22 вишитих портрети Тараса Шевченка від шачанки Надії Терети

10 Березня 2017, 12:00
8867

Шацька майстриня-вишивальниця Надія Терета добре знана не лише в озерному краї, а й далеко за його межами. А сьогодні - особлива нагода згадати про неї, оскільки зараз в Україні тривають Шевченківські дні. Незабаром у творчому доробку майстрині з’явиться двадцять другий вишитий портрет Тараса Шевченка, а також є чимало нових цікавих виробів.

Одна з останніх робіт пані Надії - велике вишите панно з портретом Тараса Шевченка, де внизу над червоними гронами калини та зеленим листям, над жовто-блакитними візерунками вишиті пророчі слова невмирущого генія:

А люди виростуть. Умруть
Ще незачатиє царята...
І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син, і буде мати,
І будуть люди на землі.

Панно, яке декілька років тому вишила жінка - двадцять перший портрет відомого українського поета, який вишила своїми руками пані Надія. Замовила його вишивальниці одна з мешканок Києва, яка влітку відпочивала у санаторії «Лісова пісня».

Працювала майстриня над цим шедевром півтора місяці. А ще за останні роки жінка «намалювала» нитками кілька Шевченкових «Заповітів» та два портрети Лесі Українки, кілька ікон Спасителя та Богоматері з Немовлям. Вишила за останній рік ще велику скатертину на стіл та дві сорочки - чоловічу і жіночу. А тепер опановує ще й вишивку бісером, бо дуже вже їй до вподоби жіночі сорочки, гаптовані саме такою технікою. Надія Терета розповідає, що її роботи (портрети Шевченка, вишиті сорочки, скатертини, рушники) є не лише у жителів Шацька та Волині, а й у жителів Києва та Львова.

Пригадує, як кілька років тому, будучи у справах у Рожищенському коледжі Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій, побачила на стінах коридору вишитий портрет Шевченка, й подумала, що дуже схожий на той, що вишивала сама. Та придивившись пильніше, упізнала свою роботу! Лише згодом від знайомої дізналася, яким чином її робота потрапила у заклад.

Пані Надія каже, що здебільшого замовляють у неї вишивані роботи ті люди, котрі справді цінують українську культуру та давнє мистецтво вишивання. Це не данина моді, яку сьогодні можемо спостерігати у багатьох людей, а справжня любов до українського. У більшості клієнтів майстрині вдома є справжнісінькі українські світлиці, інтер’єр у яких продуманий до найменших деталей. Надія Терета розповідає, що доводилося навіть державну символіку вишивати. А до кожного панно з портретом Кобзаря старається підібрати та вишити безсмертні слова з його творів, що зворушують душу, підсилюють зміст та смислове навантаження вишитих картин.

Надія Терета вишиванням займається з дитинства. Щойно навчилася вправно тримати голку в руках та виводити ниткою на полотні хитромудрі узори, уже не змогла кинути цю справу. Як тільки знаходила вільну хвилинку – бралася за вишивання, навіть коли на городі щось робила – від раптового натхнення кидала усе і мусила хоч на кілька хвилин взятися за вишивання. Може навіть і о третій годині ночі прокинутися та просидіти до ранку улюбленим заняттям. А ще натхнення та сили для роботи додає щоденне купання у сусідчиному фіто ставку, яке розпочинає з ранньої весни і закінчує пізньої осені.

Ескізів та схем вишивок для своїх робіт має чимало, близько сотні, бо ж збирала різноманітні візерунки протягом усього життя. У товстелезній книзі, яку показала пані Надія – узори з різних регіонів України, на десятках аркушів – схеми узорів до чоловічих та жіночих сорочок, рушників, скатертин… Тож жінка із задоволенням порадить, який візерунок обрати для того чи іншого виробу, в яких кольорах вишивати. Тож і попит на вироби майстрині – чималий!

Віта Шепеля

3

4

 

Коментарі
10 Березня 2017, 16:52
Молодець, Надія Іванівна. Неперевершена майстриня!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
10 Березня 2017, 17:01
Вибачте, не Надія Іванівна, а Надія Василівна.
19 Березня 2017, 21:43
НАДІЧКА МАЛАДЕЦ
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром