Феномен керівника лісової галузі: кримінал, неугодні та заохочення підлабузництва

06 Лютого 2017, 13:15
4652

Практично кожна сесія Волинської обласної ради розпочинається з депутатських запитів про ті негаразди, які кояться у Волинському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, відколи його очолив Олександр Миколайович Кватирко. Останній став чи не найчастішим і найскандальнішим фігурантом журналістських розслідувань та критичних публікацій у ЗМІ та засобах масової комунікації, колективних листів громадських організацій у владні, правоохоронні, контролюючі органи...

Про це в своєму блозі на Цензор.нет пише Олександр Пирожик.

Про можливі згубні наслідки для лісової галузі Волині в разі призначення на посаду начальника ВОУЛГ Кватирка О.М. представники ряду громадських організацій нашого краю, об'єднань ветеранів лісової галузі Волині застерігали ще в середині 2015 року.

Вони просили владу та правоохоронців звернути увагу на той факт, що у 2006 році Кватирко Олександр Миколайович узяв на себе вину за спротив працівникам міліції під час п'яного дебошу у барі «Криничка» в селі Оконськ Маневицького району. Тоді працівники міліції змушені були застосувати зброю для заспокоєння компанії за участю Кватирка О.М. та Колісника З.Б. - сина тодішнього начальника ВОУЛГ Богдана Колісника. Тоді ж Зіновій Колісник був поранений у ногу.

Після того випадку Кватирко О.М. отримав посаду директора Володимир-Волинського лісомисливського господарства. Під його керівництвом це підприємство було доведене до мільйонних боргів, за цими фактами було відкрито кримінальну справу. Як показала перевірка, тоді в бухгалтерських документах Володимир-Волинського ЛМГ було приховано боргів на суму близько 3-х мільйонів гривень.

Довівши Володимир-Волинське ЛМГ фактично до банкрутства, Кватирко О.М. був призначений директором Цуманського держлісгоспу. Звільнився він з посади директора Цуманського ДЛГ лише під тиском громадськості після аудиту діяльності держлісгоспу. Під час аудиту було зафіксовано збитків на суму понад 700 тисяч гривень, завданих незаконними рубками, а також збиткова діяльність паркетного цеху, який орендувала фірма «Явір», підконтрольна тодішньому керівництву ВОУЛГ.

14 серпня 2015 року обласна рада прийняла рішення направити звернення до Президента, Прем'єр-міністра, Міністра аграрної політики та продовольства та голови Державного агентства лісових ресурсів України щодо врахування позиції обласної ради при формуванні кадрової політики та недопущення призначення Кватирка О.М. на посаду керівника ВОУЛГ.

У тексті звернення йшлося про те, що Кватирко О.М. - людина з кримінальним минулим,фігурант ряду кримінальних справ, неодноразово притягався до відповідальності за скоєння кримінальних правопорушень. Зокрема, йшлося про кримінальну справу щодо здійснення ним злочину, передбаченого ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство, провадження закрите після визнання вини обвинуваченим), ч. 1 ст. 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем, провадження закрите за нереабілітуючих обставин), ч. 1 ст. 367 ККУ (службова недбалість).

Повідомлялося також про нанесення Кватирком О.М. шкоди державі в особливо великих розмірах, підтверджену Держфінінспекцією, протиправну бездіяльність та порушення інформаційних прав громадян, встановлені численними рішеннями Волинського окружного адміністративного суду.

Промовистий факт: кримінальні провадження 2007 та 2013 років проти Кватирка О.М. закривалися в першому випадку - внаслідок акту амністії, в другому - у зв'язку із закінченням строку давності.

Позиція обласної ради врахована не була, що в подальшому призвело до низки нових скандалів та згубних тенденцій у лісовій галузі на Волині. Так, уже 28 листопада 2015 року Кватирко О.М. «засвітився» під час незаконного полювання на території загальнозоологічного заказника місцевого значення «Зубр» на території Звірівського лісництва у Ківерцівському районі, тобто у природно-заповідній зоні. Як свідчать поінформовані джерела, полювання було влаштоване нібито для трьох екс-міністрів з Києва (т. зв. «королівські полювання»). З цією метою в лісництві була виставлена охорона, аби нікого не пропускати на місце цих ганебних полювань.

Факт затримання Кватирка О.М. із групою мисливців зі зброєю в межах ПЗФ підтверджують представники обласного управління Держекоінспекції України. Згідно з чинним законодавством, перебування мисливців на території ПЗФ зі зброєю прирівнюється до полювання. Натомість Кватирко вважає такі звинувачення наклепом, а його покровителі переконують, що він як посадовець лісової галузі мав право перебувати у природно-заповідному фонді зі зброєю. Словом, покарання за свої дії Кватирко О.М. знову уникнув. А непокаране зло, як відомо, породжує ще більше зло…

Як наслідок - ряд кримінальних проваджень, відкритих у 2016 році органами прокуратури Волині та Закарпаття проти посадових осіб ВОУЛГ на чолі з Кватирком О.М. За інформацією слідчих органів, за сприяння Олександра Кватирка в області була організована група осіб, які займалися незаконним вивезенням деревини цінних порід до країн Євросоюзу. До схеми були залучені декілька керівників приватних підприємств. Вони шляхом підкупу співробітників Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства отримували фіктивні документи щодо обсягу, виду деревини, її кількісних і якісних показників.

Отриманий повний пакет дозвільних документів на лісопродукцію надавав можливість безперешкодно вивозити її за кордон, у офшорні компанії, засновниками яких є наближені до керівників лісопідприємств особи. Під час санкціонованих обшуків складів майже двох десятків лісогосподарських підприємств області вилучено підготовлених до вивозу понад 500 кубометрів лісу цінних порід та фінансово-господарську документацію. Вартість деревини перевищує 3 мільйони гривень.

За цими фактами прокуратура Волинської області відкрила кримінальні провадження за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) та ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) КК України, а Мукачівська прокуратура в Закарпатській області відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Нетерпимість до критики та переслідування неугодних стали одним із «батогів» Кватирка О.М. на посаді начальника ВОУЛГ. Як наслідок - масові звільнення неугодних керівників держлісгоспів (Цумань, Шацьк, Колки, Маневичі, Турійськ та ін.). Окремі з них уже довели незаконність свого звільнення в судах, по інших суди ще тривають. Мають місце непоодинокі факти хамського, нелюдського ставлення до підлеглих, створення соціальної напруги в колективах ДЛГ, що виливаються у колективні акції протесту.

Вершина цинізму та заохочуваного Кватирком О.М. підлабузництва у лісовій галузі на Волині - факт організації підлеглими Кватирка О.М. із Шацького держлісгоспу т.зв. «королівського купання» на озері Світязь, що мало відбутися на Водохреще, 19 січня 2017 року. Для Кватирка тут влаштували справжнісіньку зелену «імператорську доріжку» на льоду. Задля цьоголісівники знищили щонайменше 160 (!!!) особин молодих дерев сосни та 4 ялини. За інформацією від місцевих мешканців, ці дерева були зрізані у буферній зоні місцевого ПЗФ...


 

 

 
 
 
 
Коментарі
06 Лютого 2017, 15:56
какой способный молодой человек-на кол-это первое дело
06 Лютого 2017, 16:02
У Китаі щодня розстрілюють міністрів,депутатів і прочу нечість ( за коррупцію) в Украіні хоч би одного! Пора брати приклад!
06 Лютого 2017, 16:46
Якщо оця нелюдь буде керувати і далі то тоді слово повинна сказати громада. О такі, як оцей негідник це взірець влади!
06 Лютого 2017, 17:00
Чий учень, самого колісника богдана та вони там всі зібрались в управлінні випускники богданові: сахнюк, який уже побудувався та домохазяйку тримає, інший побудувався біля самого царя управління - кватирка в гараджі Рибчинській, який вдало та вміло штрафував працівників лісової галузі наприклад: + 5, або +3 тисячі. А ще один учень Богданівподався в Агенство лісових ресурсів України-Бондар. Як вам кампашка в управлінні і вони продовжують і сьогодні в своєму репертурі.
07 Лютого 2017, 09:46
Дієвий засіб
07 Лютого 2017, 21:53
Гнати їх всіх,а то скоро дрова будем з ЄС возити
07 Лютого 2017, 23:04
поки не знайдеться файна бригада мисливців і не почне тих собак відстрілювати то діла не буде вони всі страх потеряли
01 Березня 2017, 19:42
а морда внього крисяча як в кернеса
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024