Жителів Ростані і Пулемця хвилюють питання маршрутних перевезень, медичної реформи і матеріального забезпечення соціальних об’єктів

25 Березня 2017, 10:00
4583

15 березня відбувся виїзний прийом голови Шацької районної ради Сергія Карпука на території Пулемецької та Ростанської сільських рад.

В’їзд у Пулемець, що біля пункту контролю «Пулемець», неприємно вразив засміченими узбіччями доріг і безладом біля зупинки. Асфальтована дорога до села – в гарному стані. В сільській раді на зустріч до голови районної ради прийшов всього один житель – із приватною проблемою, яку спричинив конфлікт із сусідом. Василь Демедюк, Пулемецький сільський голова, пообіцяв, що проблемне питання вирішиться без втручання районної влади.

Зупинка села Пулемець
Зупинка села Пулемець


 

Сергій Вікторович мав змогу оглянути соціальні об’єкти Пулемця, а також обеліск і братські могили часів Другої світової війни на території сільської ради. Місця поховання потрібно впорядкувати до 8 травня, Дня пам’яті і примирення, тому це питання – на контролі в голови районної ради.

Братська могила на кладовищі села Пулемець
Братська могила на кладовищі села Пулемець

Братська могила в Пулемці
Братська могила в Пулемці

 

Найперше делегація з району завітала в дошкільний навчальний заклад, де в одній групі виховується 18 дітей. Дитсадок – теплий, затишний, з гарним ігровим залом. Вихованці в очікуванні сніданку гралися, складали конструктор і збирали пазли.

Дитсадок у селі Пулемець
Дитсадок у селі Пулемець

Скориставшись нагодою обговорити проблеми закладу з представником благодійного фонду, яка теж була присутня на зустрічі, завідуюча дитсадка запитала про можливість фінансової допомоги у встановленні санвузлів та придбанні дитячих меблів і вуличних гойдалок. Представник фонду розповіла про механізм реалізації суспільно-корисних проектів на умовах співфінансування.

Клуб у селі Пулемець
Клуб у селі Пулемець

Школа в селі Пулемець
Школа в селі Пулемець


Школа в селі Пулемець
Школа в селі Пулемець

Їдальня в ЗОШ І-ІІ ст. села Пулемець
Їдальня в ЗОШ І-ІІ ст. села Пулемець

Школа в селі Пулемець
Школа в селі Пулемець

 

Очільник району оглянув також загальноосвітню школу І-ІІ ступенів, де разом із керівництвом закладу визначили приблизне місце розташування майбутніх внутрішніх санвузлів. Приємне враження справив місцевий ФАП з нещодавно відремонтованим і пофарбованим фасадом, сільський клуб, що добудовується.

ФАП у Пулемці
ФАП у Пулемці

ФАП у Пулемці
ФАП у Пулемці

Пилорама в Пулемці
Пилорама в Пулемці

Пилорама в Пулемці
Пилорама в Пулемці

 

Побували і в місцях поховання. В Пулемці таких три. В центрі села – обеліск, він у гарному стані, потребує лише поверхневого впорядкування. На місцевому кладовищі - братська могила. В сосновій посадці, на околиці села - ще одна братська могила. Саме остання потребує найбільшої уваги місцевої влади, оскільки, окрім металевої загорожі і зруйнованого хреста, там немає жодного знака, напису про ті звірства, які чинили фашисти в роки війни.

Далі на голову районної ради в приміщенні сільського клубу чекали активісти села Хрипськ.

Жителі села Хрипськ
Жителі села Хрипськ

Жителі села Хрипськ
Жителі села Хрипськ

Ростанський сільський голова Мирослава Кликоцюк
Ростанський сільський голова Мирослава Кликоцюк

Клуб у селі Хрипськ
Клуб у селі Хрипськ


Люди обурювалися курсуванням маршрутки, водій якої їздить, коли захоче. Мирослава Кликоцюк, Ростанський сільський голова, підтвердила слова селян:

-Це дійсно болюче питання. Важко знайти спільну мову з водієм, якому часто мушу телефонувати і просити забрати людей до Шацька.

