Як у Шацьку на Масляну весну закликали та колодку в’язали

22 Лютого 2017, 10:30
4793

Щороку свято Масляної відзначають в останній тиждень перед Великим постом. У народі це свято асоціюється зі смачними печеними млинцями та веселими гуляннями.

Справжнє театралізоване дійство на Масляну влаштували у Шацьку працівники культури району. У сквері біля пам’ятника Тарасові Шевченку зі сцени ведуча заходу Ольга Гайова та Масляна, роль якої виконувала Зінаїда Гінайло, бібліотекар бібліотеки-філії с.Самійличі, запрошували шачан та гостей селища долучитися до святкувань, скуштувати традиційних млинців та гарячого чаю, взяти участь у конкурсах та забавах, закликати весну. Також долучились до організації заходу Шацька селищна рада, Тетяна Сіжук, Ольга Романюк, громадська організація «Шаковель».

Не сумували на святі не лише дорослі, а й діти, для яких були проведені командні конкурси з перетягування канату, хто закине найбільше паперових сніжок у відро, найшвидше змотає мотузок, найкраще намалює весняне сонце. Не пасли задніх і дорослі: також закидали паперові сніжки у відра, на швидкість носили ложкою картоплину у каструлю, обминали пеньки-перешкоди на мітлі, а хлопці – піднімали гирі. А переможцям та учасникам конкурсів ведучі вручали пам’ятні призи, серед яких – смачні в’язки бубликів.

Не обійшлося це свято і без традиційного обряду колодкування, коли неодруженим дівчатам та парубкам прив’язували колодку, аби вони вже в цей рік знайшли свою пару (цей звичай відтворили на сцені студенти Шацького лісового коледжу ім.В.Сулька). А ще колодку прив’язували жінкам, аби їхні неодружені діти протягом року створили сім’ї. Прикрашену стрічкою колодку пов’язали на сцені й одній з основних організаторів дійства – Валентині Ханзерук, директору Шацького районного Будинку культури, у якої також молодша донька ще неодружена. «А це вже не по сценарію!» -- віджартовувалася зі сцени Валентина Віталіївна.

Завітали кінною підводою на Масляну гості із села – колектив «Молодичики» Шацького міського будинку культури на чолі з директором Ніною Вирович. Торгували-примовляли, частували млинцями та пирогами, жартували та співали масляних пісень, даруючи хороший настрій глядачам. До частувань долучилися працівники культури з інших установ району, привізши свої вареники, млинці та пампушки.

Вінок народних пісень та частівок виконували Ольга Гайова та гурт «Веретено», колектив «Горлиця» Шацького РБК, народний ансамбль «Лісова пісня», а також колективи БК с. Самійличі та с.Прип’ять, вокалісти Марина Забродоцька (клуб с.Мельники), Максим Веремчук, Вікторія Ягодинець, Оксана Озімок, Марія Шпак (Шацький РБК).

І як же без традиційного «кривого танцю» та численних фотосесій біля опудала Масляної, яку на завершення заходу, за давньою українською традицією, спалили.

Віта Шепеля

1

2

1

1

1

 

 

 

Коментарі
23 Лютого 2017, 15:14
Молодці! Культура,так і далі працюйте. Гарне свято провели. Я там була-млинці та пиріжки куштувала і чай пила . СМАКОТА!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024