Весняне пробудження Пулемецького. #Шацькі озера

15 Березня 2017, 22:00
4762

Пулемецьке озеро розміщене на північний захід від озера Світязь, між селами Пульмо і Пулемець.

За площею водної поверхні і об'ємом води поступається тільки озеру Світязь. Довжина берегової лінії близько 16 км.

Площа озера 1640 га, довжина 6,1 км, ширина — 3,5 км, максимальна глибина — 19,2 м, середня — 4,1 м.

Дно озера піщане, рівне, має дві продовгуваті западини, між якими розміщений підводний пагорб. Пулемецьке озеро має великі запаси сапропелю і торфо-сапропелю.

Пулемецьке озеро розташоване в межах Шацького національного природного парку і характеризується багатством підводної і надводної рослинності, водоплавних птахів. Тут гніздяться при перельотах великий норець, лебідь-шипун, сіра гуска, крижень, чирок-тріскунок, попелюх, гоголь, лиска, жовтоногий мартин, чорновола гагара. 

Озеро Пулемецьке відноситься до озер лящевого типу. Широко розповсюджені тут щука, плітка, краснопірка, карась, в'юн і лин. Рідко можна побачити сома. В озері є вид-вселенці — це чудський сиг (в народі його називають ріпус), вугор, карликовий сомик та судак. Озеро багате на рибу, всього тут, нараховується близько 21 виду риб.

Озеро в рекреаційних цілях не використовується на повну, особливо у порівнянні зі Світязем і Пісочним. Хоча за красою ландшафтів, чистотою води нічим їм не поступається. Ті, хто облюбували Пулемецьке, а це жителі Одеси, Миколаєва, сусідньої Білорусі тощо, відкрили для себе приємне і затишне місце відпочинку.

2

2

1

1

1

1

1

1

1

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром