Як хочуть змінити систему вихідних днів в Україні, або що думають шачани про відміну вихідних на 8 березня та травневі свята

19 Лютого 2017, 10:30
4938

Український інститут національної пам’яті (УІНП) розробив пропозиції щодо впорядкування календаря державних свят і пам’ятних днів. Новий календар підготовлений в якості продовження політики декомунізації і стосується, зокрема, таких дискусійних для українців питань про те, як святкувати 9 травня і чи відзначати 8 березня та 1 травня.

Якщо пропозиції інституту національної пам’яті будуть схвалені парламентом, в українців дещо зміниться звичний графік святкових днів. На сайті інституту можна ознайомитися з проектом закону “Про державні й інші свята, пам’ятні дати і скорботні дні”, а його громадське обговорення заплановано завершити до 1 березня.

Найбільш суттєві зміни інститут національної пам’яті пропонує внести у відзначення свят, які мають комуністичне походження. Зокрема, замість вихідного дня 8 березня (Міжнародний жіночий день) пропонується встановити державне свято і вихідний Шевченківський день (9 березня). Вихідний день 9 травня (День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні) пропонують залишити як державне свято, але він буде робочим днем. Натомість святковим вихідним днем стає 8 травня – День пам'яті та примирення, яке відзначають також і у Європі. Також скасовується святкування 1–2 травня (День міжнародної солідарності трудящих). «В Україні 1–2 травня більшістю населення сприймається як два додаткових вихідних. Нині ці свята перестали відповідати першочерговому значенню. Їх зміст із часом знівелювався», - написано у пояснювальній записці до законопроекту.

То що ж думають шачани про перенесення вихідних з 8 Березня на Шевченківський день 9 березня, та травневих свят?

Надія Падалюк, вчитель початкових класів ЗОШ І-ІІІ ст. НВК «школа-дитсадок» с.Мельники:

2

 

-Думаю, поки що вихідні на ці свята відміняти не потрібно. Яка різниця, в який день люди матимуть вихідний: 8 чи 9 березня, або 8 чи 9 травня. Але на 8 березня вихідний відміняти не варто, бо в жінок так і не залишиться дня, в який би вони могли відзначити своє свято, адже День матері відзначають у другу неділю травня, яке й так є вихідним днем.

Ігор Вільнер, викладач спеціальних дисциплін Шацького лісового коледжу ім. В. Сулька:

-Якось над цим не дуже задумувався. В принципі, мені все одно, який день буде вихідним і які вихідні відмінять. А стосовно 8 березня, то я дружину і маму все одно буду вітати.

Надія Калинюк, медична сестра поліклінічного відділення Шацької районної лікарні:

2

 

-На мою думку, можна все залишити як є. Та не буду проти, якщо вихідний на 8 березня перенесуть на 9 березня – Шевченківський день, бо такого видатного українського поета також потрібно вшановувати. А вихідні у травневі свята варто було б залишити.

Оксана Саган, с.Пульмо, бухгалтер «Садівничого товариства»:

-Вважаю, що 8 березня та 9 травня мають залишитися вихідними, а вихідні на 1 і 2 травня можна відмінити. Живими ще залишаються наші ветерани, котрі з нетерпінням чекають Дня перемоги, збираються разом та відзначають його. Не варто відміняти його ще й тому, що нашим внукам треба більше знати та усвідомлювати про важливість перемоги над фашизмом.

Віктор Гірич, начальник Шацького об’єднаного управління Пенсійного фонду України:

4

 

-Я за відміну цих свят, бо є великі сумніви у їх доцільності. Консервативними повинні бути релігійні свята, а світське життя має бути більш мобільним. Ми не можемо бути весь час повернуті головами назад. Коли йде процес декомунізації, в країні скидають пам’ятники Сталіну-Леніну, перейменовуються вулиці, то й вихідні на свята з радянським «душком» мають бути скасовані.

Наталія Голядинець, працівник Шацького об’єднаного Пенсійного фонду України:

-Я проти відміни вихідного дня на 8 березня, жіноче свято має залишитися. Але погоджуюсь з тим, щоб відмінили вихідні на 1 і 2 травня, а з 9 травня та перенесли його відзначення на 8 травня. Актуальність для молодого покоління ці свята уже втратили.

Наталія Новікова, працівник Шацького районного військового комісаріату:


 

-Я категорично проти відміни вихідного на 8 березня, на жіноче свято має бути вихідний. Цього хочуть, мабуть, більшість жінок. Щодо травневих вихідних, то на мою думку, їх також не потрібно переносити на інші дні. Ми звикли до цих свят. А для деякої категорії людей травневі вихідні необхідно зберегти з інших причин, більш прагматичних.

