Подаруйте друге життя новорічній ялинці

17 Січня 2017, 21:40
3883

Новорічні святкування вже позаду. І по собі вони залишили не тільки позитивні враження, а й велику кількість побутових відходів.

Проте якщо до сортування сміття українці вже звикають і не дивуються розмаїттю різних контейнерів для відходів, то що ж робити з деревцем – символом зимових свят? Поради публікують на сайті zhytlo.in.ua.

Обирай, що будеш викидати

Спочатку варто розібратись, яка ж ялинка краща: штучна (пластикова) чи справжня (деревце)? Щоб наступного року не помилитися при виборі ялинки.

Насправді, найкраща ялинка – це живе дерево, яке знаходиться в ґрунті і може рости. Така ялинка не осипається, її не потрібно викидати і, що найголовніше, вона приносить тільки користь нашій планеті.

В деяких країнах існує цікава практика, коли ялинки беруть в оренду. Живі деревця, не пошкоджуючи кореневища, ставлять в горщечки і здають на зимові свята. По закінченню сезону їх безперешкодно висаджують назад у лісі, де вони себе чудово почувають.

Що стосується купівлі пластикових виробів чи зрубання ялинок, саме з ними рано чи пізно виникає питання про утилізацію. І, на жаль, кожному з нас відомі анекдоти на цю тему.

Звичайно, легше тим людям, які перейшли на використання штучних ялинок. Пластиковий виріб, радше за все, має власний куточок в гаражі чи коморі, де зберігається до зимових свят. Однак штучна ялинка більш згубно впливає на наше довкілля, ніж зрізана. Можливо, це звучить дещо шокуюче, проте саме так вважає всесвітня організація «Greenpeace»: виробництво та утилізація штучних ялинок спричиняє викиди парникових газів, що викликає глобальне потепління.

На противагу пластиковим, зрізані ялинки під час свого росту поглинають вуглекислий газ, цим самим сповільнюють руйнування озонового шару. Однак крім цього у «Greenpeace» застерігають: якщо ви обрали зрізану ялинку, варто уникати браконьєрів і купувати їх лише в спеціальних місцях, де видають квитанцію і мають дозвіл на продаж. У таких місцях ялинки привозять зі спеціальних плантацій.

Час прощатися…

Добре, що для багатьох українців ялинка не просто повинна бути зеленою та прикрашеною, вона ще й має мати сильний хвойний запах, який є обов’язковим атрибутом Нового року. Адже більшість власників саме зрізаних деревець не мають уявлення, що робити з «новорічною красунею», яка після свят трішки пожовкла і добряче осипалась.

Залишити біля смітника, зробивши вигляд, що вона не твоя? А потім дивитися на безліч міні-кладовищ ялинок біля баків зі сміттям по всьому місту – і розуміти, що щось пішло не так. І бідкатися, що люди, мовляв, природу не цінують, а комунальники – ледарі, бо не знають, чи вивозити ялинки з рештою сміття, чи ні?

Насправді, звичайна двометрова ялинка природнім шляхом переробляється в добриво близько 15 років. Тобто, перш ніж вона сама перетвориться на добрива, наприклад, мине ще не одне свято.

Дозвольте ялинці померти достойно

Ось які шляхи цивілізованої утилізації існують.

1. Добриво. Подрібнивши ялинку на маленькі шматочки, її можна використати для мульчування (вкривання поверхні ґрунту для захисту від пересихання та перегрівання).

2. Корм у зоопарк. Насправді в більшості зоопарків будуть раді, якщо ви завітаєте до них зі своєю старою ялинкою. Адже ялину, на якій ще є хвоя, додають у їжу багатьом парнокопитним тваринам, я також використовують як підстилку для них.

3. Паливо. Подрібнивши ялинку на частини, її можна використати як сировину для котлів на твердому паливі. Так ваша новорічна ялинка грітиме вас і після свят.

4. Косметичні властивості. Додавши у ванну всього лиш 50 грам хвої, ви не тільки покращите нервову систему та отримаєте насолоду від заспокійливо-розслаблюючого ефекту, а й переконаєтеся в її молодильних властивостях.

5. Профілактика хвороб. Із хвої можна приготувати корисний чай. Для цього варто взяти 1 ст. ложку подрібненої ялинової хвої і залити її 1 склянкою окропу. Після цього прокип’ятити 20 хвилин, процідити, дати охолонути, додати мед за смаком і пити маленькими ковтками по склянці двічі на день. Такий чай стане у нагоді при простудних захворюваннях. Він також пом’якшує кашель.

Замість того, щоб споглядати на «ялинкові кладовища», ви зможете зробити власне життя комфортнішим.

Адже ефективне використання природних ресурсів – це найменше, що може людина зробити для планети. Навіть дрібними кроками ми робимо світ кращим.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024