Сергій Карпук зауважив, що проблема маршрутних перевезень є актуальною по всьому району і складною для вирішення. Питання заплановане до розгляду на відповідній постійній комісії районної ради, є надія, що вирішиться. Жителів Хрипська хвилювало і питання медичної реформи, зокрема створення госпітальних округів. Голова районної ради заспокоїв людей, наголосивши, що лікарню в Шацьку не закриють, більше того, громада на чолі з керівництвом територіального медичного об’єднання активно відстоюють госпітальний округ у Любомлі.

Селяни переймалися долею напівзруйнованого приміщення місцевої школи, яку закрили 20 років тому. Потрібен транспорт, щоб повалити аварійну споруду і забрати її з центру села.

Зруйнована школа в селі Хрипськ
Зруйнована школа в селі Хрипськ

Потім відбулася зустріч очільника району з учителями Ростанської ЗОШ І-ІІІ ст. Обговорили механізм фінансування будівельних робіт зі штукатурки цоколя будівлі школи, оплати праці керівників гуртків, придбання опалювального котла. Непросто буде вирішити проблеми низької електричної напруги в школі і населеному пункті в цілому, а також опалення навчального закладу, проте район, зі слів Сергія Карпука, докладає до цього всіх зусиль.

ЗОШ І-ІІІ ст. села Ростань
ЗОШ І-ІІІ ст. села Ростань

ЗОШ І-ІІІ ст. села Ростань
ЗОШ І-ІІІ ст. села Ростань

Прийом громадян у Ростанській сільській раді
Прийом громадян у Ростанській сільській раді

 

В Ростанській сільській раді пам'ятних місць, де поховані солдати і мирне населення, чотири. Обеліск у центрі села Ростань, братська могила посеред лісу, де поховані цілі сім'ї закатованих фашистами людей, братська могила в селі Хрипськ, де покояться два вбиті прикордонники, та братська могила в селі Перешпа. Всі ці місця щороку впорядковує власними силами і з допомогою учнів місцевої школи та небайдужих активістка із села Ростань Віра Лончук.

Саме вони наведуть скрізь порядок, очистять від сухостою та бур'янів, посадять квіти, пофарбують. Складніша робота - встановлення загорожі і пам'ятних знаків ляже на плечі представників місцевої влади та лісників.

При нагоді Сергій Карпук попросив лісничого Ростанського лісництва Сергія Лагодича разом зі службою автомобільних доріг прибрати узбіччя дороги біля пункту контролю «Пулемець» і автобусної зупинки.

Наостанок делегація побувала у селі Перешпа - одному з найменших у Шацькому районі за кількістю жителів. В населеному пункті проживає 49 чоловік, фактично - заледве набирається 40. Магазину в селі немає - хліб і деякі продукти привозить поштова машина. Люди раді, що функціонує фельдшерсько-акушерський пункт.

На виїзному прийомі працювала представник районного центру надання безкоштовної юридичної допомоги Мирослава Карпук, яка всім, хто до неї звертався, надавала кваліфіковану консультацію.

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

 

Коментарі
25 Березня 2017, 17:36
рік назад точно тауі ж проблеми були і що вирішилось а влада катається і обіцяє і нічого не робить добре хоч по графіку їздять на прийоми хоч позитив є
27 Березня 2017, 01:12
ЗВІДКИ НА НЕЗАКОННІЙ ПИЛОРАСІ СТІЛЬКИ ЛІСУ? МОЖЕ ЦИМ ІМАЛИ ПОЦІКАВИТИСЬ НАЧАЛЬНИКМ?
27 Березня 2017, 22:35
НУ ПРИЇХАЛИ НУ ПОБАЧИЛИ І ЩО ДАЛІ? ПЕРЕД ТИМ БУВ КАРПУК СВ ПОБАЧИВ ОБГОВОРИВ З ЛЮДЬМИ СІЛЬСЬКИМ ГОЛОВОЮ І ЧЕРЕЗ МІСЯЦЬ ПРИЇХАВ ГОЛОВА РДА І ЩО ? БЕНЗИН ДЕРЖАВНИЙ А РОБОТИ НУЛЬ
28 Березня 2017, 12:21
на все немає коштів
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024