Смертельна гра наступає: діти з Шацька в соцмережах пишуть небезпечні статуси

20 Лютого 2017, 15:35
10965

 

Багато місяців поспіль в інтернет- мережі обговорюють підліткову гру "Синій кит", або "Тихий дім", "Море китів", "Розбуди мене о 4.20". У смертельної гри багато назв, проте результат завжди однаковий - закінчене життя і вбиті горем батьки, які не розуміють, що змусило дитину звести рахунки з життям. 


 

Найперші згадки про "море китів" з'явилися в мережі ще два роки тому, - пишуть Українські новини. Тоді ця хвиля прокотилася по всій Росії, про неї писали навіть великі видання, вели власні розслідування. Посадили за грати навіть адміністратора однієї з груп - Філіпа "Ліса", який підштовхував підлітків до самогубства у закритих групах, де учасникам протягом 50 днів давали завдання, а у фіналі спонукали до вирізання на руці обрисів кита.

1


 

Умовами "гри" було спілкування з адміністраторами чату у 04:20, а також носіння при собі ножів і нанесення порізів на руки. Основний принцип - підліток нібито пише на своїй сторінці в соціальних мережах пару повідомлень #синій кит, #тихий будинок, #явигре #разбудименяв420, #f57, #f58, після чого з ним зв'язується якийсь куратор.

Однак просто порізами на руках не обходиться. Зовсім недавно у підлітків з'явилися нові запити.  З'явився квест "Біжи або помри". Дитина повинна перебігти дорогу впритул до машини, яка рухається.


 

Але це не розгадує головну загадку - чому ж вони виконують все, що наказують їм робити адміністратори груп смерті - найчастіше такі ж школярі, як і їхні жертви?

 
Багато хто з хлопців і дівчат підліткового віку вже стикалися з дуже "дорослими проблемами". Нерозуміння, невизначеність майбутнього і нерозділена любов, яка в цьому віці здається єдиною, можуть підкосити і дорослу людину. І до підлітка, пригніченого цими речами, приходять думки про те, що тут не так вже й добре, як може бути. А ввічливі адміністратори смертельних груп вже напоготові з цілими альбомами сумної монотонної музики, уявною підтримкою і розумінням і великою кількістю картинок з похмурими пейзажами і словами про безвихідь.

Особливо на підлітків впливає час, адже творці груп воліють спілкуватися зі своїми жертвами  близько 4:00 години. Досвітній час і практична відсутність сну у підлітка інколи змішує сон і реальність, а дії відчуваються нереальними. Тоді зловмисники і знаходять момент, щоб повідомити: "Все, що відбувається - сон. Вийди на дах, крокуй з нього - та прокинься".

І це тільки одна зі схем. Друга - це погрози на адресу близьких дитини, яка вплуталася в подібну групу.


 

За повідомленнями одного з учасників групи, коли він розповів про те, що хоче закінчити гру, адміністратор взнав його адресу і номер квартири. Слідом за цим почали сипатися погрози розкриття листувань, опублікування інтимних фото, які також були у списках "завдань" групи. І багато з тих, хто вже пішов з життя, могли зробити це під страхом ганьби або бажання вберегти своїх рідних.

Нещодавно лучанка виявила групу підлітків, які почали небезпечний квест «Синій кит» з самогубством гравця в кінці.

Про це жінка повідомила у своєму дописі на сторінці Facebook, – інформує Волинське Агентство Розслідувань.

Зі слів жінки, вона та її подруга – матері підлітків. Тому відстежують повідомлення щодо небезпечної гри та моніторять дописи у соцмережах із відповідними хештегами.

«Народ, тут під моїм постом про небезпечну гру «синій кит» друзі поскидали профілі дітей з ВК з Луцька, остання дівчинка з Любомля, що перебувають у цих небезпечних групах. Якщо серед них є ваші знайомі – прошу попередити батьків! В департамент кіберполіції ми написали!!!» – йдеться у повідомленні.

Небезпечні статуси у ВК (зображення кита чи напис "Тихий дом") з'явилися і в дітей з селища Шацьк. Це ще не означає, що підліток грає в смертельну гру, проте батьки повинні почати контролювати ситуацію. 

1
Сторінка ВКонтакте дитини з Шацька
Сторінка ВКонтакте дитини з Шацька

 

Окрім того, батьків та родичів дітей просять приділяти більшу увагу психологічному стану дитини та перевіряти її шкіру на наявність пошкоджень, порізів, особливо у формі кита, рекомендують перевіряти її акаунт в соціальних мережах та групах, листування. Слід звертати увагу на коло спілкування дитини. Намагатися зайняти вільний час спортивними або культурними секціями.

Обов’язково потрібно контролювати те, які фото й та відеофайли знаходяться в гаджетах дитини. По можливості слід також встановлювати функцію «батьківський контроль» на всіх пристроях дитини.

Коментарі
20 Лютого 2017, 21:07
Що ж робити ? Як вберегти дітей???
21 Лютого 2017, 00:31
І як же вберегти наших діточок від цих мудаків ?!!!!!!!!
21 Лютого 2017, 01:08
вичисляти і карати організаторів і причетних. в нас час це можливо. але чомусь повна пасивність.
21 Лютого 2017, 01:50
Із дітьми, батьками вище зазначених осіб проведена профілактична робота на належному рівні, залучені соціальні служби, за місцем навчання працівники навчальних закладів. Працівниками Шацького відділення поліції дане питання тримається на особливому контролі, здійснено співробітництво з працівниками кіберполіції
21 Лютого 2017, 11:46
Якщо хтось володіє будь-якою важливою інформацією по даних фактах, прошу звертатись в поліцію, службу у справах дітей, надсилати інформацію по електронній пошті [email protected], або телефонувати за цим номером<br/>Інспектор з ювенальної превенції Шацького відділення поліції
21 Лютого 2017, 15:04
Проводити бесіди з дітьми в школах неодноразово і вдома!!!!Бо це жах...Не дай Боже туди потрапити.Батькам дивитись за дітьми ,за шкірнимм покривати і при наявності найменших підозр бити на сполох<br/>.Ми не маємо цього допускати.!!!!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39