєї творчості. 


       

Звичайно ж,  дівчині хотілося б відчути всю чудодійну атмосферу церемонії нагородження, яке відбулося у формі Конгресу фантастів-початківців з віртуально присутнім  Рудим Паньком та відомими письменниками Мариною Павленко і Сашком Дерманським.  Саме ''Русалонька з 7-В...'', перечитана в 5-книжному циклі   авторства М. Павленко, і надихнула на створення власної історії про дівчинку, яка вилилася в оповідання ''Незвичайні пригоди Софійки''.

Мені помітно, що головна героїня дещо відтворена з власного образу, та й сама Діана зізнається, що їй вона дуже близька. А ще їй найбільше подобається сюжет оповідання, а  я, як керівник, відмітила його високий художній виклад. Заняття на гуртку розвинули літературні здібності дівчини, вони помітно зросли. Однак вона на перемогу не надіялась, можливо, тому, що була наймолодшою у своїй віковій групі 12-16 років.

Дворічна гурткова діяльність повпливала на вибір професії журналіста, в якому універсально поєднуються її улюблені літературні, відео- та фотомистецькі вміння, різноманітні жанри. Тим більше, що має перші здобутки: ІІ місце в конкурсі робіт юних фотоаматорів ''Моя Україно'' (обласний рівень) та перемогу за представлену у співавторстві газету на природоохоронну  акцію  ''Птах року 2015 — пелікан рожевий'', диплом фіналіста дитячого літературного конкурсу ''Перодактиль'' (всеукраїнський рівень). А ще брала участь в конкурсах ''У пошуках літературних талантів'', ''Юні літератори Волині'', ''Рятувальники очима дітей'', на результати яких з нетерпінням очікує.

1

 

А  от на питання про мрію стати письменницею, відповіла, що це надзвичайно велика  праця, яка не призупиняється ні на мить, проявляючись в постійному розкручуванні  сюжету, нових  кроках героїв в думках тощо. Приходиться викроювати час на творчість, адже багато сил забирає бездоганне навчання в 7 класі Шацької школи-гімназії.

Всім любителям фентезі та фантастики раджу ознайомитися з творами переможців ''ФантФесту'', які  будуть зібрані  в книзі (веб-видання) — не пожалкуєте!

А Діані Жур разом з довгоочікуваним та таким вагомим дипломом директор нашого закладу Наталія Постернак передала найщиріші вітання та побажання. А я вручила невеличкий подарунок — книги  Дари Корній, волинського письменника Василя Слапчука, свіжий номер міжнародного  літературно-мистецького журналу ''Склянка Часу'' (№81), де є краплина моєї поетичної творчості, записник (для нових шедеврів!).

Діана разом зі словами вдячності пообіцяла й надалі дивувати всіх своєю творчістю.

Ніна КОРЕЦЬ


 

Коментарі
14 Квітня 2017, 00:42
а чияж то дитена
14 Квітня 2017, 12:50
Шацьк має таланти!!! МОЛОДЕЦЬ ДІАНКА.Не зупиняйся, ми в тебе віримо.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024