Віта Шепеля

 

Коментарі
19 Лютого 2017, 13:25
Звісно 1 ,2 травня потрібно скасувати, що це за св'ято День міжнародної солідарності трудящих?? трудящих в нас все менше і менше , а заробітчан більше і більше давайте 1і 2 травня буде "св'ято влади яка має валюту від свого народу "остробайтера ", або навіщо нам 9 травня вихідний ?? звичайно не в нас у кожній родині є загиблі батьки і діди з бородьбі з фашистами ! навіщо ходити в церкву в той день за загиблих родичів чи їхати до них на могилу якщо хто має таку змогу., бо лежать наші діди і батьки по всій "євроазії ", давайте переймемо все європейське !...( день валентина!,день підарасів і лесбіянок!,день бабакамаразмата! і нехай нашу долю вирішує фортуна у виглядів кролів , петухів і щурів.....переймемо як завжди все дурне - крім законів ! і честі у формі чиновницької відповідальності за корупцію ! В нас як завжди якщо щось не так то це "совецке" можливо прийшов час зупинитись і думати і вирішувати а не так як завжди підняти писок і пертиииии хрін знаючи куди !? Можливо у влади мають бути важливі завдання крім вирішуваня св'ят і переназви всього навкруги, яка різниця як називається ЛАЙНО чи по "совецки" чи "європейські" коли держава і народу у ньому по макітру завдяки нашім правителям! Я і моя сім'я ходила вибирати представників у ВР не для цього а для вирішення єкономічних, судових,медичних і соціальних проблем , а нетупо піднімати тарифи і змінювати назви !......а ВИ ?
19 Лютого 2017, 13:40
Повністю підтимуємо .Вам що зайнятись більш немає чим -- як забирати в нас память ! Ми іх будемо памятати і святкувати . Це-- свята наших батьків і дідів . Це наше рідне ! Молодець Новікова за всіх відповіла !.А Гірич вислужується -хотя що він нього ще чекати !...
19 Лютого 2017, 13:41
якщо 14 жовтня - вихідний, то 8 березня теж треба лишити<br/>9 травня чи 8-ме? ветерани всеодно святкуватимуть 9-го, але вони вже в такому віці, що всеодно на роботу не ходять...<br/>а 1 і 2 травня - це вже давно стали днем дачника, їх би перейменувати і лишити
19 Лютого 2017, 14:50
Гіричу - респект! Підтримую на всі сто! Маємо йти вперед і не оглядатися на совєцьке минуле, тим більше не плакати за ним. Наше минуле? Наша память? Так давайте й інше минуле відродимо - комсомол, комунізм, Леніна, Сталіна. Потім і до Соловків і концтаборів дійдемо. Маємо формувати свій, УКРАЇНСЬКИЙ, календар свят. Я проти вихідного на 8 березня, проти виихідних на 1-2 травня. ЗА - Шевченківський день. ЗА - день памяті і примирення 8 травня, а не встановлену Сталіним хибну дату 9 травня. Слава УКРАЇНІ! Ні совєтчині!
19 Лютого 2017, 14:55
Та не треба людей про таке питати. Вони такого нарадять, що волосся дибки встане. Відміняти СССр і крапка. Через пару років ніхто з них і не згадає, що були такі свята
19 Лютого 2017, 17:09
Підтримую думки Місцевої і Гірича!<br/>Звісно ,кожен має право на власну позицію і міркування і не треба дуже різко критикувати чужу, якої не підтримуємо. <br/>Але, переситавши відповіді опитаних, дещо малюється картина щодо рівня кожного.<br/>Питання дуже гостре і дискутивне в суспільстві. Мало насправді знаємо про історію, походження свят, за які так яро висловлюємось.
19 Лютого 2017, 18:04
Одні і ті ж обличчя. Таке відчуття, що в Щацьку і людей більше немає.
19 Лютого 2017, 18:50
Справді коли вже ми НАРЕШТІ від московської орди відходимо через 450 років поневолення , то потріьно і впорядковувати зовнішні фетиші . Бо не можна йти вперед з повернутою головою назад - вріжемось у дерево. Відмінили день жовтневої революції - і якось живими остались.
19 Лютого 2017, 18:58
Давайте зробимо вихідними півроку - ото класно буде... Або з 15 квітня по 20 травня - для посадки картоплі і з 5 вересня по 1 жовтня - для викопування! Європа нам поможет --- у неї ж стільки нема , то хай і за нас поработаєт...
19 Лютого 2017, 18:59
у неї (Європи) вихідних стільки нема - я хотіла сказати
19 Лютого 2017, 19:04
