Ігор Лікарчук пропонує запровадити штрафи у школах

20 Березня 2017, 15:25
3190

Освітній діяч, директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук пропонує у школах запровадити шкільні штрафи.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"А що ви думаєте, шановні колеги, про шкільні штрафи. У деяких країнах вони ж існують. Учнів (їхніх батьків) штрафують за порушення Правил внутрішнього розпорядку, образу вчителя, використання мобільних на уроці, нецензурну лексику в стінах школи... Кошти, отримані від штрафів, зараховують на рахунок школи й використовують на її потреби.

Безумовно, у цій практиці є позитив і негатив. Є ментальне несприйняття навіть думки про це невиправних ідеалістів від бездітної педагогіки. Є величезна кількість нормативних перепон. Є обґрунтоване побоювання серйозних зловживань, якщо то буде...

Але, коли сьогодні почув у метро, як зграйка шестикласників російською, жваво та з матюками обговорювали, як вони сказали "прикол", з їхнім однокласником, коли той на уроці "послав" вчительку, стало дуже сумно... Уявляю, як "весело" тій вчительці. А що вона може зробити? Вигнати з класу? Не дай Бог. Знизити оцінку? Не має права. Записати в щоденник? Ага, допоможе, як мертвому припарка. Зателефонувати батька учня? Інколи від них можеш почути таке, що.... Відвести учня до директора? Ой, не смішіть... Застосувати засоби педмайстерності? Та, якби їх знати й уміти... То що?

Між іншим, маю удома двотомник "Энциклопедия русского мата". Деяких слів, котрі почув від шестикласників, я у двотомнику не знайшов... Я розумію, що про штрафи - не дуже файна мрія. Але, якби... Уявляєте, ЯКІ б кошти отримала школа додатково.... І не лише кошти..." - пише освітянин.

Коментарі
20 Березня 2017, 18:02
Було б непогано. Це б дисциплінувало учнів, а вчителям дало б дієвий метод впливу на них. А то всяке буває - і обізвуть вчительку, і пошлють.
20 Березня 2017, 18:03
Повністю підтримую
20 Березня 2017, 18:05
разом і вчителів штрафувати,особливо коли переходять межу(крик,самоуправство)
20 Березня 2017, 18:10
Часом треба і крикнути, щоб обсадити горе-учнів, які лізуть на голову і на яких не можна знайти управи. Приходиш із школи, і ліки п'єш.
20 Березня 2017, 18:15
Зацікавити потрібно учня,а то в школі їм не цікаво,тому і використовують мобілки.Бо що не школа,то вчитель в приорітеті,а не учень. Мало того, що куча нецікавих уроків,то ще і додому задають кучу всього,сидять до ночі вчать. На уроках треба дітей вчити,панове вчителі.
20 Березня 2017, 19:13
А матюки самі вчать зацікавлювати не треба??? Поспостерігати треба за учнями, то і на третій том "Энциклопедия русского мата" назбирається. Звичайно їм цікавіші 50 завдань від СИНЬОГО КИТА, потім їм буде не цікаво працювати, краще вкрасти....
20 Березня 2017, 19:15
Потрібно ще штрафи вчителям за те. що всі учні в класі ходять до репетиторів..І саме цікаве.що це практикується вже з першого класу. Згадайте батьки. невже ми колись вчились з репетиторами.нонсенс.....
20 Березня 2017, 19:45
ви запитайте у тамари шачашкіноі
20 Березня 2017, 20:10
Про що запитати?
20 Березня 2017, 20:11
Про що запитати?
20 Березня 2017, 21:08
Педагогіку в школах поки що ще не відмінили. Ви ще у дитсадку штрафи накладіть, бо діти вихователям на голову лізуть.
20 Березня 2017, 21:19
Шановні, звертаюсь до попередніх коментаторів. Про штрафи для дітей - нонсенс. Вчителів деяких не те що штрафами лякати - їх взагалі відсторонити треба від роботи. Є нерівність : діти багатих і небагатих батьків. Кого будуть штрафувати, як ви думаєте? Далі - інше: потрібно забрати купу непотрібних уроків: я у світі, основи здоров'я та християнська етика (як маленька дитина може розуміти релігію, коли не всі дорослі розуміють). Про здоров'я вивчать з біології, я у світі про все і не про що (ще би діткам філософію чи політологію додали, хай змалечку вчать до якої партії потім вступати). Додайте потрібні уроки, яки будуть цікаві дітворі і телефони мобільні тоді самі відпадуть і відношення до вчителя зміниться (бо на тих уроках буде вчити добра, любові шанобливого ставлення до ближніх). Де драматичні гуртки, де музичні, географічні тощо. Діти тупіють від уроків, від того, що матеріал неякісний, від того, що викладають недоступно. Деякі вчителі англійської мови - взагалі не вміють розмовляти (зазубрено), вимова - жах. А ще хочу сказати, що нещодавно були звітні концерти : так от одне село Шацького району взагалі не дало учасників: що у ньому таланти перевелись. Село чималеньке між іншим, хто себе можливо впізнає (можете припущення робити), недопрацювали пане голово та директор. Великий мінус.
20 Березня 2017, 22:50
Приватні школи(питання часу)-тоді конкуренція все вирішить і не треба їх боятись -світова практика показує що це дієвий метод,а пока цього немає довіра до вчителів буде тільки гіршати
20 Березня 2017, 23:40
і не треба вчителькам лазити по батькам як жебракам
21 Березня 2017, 00:14
Питання освіти дость болюче.На сьогоднішній день можна багато говорити про учнів ,вчителів,батьків і т.д.Про те,насамперед винна держава,у школі програма перенасичччена,багато матеріалу зайвого,або просто просте досить складно написано.У дітей просто опускаються руки.В результаті вони нічого не вчать,особливо ті,кому важче вдається.Не в усіх школах можна широко використовувати комп'ютери,мультимедійні дошки по простій причині,їх немає.І багато тем,де потрібно було б цікавого показати учням вчитель просто показує вкнижці,якщо воноє, в гіршому випадку просто розказує.От цікаво.Жодна нормальна дитина не буде це сприймати.Як хочте,так і розцінюйте.Вчителі доведені до крайнощів,невже з добра гроші збирають з батьків.Треба зробити ремонт,а за які кошти?Діти сьогодні не мед.Не підвищи голосу-порушуються права дитини,знижується самооцінка.Якщо на уроці мобільний-нормально-батько купив ,дозволив носити в школу,яке право має вчитель зробити зауваження,Моя власність.До неї зась.Про школу можна багато говорити за і проти,Хто тільки чує.Вище керівництво не бере до уваги.Сидять собі в кіслах,отримують зарплату......
21 Березня 2017, 02:03
тобі платять гроші бери і вчи
21 Березня 2017, 04:45
в кожен клас онлайн камеру і буде порядок в школі а вам тільки гроші дерти
21 Березня 2017, 11:39
