Колективи з Шацька колядували у Польщі

30 Січня 2017, 10:00
1802

Щорічно у м. Влодава (Польща) відбувається міжнародний фестиваль колядок і щедрівок над Бугом. Участь у цьому мистецькому дійстві взяли два колективи з Шацького району – ансамбль «Лісова пісня» однойменного санаторію (брали участь втретє), та колектив «Молодички» Шацького міського Будинку культури, що приїхав до Влодави п’ятнадцятий раз.

При виконанні колядок членами журі враховувались автентичність пісенних творів, поліський говір та манера виконання. Загалом у міжнародному щорічному традиційному фестивалі цьогоріч, пройшовши перший етап відбору, взяло участь 26 колективів з Польщі, Білорусі та України, яку представляли, окрім виконавців з Шацька, тріо бандуристів та дитячий колектив колядників з Луцька, ансамбль з Тернопільської області «Настасівські музики». Визначали переможців у трьох номінаціях: інструментальна композиція, акапельний спів, виступ з акомпанементом.

2

 

Протягом 10 хвилин (саме в такий час мали втиснути свій виступ усі колядники-щедрувальники) учасники ансамблю «Лісова пісня» представили польській аудиторії та членам журі одну польську колядку «Przybezeli do Betlejem» (Прийдемо ми до Віфлеєму) та віночок із старовинних українських колядок (в аранжуванні керівника ансамблю Галини Корнелюк). Манера виконання та загальна атмосфера виступу шачанок дуже сподобалася полякам, тож додому колектив привіз диплом та пам’ятну статуетку. А за допомогу в організації поїздки та забезпеченні транспортом колектив дякує адміністрації санаторію «Лісова пісня», голові Шацької районної ради Сергію Карпуку, Шацькому селищному голові Сергію Віннічуку, та усім спонсорам, які долучились до цієї справи.

2

 

П’ятнадцять років поспіль беруть участь у надбужанських колядках та щедрівках «Молодички», не раз займали призові місця та двічі виборовши «Гран-прі». Тож і їхній виступ справив на аудиторію та журі не менше враження. Цей рік виконання колядок «Там, у Вифлеємі» (української) та польської «Гори, зірко, Ісусові» принесла «Молодичкам» третє місце у номінації «Виступ з акомпанементом». Ніна Вирович, керівник ансамблю, розповідає, що допомогли заспівати на третє місце їхні давні приятелі по сцені та товариші по життю, з якими знайомі з 2003 року, – ансамбль «Настасівські музики» з Тернопільської області, які у своїй категорії «інструментальна композиція» зайняли перше місце.

1

 

Обидва шацькі колективи дуже раді, що взяли участь у міжнародному фестивалі, та вже зараз планують і відбирають репертуар на наступні фестивальні колядування.

1

 

Віта Шепеля     

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024