Бармен «Заїжджого двору» має знатися на фірмових стравах, винній карті та… історії Шацького краю
Сьогодні, 6 лютого, вітання на свою адресу приймають люди, які стоять за барними стійками.
В Міжнародний день бармена я завітала в один з найпопулярніших у Шацьку закладів відпочинку – бар «Заїжджий двір», де познайомилася з професіоналом своєї справи.
Бармен Аліна Гнатюк професійно виконує будь-яке завдання, контролює роботу кухарів та офіціантів, а також вміє вгодити відвідувачам: і фірмовою стравою, і привітним словом.
Аліна та її колега Вікторія Положевець свого часу починали з офіціантів, тепер же мають більш як десятилітній досвід роботи і на даний час виконують функцію барменів-адміністраторів.
-Дівчата – це обличчя нашого закладу. З їхньої усмішки, гостинності, комунікабельності у відвідувачів з’являються перші приємні враження про бар. Вони розмовляють з клієнтами, долучаються до оформлення свят і родинних подій: хрестин, весіллів, ювілеїв. Бармени в нас – універсальні працівники, на яких тримається найбільш відповідальна частина роботи в барі, - розповідає про своїх підлеглих власниця закладу Ольга Романюк.
Бар «Заїжджий двір» оформлений у національному стилі, відповідно й бармени мають особливий дрес-код – вишите українське вбрання. Аліна і Вікторія неодноразово оформляли для відвідувачів весілля в білому, червоному та фіолетовому кольорах. Майстерно організовували польські, білоруські і навіть італійське весілля – іноземні гості замовляють винятково український народний стиль гулянь.
Бармени знають технологію приготування фірмових страв та напоїв. У «Заїжджому дворі» це млинці з різноманітними начинками, салат «Насолода» (складники: пекінська капуста, помідор, яблука, ківі, цибуля, сік лимона, мед, соєвий соус), реберця в медовому соусі, відбивна з ананасом і зеленню і найсмачніша в світі риба.
Справжні гурмани давно вподобали в барі його фірмові чаї: трав’яні, з імбиром, лимоном та з настояного вівса. А новим клієнтам бармени розкажуть про цілющі властивості кожної лікарської рослини і особливо про запашну поліську траву іван-чай, яку власниця бару заготовляє сама, збираючи її раз в рік: на Івана Купала до сходу сонця.
-А от чай «здоров’я» - як ми називаємо настояний на джерельній воді овес, заварений з гілочками чорної смородини – це відкриття, від якого молодіють і набираються сили всі наші постійні відвідувачі. Спробуйте і переконаєтеся в цьому самі, - бармен Аліна запрошує шачан і гостей селища скуштувати цього чудодійного напою.
Бармен знає, що клієнта можна зацікавити натуральними домашніми продуктами, яких у барі великий вибір: зібрані в місцевих лісах гриби і ягоди, виловлена в озері риба, зірвані в садках місцевих жителів і висушені яблука, груші і сливи, фірмовий (з пасіки власників Романюків!) мед та власного виробництва суха ковбаса.
Ще однією особливістю барменів «Заїжджого двору» є те, що вони працюють, як каже Ольга Дмитрівна, за антикорупційною системою, коли в комп’ютері фіксується кількість продаж, доданих у страву інгредієнтів, вага порції, ціна замовлення тощо.
Словом, власники пишаються своїми працівниками – чесними, відповідальними, врівноваженими, які вміють зачарувати клієнта і майстерно згладити конфлікт. Вікторія Положевець, яка працює найдовше, знає не тільки всіх клієнтів бару, а й номери їхніх авто. Обізнана і зі смаками відвідувачів. Ще тільки відчиняються двері, а Вікторія знає, кому подати пиво, кому чай, а кому комплексний обід.
А ще дівчата знають історію Шацького краю, розкажуть гостям району про його гордість –озера, поінформують, як до них доїхати.
Щоб оволодіти професією так, як це зробили Аліна та Вікторія, потрібні роки роботи, навчання і постійного вдосконалення. Бармени «Заїжджого двору» поєднали в собі досвід, інтуїцію, майстерність, манери і вміння бути тонким психологом.
З професійним святом вас, бармени!
Мирослава Цюп’ях
Коментарі