Дорогі батьки!<br/>Подумайте про той недалекий час, коли ваші діти почнуть посилати вас. Вони ж не чують від вас того, що використання мату по відношенні до інших людей, і в спілкуванні між собою (для звязки слів), є неприпустиме. Поки що вони вас бояться. А згодом ви відчуєте на собі всі &quot;прєлєсті&quot; бути посланим дитиною!!!! Подумайте про це!!!
21 Березня 2017, 13:13
Вже дістали зі скаргами на репетиторство!!! Знаєте один із принципів економіки - попит породжує пропозицію? То якщо не хочете - не просіть вчителів, щоб займалися з вашими чадами. А якщо я зацікавлений, щоб мій син знав більше, ніж передбачено програмою школи, то моє право - забезпечити дитині додаткові заняття. Чи не так?
21 Березня 2017, 14:43
Не брешіть, що всі діти в класі ходять до репетитора! Мій син, крім офіційних шкільних додаткових занять, не займається ні з якими репетиторами. А успішність у нього дуже хороша. Якщо у вас є проблема, то відкрито про неї кажіть, не треба узагальнювати.
21 Березня 2017, 18:14
Вчителі-бізнесмени ! Ще раз уважно прочитайте про що я пишу. Любіть свою прфесію . життя та краіну не залежно від економічних .політичних та шкільних проблем! І тоді набагато щирішими та професійнішими ви будете виглядати в очах своіх учнів. Згадайте вчителів 70х .80х.90.х років... Це прфесіонали. після яких не потрібно було іти до репетиторів .
21 Березня 2017, 20:03
Репетируй чи не репетируй, а якщо тупим родився, то таким і помреш.
21 Березня 2017, 22:33
Назву багато випадків, &quot;що вчителі 70х .80х.90.х років...&quot; ще й досі працють в школіі (вони теж беруть репетиторство) їм зараз 70-80 і вони кажуть, що діти зараз абсолютно не ті, їм вже однаково, вони якось допрацюють, а молодшим вчителям що робити коли ні в дітей, ні у батьків, ні у суспільстві, ні у держави немає хоч мінімум поваги до ВЧИТЕЛЯ. Погоджуюся з тим що писав Батько: вчителі перетерплять, а нам з цими дітьми віку доживати ....<br/>І тоді потрібні не знання ,а людяність, повага, почуття обовязку, доброта. Шукайте репетиторів щоб ще й цьому навчили.
21 Березня 2017, 23:24
і дійсно яка колись була школа не хтілося йти додому а зараз ніби й нова школа а духу вчительського немає дзвоник прозвенів і вйо в школі немає нікого
21 Березня 2017, 23:27
та рижа тамара вже задовбала то те ій треба то те скрізь свою рию всуне
21 Березня 2017, 23:36
Ви хочете сказати , що в 70х .80х.90.х роках не було двієчників при тих вчителях! Були !!! тоді у нас доречі була група подовженого дня, де ми робили домашку. Батькам звичайцно було легше, але тоді це фінансувала держава! Це ж і додаткові години вчителям!!!В нас взагалі тепер країна чудес: тягнемо тих дітей правдами-неправдами репетиторами- торбами в інститути (приблизно 90% випускників іде у ВИШІ, решта ПТУ) і потім всі працюють ЄВРОРИМОНТНИКАМИ хто після ПТУ, а хто з дипломом юриста, вчителя, еколога. А має бути так : державі треба 5% ПРФЕСОРІВ, а решта треба робітничі спеціальності, які б мали робочі місця і зарплату не набагато нижчу професора. Так як це було в 70-80. А у нас оце хамло матюкливе піде у ВИШ? Деградація суспільства.<br/>Щодо телефонів, інтернету- це така фантастична річ для навчання: тут і відео дослідів з хімії фізики з тими реагентами і приладами яких у школі не має, тут і чіткі якісні карти, а не потерті, і тренажери з усіх предметів де тобі відразу і правильна відповідь і пояснення , тут і спілкування з живим носієм мови з правильною вимовою і куча інших можливостей: віртуальні екскурсії у всі точки світу, відео уроки, а скільки їнформації......Я взагалі нерозумію навіщо зараз ще РЕПЕТИТОРИ з такими можливостями. АЛЕ наші діти шукають в інтернеті зовсім не те! Нашим дітям тяжко реферат написати, памятаю як я це робила в 90 в бібліотеці з 5 книгами і писала вручну... А зараз найди готове і нажми кнопку PRINT.Вони скоро забудуть слово бібліотека!<br/>У чому проблема -- ЛІНИВІ ВОНИ ПАРАЗИТИ, а сліпі батьки ідуть на поводу у цих МАНІПУЛЯТОРІВ МАЛОЛІТНІХ
21 Березня 2017, 23:39
баби базарні
22 Березня 2017, 12:58
Діти копіюють соціальну модель поведінки своїх батьків. Які пріоритети у батьків - такі вони і у дітей.<br/>Не треба ображати дітей, а переконувати, і то змалечку, а не тоді, коли вже вони перестають чути слова.
22 Березня 2017, 21:35
треба вчити дітей а не плакатись іди тоді на пілораму
23 Березня 2017, 00:23
Шановні вчителі. не витрачайте час на мемуари. займіться підготовкою до шкільних занять. на вас чекають ваші учні .
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024