П'ять причин, чому шачани мають працювати легально

29 Березня 2017, 11:50
1222

Шацький районний центр зайнятості закликає жителів району до оформлення трудових відносин легально, адже саме у цьому випадку права людини, як найманого працівника, будуть захищені, і вона зможе претендувати на весь соціальний пакет, гарантований державою.

Про п'ять причин, які стимулюють до легального працевлаштування, розповідає Наталія Чуб, провідний юрисконсульт Шацького районного центру зайнятості. 

1. Гарантована виплата заробітної плати

Якщо ви працюєте офіційно, то можете бути впевнені, що заробітна плата буде виплачена стовідсотково. На превеликий жаль, в Україні через значний обсяг нелегальної зайнятості непоодинокі випадки, коли недобросовісні роботодавці затримують виплату заробітних плат, а потім виплачують її не у повному обсязі. Якщо ваші трудові відносини оформлені офіційно, то невиплата заробітної плати є приводом звернення до суду, який ви майже гарантовано виграєте.

Основні закони, які гарантують отримання офіційної винагороди за виконану роботу це – Кодекс законів про працю України та ЗУ «Про оплату праці».

2. Відпустка.

Якщо ви працюєте офіційно, то можете розраховувати на щорічну оплачувану відпустку строком не менш як 24 календарні дні (а деякі професії мають гарантовану відпустку 36 днів і навіть більше). При цьому, згідно ЗУ «Про відпустки», існує ряд додаткових відпусток таких як: відпустка за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці; щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці; додаткова відпустка за ненормований робочий день. При цьому це не повний перелік гарантованих відпусток!

3. Лікарняні

Якщо раптом ви захворіли, то офіційні трудові відносини стануть гарантом того, що ви можете взяти лікарняний та отримати компенсацію за період його дії. Крім того, ніхто не може бути впевнений у тому, що його не спіткає нещасний випадок. А офіційне працевлаштування гарантує матеріальне забезпечення при настанні таких ситуацій.

4. Пенсія

Із заробітної плати, яку ви отримуєте офіційно, вираховується внесок, який гарантує вам грошове забезпечення при досягненні пенсійного віку. Розмір пенсії пропорційно залежить від офіційної заробітної плати.

5. Допомога по безробіттю

Якщо ви працювали офіційно і втратили роботу, маєте право на отримання широкого переліку послуг Служби зайнятості. При цьому допомога по безробіттю (компенсаційні виплати, які тривають до 360 календарних днів) напряму залежить від суми отримуваної заробітної плати.

Серед найцікавіших послуг, які ви можете отримати в службі зайнятості – професійне навчання за популярною на ринку праці спеціальністю. У структурі Служби діє 11 центрів професійно-технічної освіти, які оснащені найновішим обладнанням, де ви можете безкоштовно освоїти будь-яку з багатьох популярних на ринку праці професій: від бармена та майстра манікюру до програміста. Ще більш цікава послуга від служби зайнятості – це допомога у відкритті власної справи. І тут, знову ж таки, розмір допомоги по безробіттю для відкриття власного бізнесу прямо залежить від офіційних заробітків.

Підвищити свою обізнаність щодо переваг легальної зайнятості ви зможете, відвідавши семінари на тему: «Легальна зайнятість», що відбуваються щовівторка об 11.00 год.  в Шацькому районному центрі зайнятості за адресою: вул. Шевченка, 5, смт. Шацьк.

 

Коментарі
29 Березня 2017, 21:06
вже тий миросци пора на пенсию молодеі хай роблять
30 Березня 2017, 01:39
А в приватних підприємців хоч і легально працюєш обіцяноі урядом мінімалки не получиш
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024