Жінкам і так жити нелегко, то нехай хоч на 8 Березня відчують себе жінками, яке ж відлуння минулого в цьоиу святі? А Шевченківські дні давно вшановуються і без вихідного. Щодо 9 травня, то як бути тим, в кого рідні загинули в роки війни, або воювали. Вони так чекали кожного року цей день! Деякі і зараз ще живі. Це буде несправедливо по відношенню до них. Вони не винуваті, що жилт в такий час, а свій обовязок вони виконали з честю .Вони захищали свою землю,Украіну, теж. А слово Перемогп для них було святим.
19 Лютого 2017, 21:39
Чому ж тоді Гірич сидить в приміщенні збудованому ще советами...Можливо доцільніше було б не користуватися нерухомістю збудованою радянськими людьми .Зруйнувати все до фундаменту - не оглядаючись назад І ВЖЕ по нових планах з новими назвами жадібними очима дивитись куди направить вас європа .
19 Лютого 2017, 22:02
Всі ці дії - зміна назв, вулиць, свят - називається популіцизмом. Може спочатку потрібно щось зробити корисного для власного народу ? А далі вже можна бавитися назвами і датами. Таке враження, що всі дії направлені щоб ще більше розсварити націю, помасксимуму її знищити, піднімаючі тарифи на все що можна і не можна, одним словом з нас хотять зробити рабів, які б лише думали де заробити копійку, щоб вижити в цьому світі. А на рахунок власне дат - це наша історія, яку потрібно памятати і не забувати, незалежно від того якою вона була .....
19 Лютого 2017, 23:13
Від того , що народ тут подискутує нічого не зміниться , якщо на верхах вирішили скасувати , або перенести вихідні/святкові дні вони це зроблять .А чи подобається нам чи ні їх найменше це цікавить.
19 Лютого 2017, 23:46
А скажіть - но , Німеччина до сих пір святкують нацистські свята?? День партії НСНПН - 24 лютого, або , наприклад Годовщина Имперского партийного съезда в Нюрнберге. Ежегодные торжества, кульминацией которых были трехдневные фестивали в старинном Нюрнберге. Под сенью партийных знамен огромные колонны маршировали мимо трибуны, где находился Гитлер, и затем происходило самое главное - выступление фюрера. НІ , НІМЕЧЧИНА ОЧИСТИЛАСЬ ! А МИ ДО СИХ ПІР ГОМО СОВЄТІКУС!
20 Лютого 2017, 02:09
Я рахую що в нас і так забагато не потрібних вихідних, а особливо які святкує &quot;вата&quot;
20 Лютого 2017, 08:47
Дійсно,це саме нахер нагальне питання! Роботи -нема,тарифи -жопа,еміграція повальна,медицина на ладан дише,кругом злодіі гірше за Януковича,війна і смерть щодня на Сході, а ім давай свята міняти! Мета цього всього - знищити украінську націю руками нашоі ж влади, а кукловоди сидять в Америці і Кремлі! Так би мовити регульнути поголів&quot;я! Чи не так?
20 Лютого 2017, 09:05
Я теж за відміну комуняцких рудементів
20 Лютого 2017, 10:51
Як на мене, основний радянський &quot;душок&quot;, який потрібно викорінювати - це корупція. Таке враження, що відміним 8 березня і зразу життя кращим стане.
20 Лютого 2017, 12:41
Підтримую останнього коментатора на рахунок корупції. Спочатку в головах треба порядок навести, а потім за вихідні братися. Все відводять людей від основних питань другорядними. Як то в нас все добре, лишилось лише святкові дні прибрати. На рахунок цитат скажу, що треба було в глибинку піти, спитати у жінок за 8 березня. Думаю, отримали би шокуючі пояснення, а то рекламу деяким лише зробили. Треба питати або у простих людей або у діячів, які дійсно щось корисне (не на папері) для держави зробили. Піарщики...
20 Лютого 2017, 15:40
Тут доволі все ясно-бюджетники тільки ЗА бо їм всерівно що вихідний що ні-а зарплата йде.А от хто працює на себе -тому все одно скільки тих поводів для могоричів -ЛЮДИНА ПРАЦЮЄ а святкувати це діло особисте кожного.А ХТО ПОВАЖАЄ ЖІНОК ТОМУ ДАТА НЕ ПОТРІБНА!!!
21 Лютого 2017, 13:38
Ну, поговоріть про свята, ще про щось... Аби не про головне- тарифи, ціни, зарплати, пенсії, про збереження лікарні в Шацьку, про тих дітей, перед якими закриють незабаром двері шкіл у рідному селі. ЛЮДИ! ПРО ЩО ВИ ГОВОРИТЕ?
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром