Працівники культури району знайомили відпочивальників «Лісової пісні» зі світом музики

26 Березня 2017, 11:20
1965

Працівники Шацького РБК вже вдруге (15  березня) представили відпочиваючим санаторію «Лісова пісня» літератуно-музичну композицію під назвою «Чарівний світ музики».

«Сьогодні ми з вами вирушаємо в цікавий світ музики. А як ви думаєте, коли виникла музика?

Це питання давно хвилює людей. Ще в глибокій давнині було складено немало легенд про походження музики. Стародавні греки вважали, що музика дарована нам богами.  Учені ж на основі досліджень встановили, що музика з'явилася ще в первісному суспільстві. У древніх людей вона була пов'язана з їх повсякденним життям.

Жінки наспівували, заколисуючи дітей, пастухи скликали стадо звуками ріжків, войовничі вигуки вселяли жах в душі ворогів. Музика, її ритм і мелодія завжди мали великий вплив на людину» - такими словами розпочали вечір  ведучі  Вікторія Ягодинець та Марія Шпак.

Музика являє собою гармонійне сполучення найбільш приємних для людини звуків, володіє великою цілющою силою. Вона покращує настрій і самопочуття, знижує втомлюваність, концентрує увагу і підвищує життєвий тонус.

Для глядачів концерту народний  аматорський колектив «Веретено» виконав українську  народну пісню «Ой у полі два дубки» (солістка Ольга Гайова).


 

Ім'я поета Юрія Рибчинського відомо навіть тим, хто ніколи не читає вірші. Досить почути пісні на його вірші, а їх - близько трьох тисяч.

Юрій Рибчинський та Юрій Поклад, коли були ще молоді, написали перший свій шлягер «Очі на піску».

А передісторія написання віршів була такою. Після університету Юрія Поклада забрали в армію, в ансамбль МВС. Через деякий час дівчина, з якою він зустрічався до армії, вийшла заміж за іншого. Він дуже цим переймався. Але врятувала поезія. Смуток, гіркоту, спустошеність він виплеснув на папір. Таким чином з'явилися згодом пісня «Очі на піску». Тільки після цього йому стало легше. І вперше він зрозумів, що поезія і музика здатні зробити те, чого не можуть зробити кращі лікарі. Тож відома пісня «Очі на піску» звучала у виконанні Марії Шпак. Пісню Василя Михайлюка «Черемшина» – виконав ансамбль скрипалів «Кришталеві смички» (керівник Олена Мосійчук).

«Чі май» з кінофільму «Професіонал» виконав дует «Глорія» в складі Олени Мосійчук та Петра Олеха.


 

Розмаїття українських пісень вражає. Жодна країна світу не має такого автентичного скарбу, як ми з вами. Радісні, сумні, жартівливі, героїчні, обрядові – всі вони прекрасні. Українська пісня - це втілення чогось квітучого, безсмертного.

Польку «Гей-га-гов» у виконанні народного ансамбль народних інструментів «Веретено» (керівник Олександр Матяшук) дуже щиро сприйняли глядачі.

Співаючи, ми зазираємо у нашу історію, у минуле, намагаючись обережно побачити картини народження української нації. Коли звучить пісня, то серце наповнюється почуттям любові до рідного краю, до свого народу. В кожній пісні відчувається українська душа,українська вдача, віра, надія й любов. Пісня єднає людей духовно, несе заряд енергії, добра та любові.

Підтвердження цього - «Пісня на добро», яку виконав вокальний ансамбль «Мелодія» (керівник Максим Веремчук).


                                

«Мелодія ля-мінор» українським композитором Мирославом Скориком написаний до фільму "Високий перевал". Попри значний творчий доробок композитора,  ця мелодія на сьогодні є найбільш впізнаваним та найчастіше виконуваним його твором. ЇЇ на скрипці виконала Олена Мосійчук під супровід  Олександра Матяшука на клавішах.

Музика має супроводжувати людину все життя як добрий ангел, захищаючи серце від образи, жорстокості і лютості. Музичне мистецтво впливає на душу людини, її почуття і розум. «Таємниця музики в тому, що вона знаходить невичерпне джерело вираження там, де мова замовкає,» - писав Єжи Гоффман. Людина, якій дано відчувати тонкий світ і відтворювати його в звуках – щаслива.

Пісню  Святослава Вакарчука «Обійми» виконало вокальне тріо «Red Roze».

Гарна музика - це найкращі ліки від депресії, а також справжня загальна людська мова. Музика - це складова частина інтелекту людини. Вона змушує нас мислити і духовно збагачує.

Чудовою грою на  акордеоні порадував присутніх  Олександр  Матяшук, який виконав  «Танго ночі».  

Глядачі  із задоволенням слухали пісні і не приховували свого захоплення. Затамувавши подих, кожен думав про те, що музика - це розум, втілений у прекрасних звуках.

Валентина Ханзерук, директор Шацького районного Будинку культури

 

Коментарі
26 Березня 2017, 19:21
ВІТЕ НО ДРОВ НАРУБАЙТЕ
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024