Державне підприємство "Шацьке УДЛГ" - серед порушників природоохоронного законодавства

03 Лютого 2017, 23:00
1808

Державна екологічна інспекція фіксує різке збільшення кількості порушень працівниками Волинського обласного лісового та мисливського господарства. Насамперед, це стосується заготівлі, охорони лісу, дотримання правил пожежної безпеки та санітарного стану зелених насаджень. Як наслідок, інспектори нарахували збитків, які сягають мільйонів гривень.

У редакцію Інформаційного агентства Волинські Новини звернулися активісти відділу протидії корупції Волинського відділення Громадського об'єднання «Об'єднання ветеранів розвідки України» й повідомили, що Державна екологічна інспекція завершила перевірку ВОУЛМГ.

Із документів видно, що кількість порушень в 2016-му зросла в рази, у порівнянні з 2015-м.

Серед порушників - і державне підприємство "Шацьке УДЛГ".




«За результатами проведення заходів державного нагляду у сфері дотримання вимог природоохоронного законодавства про охорону, захист, використання та відтворення лісів у 2015 році за вчинення адміністративних правопорушень у сфері охорони навколишнього природного середовища на посадових осіб державних лісогосподарських та лісомисливських підприємств було складено 169 протоколів, до адміністративної відповідальності притягнуто 135 посадових осіб, сума штрафів за адміністративні порушення – 13,3 тис. грн. Загальна сума шкоди, завданої лісовому господарству за порушення вимог природоохоронного законодавства - 43,9 тис. грн.

У 2016 році за вчинення адміністративних правопорушень у сфері охорони навколишнього природного середовища, не дотримання вимог природоохоронного законодавства про охорону, захист, використання та відтворення лісів, до адміністративної відповідальності притягнуто 346 посадових осіб державних лісогосподарських підприємств, сума штрафів за адміністративні порушення – 31,5 тис. грн», - йдеться в звіті.

А це означає, що, практично кожен четвертий працівник ВОУЛМГ – порушник.

Серед порушень інспектори виявили такі: порушення правил відновлення і поліпшення лісів, використання ресурсів спілої деревини, порушення вимог щодо охорони середовища перебування і шляхів міграції диких тварин, перевищення лімітів та нормативів використання природних ресурсів, порушення вимог правил пожежної безпеки в лісах, порушення встановлених правил заготівлі і вивезення деревини, заготівля березового соку без установлених лімітів, суцільні санітарні рубки призначаються в здорових деревостанах, засмічення лісів відходами тощо.

Також інспектори виявили, що на ДП «Ковельське лісове господарство» впродовж 2016 року здійснювали заготівлю деревини на земельних ділянках, що перебувають у постійному користуванні Міністерства оборони України. Від цього розрахунок шкоди, яку завдали навколишньому природному середовищу, становить 6,4 мільйона гривень.

Окрім цього, характерними порушеннями для лісівників є недотримання технології лісозаготівельних робіт, незабезпечення належного санітарного стану лісових насаджень на території заказника «Зубр».

Із цього приводу інспектори відзначають, що відомчий контроль є недостатнім, ревізії лісових обходів, які проводяться працівниками державної лісової охорони, мають формальний характер.

Загалом, екологи підрахували суму шкоди, завданої лісовому господарству за порушення вимог природоохоронного законодавства в 2016-му році й вона становить - 14 мільйонів 431 тисячу гривень.

Матеріали щодо контролю Державною екологічною інспекцією передали у правоохоронні органи.

Нагадаємо, що депутати обласної ради пропонують керівництву Держлісагентства та Мінагрополітики розглянути питання щодо невідповідності займаній посаді начальника обласного управління лісового та мисливського господарства.

Також редакція повідомляла й про те, що волинські лісівники віддають приватному бізнесу лісопродукцію, не отримавши за неї гроші, потім судяться, а через кілька років «пробачають» борги. Активісти Об'єднання ветеранів розвідки України припускають, що таким чином відбувається змова лісівників із покупцями задля власного збагачення. Як наслідок - підприємства «скочуються» до банкрутства.

Коментарі
04 Лютого 2017, 17:11
Знову шукають цапа відбувайла, хтось хоче на обласну посаду в крісло.Райони скинуться і куплять подарунок кому треба і буде тишина.Україна продана, купляна і перепродана.Хто при владі.олігархи, бізмесмени, та їх родичі.НА КИТАЙ ТРЕБА РІВНЯТИСЬ, ЩОСЬ НЕ ТАК ТЮРМА, СМЕРТНИЙ ВИРОК.справедливість повинна бути сильною, жорсткою. А сила справедливою.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024