Хто претендуватиме на безоплатну правову допомогу?

25 Січня 2017, 12:00
1406

Відповідно до змін у законодавстві, розширено коло осіб, яким буде надаватись безкоштовно вторинна правова допомога.

Про це повідомляє «БУГ».

Безоплатна правова допомога – правова допомога, яка гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел. Станом на сьогодні у Волинській області – це мережа, яка складається з Регіонального, 3-х місцевих центрів та 14 бюро правової допомоги.

З 1 вересня 2016 року на території Волинської області запрацювало 14 Бюро правової допомоги, зокрема, у м. Горохові, смт Іваничах, м. Камені-Каширському, м. Ківерцях, смт Локачах, смт Любешові, м. Любомлі, смт Маневичах, м. Нововолинську, смт Ратному, м. Рожищах, смт Старій Вижівці, смт Турійську та смт Шацьку). У м. Луцьку, м. Ковелі та м. Володимирі-Волинському функції бюро правової допомоги виконують структурні підрозділи відповідних місцевих центрів. 

5 січня 2017 року набрав чинності Закон України «Про Вищу раду правосуддя», яким, зокрема, внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.
Насамперед – це внутрішньо переміщені особи та особи, які претендують на отримання такого статусу, а також особи, які претендують на отримання статусу ветерана війни, у тому числі учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, надається не лише з питань їх соціального захисту, як це було дотепер, а з будь-яких питань.

Також суттєво підвищився поріг малозабезпеченості для отримання доступу до безоплатної вторинної правової допомоги:
♦по-перше, враховується дохід особи, а не всієї сім’ї, як це було дотепер;

♦по-друге, особа має право на БВПД, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів (а не якщо дохід її сім’ї є меншим за прожитковий мінімум, як це було дотепер);

♦по-третє, інваліди мають право на БВПД, якщо отримують пенсію або соціальну допомогу у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (а не якщо цей розмір є меншим двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, як це було дотепер).

Жителі Шацького району можуть отримати безоплатну правову допомогу у Шацькому бюро правової допомоги.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39