Інформація про три госпітальні округи обурила волинян

21 Січня 2017, 10:20
2429

Ще з минулого року на Волині почали активно обговорювати такий пункт медичної реформи, як створення госпітальних округів.

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів "Про затвердження Порядку створення госпітальних округів" № 932, госпітальний округ – це функціональне об'єднання закладів охорони здоров'я, розміщених на відповідній території, що забезпечує надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги населенню такої території, - пише Конкурент.

Госпітальні округи створюються на основі критеріїв та з відповідними урахуваннями:

  1. До складу госпітального округу входять не менше однієї багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого та/або другого рівня та інші заклади охорони здоров'я;
  2. Об'єм надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, що повинен забезпечуватися багатопрофільними лікарнями інтенсивного лікування першого та другого рівня, затверджується МОЗ;
  3. Оснащення закладів охорони здоров'я, що надають вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу, здійснюється відповідно до примірних табелів матеріально-технічного оснащення, що затверджуються МОЗ;
  4. Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування першого рівня повинна забезпечувати надання медичної допомоги не менш як 120 тис. осіб;
  5. Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування другого рівня повинна забезпечувати надання медичної допомоги не менш як 200 тис. осіб.

Цікавим пунктом цієї Постанови стала процедура визначення складу, меж та зони обслуговування госпітального округу. До прикладу: а) зона обслуговування госпітального округу визначається своєчасністю прибуття до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, що не повинно перевищувати 60 хвилин, та повинна бути еквівалентна радіусу зони обслуговування 60 кілометрів за умови наявності доріг з твердим покриттям; б) зона обслуговування може бути меншою за відсутності шляхів сполучення чи особливостей рельєфу, які суттєво ускладнюють комунікації (ріки без мостів, гори).

Так, у влітку минулого року було оголошено пропозицію про створення чотирьох госпітальних округів у Волинській області – Луцький (місто Луцьк, Горохівський, Ківерцівський, Луцький, Рожищенський райони - 432 тисячі населення), Ковельский (Ковельський, Турійський, Любомльський, Ратнівський, Старовижівський, Шацький райони – 275 тисяч населення), Нововолинський (місто Нововолинськ, Володимир-Волинський, Іваничівський, Локачинський райони) та Камінь-Каширський (Камінь-Каширський, Любешівський та Маневицький райони).

Однак нещодавно заступник голови Волинської облдержадміністрації Світлана Мишковець розповіла, що міжвідомча робоча група при Міністерстві охорони здоров'я провела детальний аналіз центральних районних лікарень та вивчала кількість населення, кількість пролікованих хворих, в тому числі з інших районів і областей, кількість оперативних втручань (насамперед складних), пологів, матеріальний стан закладів. Тож було запропоновано створити в області три госпітальні округи: Луцький, Ковельський і Нововолинський, що викликало ряд обурень та дискусій.

До прикладу, декілька днів тому міський голова Володимира-Волинського Петро Саганюк зауважив, що госпітальні округи повинні бути і в Нововолинську, і у Володимирі. А народні депутати від Волині Ігор Гузь та Ірина Костанкевич закликали створити два додаткових госпітальних округи в області. Зі слів Ігоря Гузя, Володимир-Волинський за всіма показниками може претендувати на додатковий госпітальний округ, адже там знаходиться героїчна 14-а бригада (а це – близько 5 тисяч військовослужбовців) та розгортається наразі зенітно-ракетний полк.

Коментарі
21 Січня 2017, 17:35
чхати вони на нас хотіли
23 Січня 2017, 12:08
Де ти Іван - Дибеля братан?<br/>Вичислили, скоро відкриємо загалу!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39