Шацькі лісівники звітувались про зроблене за рік

27 Лютого 2017, 17:20
Олександр Кватирко та Андрій Самолюк 3986
Олександр Кватирко та Андрій Самолюк

 

Днями Шацьк відвідав начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко.

Приводом для зустрічі з лісівниками стало обговорення результатів робити навчально-дослідного лісового господарства в районі минулого року, а також окреслення перспектив і планів роботи на наступний, - пише "Новий погляд+" за 25 лютого 2017 року.

Про виконане звітував Андрій Самолюк, директор державного підприємства «Шацьке УДЛГ».

– Минулоріч створено два рекреаційні пункти, проведено поновлення ще двох: обладнано стоянки, мангали, пісочниці для дітей, гойдалки, урни для сміття, туалети. Особливу увагу приділяли захисту лісу. Створено мобільну групу із трьох чоловік для цілодобового патрулювання. У 2016 році оформлено 17 протоколів на самовільну вирубку лісу, 54 особи притягнено до адміністративної відповідальності.

Говорив очільник і про проблему масового всихання соснових насаджень, причиною чого стало пошкодження вершинним короїдом і зміна клімату: жарке літо і минулорічна м’яка зима, мала кількість опадів. Усе це спричинило зниження рівня ґрунтових вод, дерева ослаблювалися і заселялися шкідниками.

– Від початку року осередки пошкоджених дерев збільшувалися. Якщо в березні їх було 30, то станом на 1 вересня зросло до 120. Єдиним вирішенням проблеми стало вирубування пошкоджених ділянок та обов’язкове їх спалювання. Всі види рубок проводилися відповідно до планів, заготовили 30 863 кубометри деревини.

Дев’ять місцевих лісників отримали безкоштовні путівки на оздоровлення в м. Залізний порт (Херсонська область). Для підтримки лісівників на Сході підприємство протягом 2016 року перерахувало одноденний заробіток своїх працівників на загальну суму 43,7 тисяч гривень. Соціально незахищеним категоріям населення, учасникам АТО заготовлено та доставлено 359 кубометрів дров на суму 49 тисяч гривень.

Голова Шацької РДА Василь Голядинець звернувся до місцевого та обласного керівництва з проханням посприяти відновленню роботи лісопереробного комплексу «Венське». А ще інформувати населення про вирубки лісу та співпрацювати з сільськими радами. Згадав і про проблему доріг, де їздять лісовози та псують покриття великогабаритним вантажем. Очільник держадміністрації висловив надію на подальшу плідну й результативну працю в забезпеченні дровами учасників АТО та інших жителів району.

Павло Матіюк, голова Волинської обласної організації профспілки працівників лісового господарства Волині, зазначив, що в кожному районі влада задоволена їхньою роботою. Його обурює звернення до міністра Держагентства:

– Коли вийшов перший заступник голови облради до мітингувальників, побачив масу людей, то сказав, що не буде зі всіма говорити. Ініціативна група у складі 13 людей, в тому числі голова профкому, лісничі, майстри лісу, зайшли до нього в кабінет. Він почав розповідати, показував папір, що збитків завдано на 14 мільйонів гривень. Нам здалося, ми переконали його. Але не встигли дійти до мітингувальників, як в Інтернеті з’явилася інформація. Виявляється нам очі відкрили! – розповідає голова профспілки.

У чому ж звинувачують нас, 14 мільйонів по актах збитки, коли вони становили всього 30,6 тисяч. Де взялися 14 мільйонів? Тобто, кожен четвертий, хто тут сидить – злодій. Це було сказано з високої трибуни. На підставі чого? Хто дав право так ставитися до нашої галузі? І хто вони такі, хто готував записку? Ні один наш спеціаліст участі не брав.

Кватирко додав, що записку складав спеціаліст, який пропрацював 20 років у цій галузі.

– Крім того, яка ще сфера дає такі прибутки державі та сплачує всі внески, – додав Матіюк. – За минулий рік більше 250 мільйонів до бюджету. Півдню виплатили більше двох мільйонів. Тобто люди відправили зарплати, і в той же час їх звинуватили в злодійстві. Тому було прийнято рішення об’їхати всі лісгоспи і роз’яснити ситуацію. Якщо влада з нами і далі так буде поводитися, то доведеться не раз туди їхати.

Ми попереджали, що наступного разу діятимемо агресивніше. Але бачите, що відбувається далі, які коментарі в пресі. Нам висловитися не дають можливості. Вперше, скільки існують лісництва, працівників вивезли на Чорне море. Це 354 особи. За минулий рік закінчили реконструкцію бази, а до того її тільки дерибанили. Наша перша заява: не заважайте нам працювати. Ми знаємо, що робити в лісі. Якщо об’єднаємося, ніхто нічого нам не зробить.

Заключне слово мав начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко.

– Як видно із доповіді, тут ви багато зробили. Ми зібралися, аби підбити підсумки, оцінити роботу підприємства, поставити пріоритетні стратегічні завдання на 2017 рік. Сьогодні вдячний усім працівникам лісу. Нині все реформується, розвалюється. А де хто бачив порядок, коли в будинку ремонт?

Мені дуже прикро, що сьогодні зробили таке інформаційне поле про лісівників. Я розумію, чому йде війна… Але ми не люди з політики. Наша політика одна – ліс. Ви спеціалісти, знаєте, де посадити кожну культуру, де провести кращу рубку, це все формує імідж нашої галузі. Ми повинні прозвітувати на рівні: що дільниця зробила за рік, що плануємо робити наступного. Складаються обставини так, що маємо інформувати на всіх рівнях.

Кватирко пояснює, що на весь район лише 17 протоколів і 3 особи оштрафовані за сміття, то мало:

– Шацьк – це перлина України. Ви маєте показати всім, скільки ви вирощуєте лісу, як доглядаєте за ним, як змінюється цільова політика побічного користування. Не потрібно ділити національний парк та лісгосп. Парк створює екологічну картину, а лісники розбивають дороги і вирубують ліс. Так, в цьому є проблема і промахи. Але це питання й до влади. Зробіть нам такі дороги, щоб могли їздити і не розбивати. Це також не правильно.

Хотів би подякувати за збільшення рекреаційних куточків і зон. У цьому напрямку багато зроблено. У вас зарплати в п’ятірці найвищих в області. Колектив міцний і надійний. Добре, що почали допомагати дитсадочкам. Не зупиняйтеся!

Сьогодні картина не найкраща, можливо, є проблеми в мені, як керівникові. Лісівники, майстри і колективи не винні. Але зміни є і чекаємо нові, зокрема віримо, що запрацює перший в області кінний патруль, уже оновився автопарк.

Також цього дня нагородили найкращих працівників лісу Сергія Лагодіча, Ігоря Лукашука, Ярослава Кропивника, Володимира Бензеля та Сергія Сендера.

Ірина ХВИСЮЧИК

Коментарі
27 Лютого 2017, 20:20
Ну і морди повід'їдали. Невже так можна не слідкувати за собою?
27 Лютого 2017, 20:49
Ох і морда у жирного справа..пика навіть.. хоч пацюків лісних давити..
27 Лютого 2017, 22:41
Борову справа-терміново на шоу "Зважені та щасливі"!
27 Лютого 2017, 22:45
Дуже бридко читати цю комедію.Хто відповість за Венське?.Хто пояснить соснову алею на Світязі.Звідки статки на такі будівлі Самолюка і Смідчика.
27 Лютого 2017, 23:06
Звідки? Звідки? - з лісу....
27 Лютого 2017, 23:19
А станки на Венське потрібно заставити повернути комуняку Жмурка, це він з усієї області постягував обломки станків, а натомість повивозив нові з Венського, і біля Ковеля має свої цехи з нашим обладнанням. А це були наші робочі місця! !!!!ганьба.
28 Лютого 2017, 00:06
Це система,начальник возить на київ аж кожух завертається,хатиночки, машиночки,прислуги по деяких, домах ви людям лапші ніколи ненавішаєте, скільки лісу згубилизаради на живи окремих людей, а при крадуть і місцеві А падло матіюк давно проситься громадського осуду
28 Лютого 2017, 00:15
на нари , а то він чистенький...
28 Лютого 2017, 01:36
Ох собаки,Кого і про що інформувати?Горіти вам у пеклі злодіі,брехуни ви нещасні!
28 Лютого 2017, 10:37
СКІЛЬКИ ЦІКАВОГО МОЖНА В КОМЕНТАХ ДІЗНАТИСЬ
01 Березня 2017, 19:37
пора хлопці за них братись по серйозному а то ми тільки ля ля
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром