Шацький район: штрихи історії

03 Лютого 2017, 22:30
8080

3 лютого 1993 року було створено Шацький район.

Шацький район розташований в крайньому північно-західному куточку України. Це чудовий озерно-лісовий край Волині.  Район утворений у 1940 році, а, в результаті хрущовської реформи, у 1963 році був приєднаний до Любомльського району. Відновлено Шацький адміністративний район Постановою Верховної Ради України 3 лютого 1993 року, до його складу ввійшли Шацька селищна і 8 сільських рад.

Сьогодні Шацькому району виповнилося 24 роки.

На території  Шацького району  розміщені 24 озера, протікає 3 річки. Найбільші з озер: перлина України — Світязь, Пулемецьке, Луки, Люцимер, не менш привабливе — Пісочне. Завдяки мальовничим природним ландшафтам, значній мозаїчності рослинного покриву, масивам лісу, а також характерному для  місцевості помірно-теплому і м'якому клімату ця територія має високий рекреаційний потенціал.

Шацький район - озерна перлина Волині
Шацький район - озерна перлина Волині

 

Перша згадка про Шацьк належить до 1410 року, коли польський король Ягайло послав мисливців до шацьких лісів для заготівлі м'яса на військові потреби. В 1595 році Шацьк згадується у документах як містечко. За люстрацією 1564 року,  Шацьк (в люстрації називається Шечко) налічував 35 дворів тяглих селян, 7 городників, 3 комірники і 33 рибалки. Всі ці категорії населення перебували в становищі кріпаків.

В 1812 році Шацьк в складі північно-західної Волині зазнав навали наполеонівських військ. В середині вересня 1812 року населений пункт був визволений від французів.

З  1768 по 1849 рік селище належало родині феодала Браницького. Пізніше царські власті конфіскували землі Браницького, і селяни Шацька набули статусу державних. З початку викупу земель поглибилася майнова нерівність. За люстрацією 1874 року, з 305 дворів лише 43 одержали «повний наділ», 186 півнаділу, решта і того менше. В 1906 році в Шацьку налічувалося 428 дворів і 2886 чоловік населення.

В  період Першої світової війни цілі сім’ї були змушені евакуюватися до Росії. Їх повернення назад затягнулося на роки. Жовтнева революція в Росії докотилася і до Шацька.

З кінця 1920 року по вересень 1939 року Шацьк входив до складу панської Польщі.

17 січня 1940 року Шацьк став районним центром, а в березні цього ж року відбулися вибори до місцевих рад.  Відкрилась семирічна школа. Всі діти отримали можливість вчитися.


 

Весною 1941 року в Шацьку було створено три колгоспи. Та мирну працю шачан перервав віроломний напад фашистської Німеччини. 25 червня фашисти окупували селище. За період до 21 липня 1944 року загарбники знищили близько тисячі жителів Шацька та навколишніх сіл, переважно єврейської національності, спалили десятки селянських дворів, що прилягали до селища. 183 юнаків і дівчат вивезли до Німеччини на примусові роботи. В лісах навколо Шацька діяв партизанський загін Степана Шковороди. З прибуттям на Волинь влітку 1943 року партизанського з'єднання О.Ф. Федорова Шацький партизанський загін увійшов до його складу. 3 серпня 1943 року партизани розгромили фашистський гарнізон і визволили Шацьк від німців і поліцаїв. Остаточно  райцентр був визволений від німецько-фашистських загарбників  21 липня 1944 року.

 В мирний час  було  відновлено роботу районних установ.  Розпочалась відбудова господарства і житлового фонду. Найбільшими підприємствами стали промкомбінат, рибзавод, молокозавод, пекарня, цегляний завод. В 1957 році була створена міжколгоспна будівельна організація. А засновану ще до війни МТС перетворено на сучасне ремонтно-транспортне підприємство.

Районний центр внесено до Списку історичних населених місць України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 р. № 878.

Сьогодні молодий Шацький район розвивається, розбудовується, покращується інфраструктура, росте його популярність як унікального озерного краю.

Шацький лісовий коледж імені В.В.Сулька
Шацький лісовий коледж імені В.В.Сулька

Студенти лісового коледжу
Студенти лісового коледжу

Шацька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - гімназія
Шацька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - гімназія

Свято в селищі
Свято в селищі

Шацький районний центр зайнятості
Шацький районний центр зайнятості

Дитсадок у селі Мельники
Дитсадок у селі Мельники

Шацьке відділення поліції
Шацьке відділення поліції

Шацька районна лікарня
Шацька районна лікарня

Шацький районний суд
Шацький районний суд

Відпочинок на озері Світязь
Відпочинок на озері Світязь

 

 

Коментарі
04 Лютого 2017, 01:31
які шикарні 2 ретро фото
04 Лютого 2017, 01:46
журналіст який писав цю статтю, дуже не освічений, або скопійовано з російських джерел. Яка панська Польща, Жовтнева революція??? Нехай подивиться у Вікіпедії, як це правильно називається. Ато який совок виходить
04 Лютого 2017, 11:26
пора би назвати поіменно ,тих людей.які реанімували Шацький район!!!! я особисто знав одного з них,який не пошкодував сил і здоров*я для цього. Ви всі знаєте про кого я говорю.Ато,вулиця на який жив наш земляк і досі носить ім*я якогось космоса який нічого не зробив для шацька.Пора би і в Шацьку почати називати вулиці іменами людей,які цього насправді варті.
04 Лютого 2017, 15:40
так і назви ж цього земляка , а то допис хаотичний , та й щось попахує тим , що ти ще той анонімщик, а може ти агент! ...
04 Лютого 2017, 19:37
ну ти і путін!!!! Подивись на себе,чмошнік.Від тебе в першу чергу тою анонімщиною пре. А людину цю всі знають- це Гінайло В.О.
05 Лютого 2017, 01:04
Нащо в такій формі звертатись до журналіста?! ДОбре, що ви дуже обізнані, я от, наприклад, не помітила в статті таких промахів, мабуть, не настільки компетентна. Але!!! то би пасувало, щоб до вашої обізнаності та ще й мякості до звернення! Хоча вам подякую! і дякую, що будете звертатись більш толерантніше!<br/>Давайте усі з більшою шаною і повагою відноситись один до одного!<br/>І Дякую журналісту\журналістці, мені стаття сподобалась, ніби мандрівка в минуле, старі фото-то просто захоплююче, чудесно, що такі є! Давайте ще шукати по старожилах!
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром