Чим навесні обробляти дерева та як вберегтися від покупки фальсифікованих пестицидів – радять шачанам фітосанітари

12 Березня 2017, 11:40
8595

З початком весни люди розпочинають щорічну підготовку своїх дерев до плодоношення, аби влітку мати гарний урожай.

Велику роль в цьому відіграють захист дерев від різноманітних шкідників та хвороб протягом вегетаційного періоду. Тільки яблуням та грушам завдають шкоди 25-30 різних шкідників. Це яблунева плодожерка (знищує 80-90 відсотків плодів), яблуневий квіткоїд (знищує майже 80 відсотків бутонів), листогризучі шкідники (білан, шовкопряд, різні листокрудки, молі). У запущених, старих садах переважають кліщі, попелиця, щитівки тощо.

Тож як правильно підібрати речовину для захисту саду та як не помилитися, купуючи пестициди, радять Федір Копитко, провідний спеціаліст управління фітосанітарної безпеки, та Олег Дрозд, головний спеціаліст управління фітосанітарнї безпеки.

-- За температури повітря +7-8º С розпочинається розвиток комплексу шкідників саду (щитівки, попелиці, кліща, медяниці, тощо), а за температури повітря  +12-14º С настає період початку їх активної шкодочинності. У цей період активізуються збудники хвороб саду, розпочинається ріст мохів та лишайників.

У фазі набрякання бруньок -- до початку їх розпускання з метою обмеження чисельності шкідників в садах рекомендується використовувати хімічний препарат 30 В, к.е. (масло  індустріальне) -- 40 л/га або 0,4 мл/20 л води. Препарат дозволено використовувати і на присадибних ділянках.В яблуневих садах використовують Адмірал, к.е. (0,6-0,8 л/га).

Для боротьби з мохом та лишайниками застосовують залізний чи мідний купорос, або їх суміші з розрахунку 300-400 г на 10 л води. Для підсилення дії препаратів рекомендується додавати в баковий розчин сечовину (карбамід) – 100 г на 10 л води. Такий захід буде спрямований також на знищення збудників парші та борошнистої роси. Цей метод перевірений на практиці та рекомендований для застосування не тільки в промислових садах, а й на присадибних дачних ділянках. Витрата робочого розчину: молоді дерева -- 3 л/дерево, середнього віку -- 3-8 л/дерево, старі – 8-10 л/дерево.

Наступні обприскування як проти шкідників, так і проти хвороб, проводять на початку розпускання бруньок одним із препаратів: Актарою 240, к.с. (0,14-0,15 л/га або 1,4г/10 л води), Енжіо 247, к.с. (0,18 л/га, або 1,8 мл/5 води), Каліпсо, к.с. (0,2-0,25 л/га або 2 мл/10 л води), Пірінексом к.е. (2,0 л/га  з додаванням проти парші та інших хвороб Хоруса в.г. 0,2 кг/га або Делану в.г. 0,5-1,0 кг/га, Дітану М-45 з.п. 2-3 кг/га, Мерпану в.г. 1,9-2,5 кг/га, Косайду в.г. 2-2,5 кг/га. За обробки сортів, що уражуються борошнистою росою, додають також Топаз, к.е. (0,3-0,4 л/га) або його аналог Алмаз, к.е. (0,3-0,4 л/га), Тіовіт Джет в.г. 8,0 кг/га, Імпакт 25, к.с. 0,1-0,15 л/га та інші.

Обробітки проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години, -- говорить Федір Копитко.

Також спеціаліст наголошує на суворому дотриманні правил техніки безпеки при роботі з пестицидами.

Останнім часом на ринку з'явилося чимало препаратів, які пропонують у догляді за деревами. Однак не всі вони, як виявляється згодом, допомагають у боротьбі зі шкідниками. Як застерегти себе від покупки фальсифікованих пестицидів, - радить Олег Дрозд:

-- Підприємці в гонитві за прибутками часто завозять для продажу фальсифіковані, без сертифікатів якості отрутохімікати. Такі препарати можуть не подіяти, а навіть знищити посіви. Як же розрізнити такі товари?

По-перше, не купуйте агрохімікати на базарах, через Інтернет, з вантажівок, а також у невідомих продавців, у тих, хто не видає чеків і не має сертифіката якості на свій товар. Купуйте пестициди лише відомих фірм в офіційних дистриб’юторів та у спеціалізованих магазинах, котрі добре зарекомендували себе на ринку пестицидів, а також лише в ліцензованих постачальників, які мають документи на право зберігання агрохімікатів і торгівлю ними й сертифікати відповідності на продукцію, яку реалізують. Звертайте увагу й на упаковку -- вона має бути не пошкодженою, заводською, дивіться, чи є на ній захисні елементи -- голограми, захисні плівки, номер партії, спеціальні позначки на кришці тощо.

Увага, оригінальну голограму неможливо зняти з упаковки, не пошкодивши її. Уважно розглядайте й етикетку, яка, до речі, має міцно кріпитися до упаковки: інформація на ній повинна бути надрукована чітким шрифтом, українською мовою, із зазначенням назви  постачальника і його адреси в Україні; діючої речовини; назви препарату; номеру партії; ваги або об’єму; дати виготовлення й терміну придатності; найменування фірми-виробника і його адреси; регламенту застосування (норма витрати, культура, об’єкт, спосіб, час обробки, обмеження, терміни очікування, способи знешкодження, заходи безпеки та надання першої медичної допомоги).

Термін придатності - дуже важливий показник, більшість прострочених пестицидів  частково або зовсім втрачають свою дію. Звертайте увагу й на тару, в яку розфасовано засоби захисту рослин, вона має бути не пошкодженою. Варто знати, що агрохімікати для роздрібного продажу населенню в жодному разі не розфасовують у медичну тару (ампули, капсули), це закон для виробників такої продукції. Також  упаковку або тару після використання препарату ліпше зберегти на той випадок, якщо придбана в ній продукція виявиться підробкою.

Віта Шепеля

Коментарі
12 Березня 2017, 21:52
а ти хведя собі вже покропив
13 Березня 2017, 13:10
Шановні господарі це все Велика Хімія яка викликає РАК,алергію.Найкраще кропити всі дерева ,помідори навіть Мідний,Залізний купороси і вапно у співвідношенні 200-150-200 на 8 літрів води.
14 Березня 2017, 21:17
шо то за наталя купира
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром