Порядок, за яким вам правильно нарахують пенсію

15 Січня 2017, 20:30
2255

Шацьке об’єднане управління Пенсійного фонду України Волинської області наголошує на тому, що при призначенні пенсії в установі керуються Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005 року №22-1.

Про це пише "Шацький край" за 14 січня.

Відповідно до пунктів 2.1. та 2.10. зазначеного Порядку до заяви про призначення пенсії за бажанням пенсіонера може подаватись довідка про заробітну плату до 1 липня 2000 року із зазначенням у ній назв первинних документів, на підставі яких її видано, їх місцезнаходження та адреси, за якою можливо провести перевірку відповідності змісту довідки первинним документам.

Довідка про заробітну плату (дохід) особи видається на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену заробітну плату підприємством, установою чи організацією, де працювала особа, яка звертається за пенсією.

Якщо такі підприємства, установи, організації ліквідовані або припинили своє існування з інших причин, то довідки про заробітну плату видаються правонаступником цих підприємств, установ чи організацій або архівними установами.

У випадках, коли архівні установи не мають можливості видати довідку за встановленою формою з розшифровкою виплачених сум за видами заробітку, вони можуть видавати довідки, що відповідають даним, наявним в архівних фондах, без додержання цієї форми.

Установлення заробітку для обчислення пенсії на підставі показань свідків не допускається. Виписка зі штатного розпису про посадовий оклад, профспілкові квитки, квитки партій та рухів, громадських об’єднань не можуть служити документами, що засвідчують фактичний заробіток для обчислення розміру пенсії.

Таким чином, при обчисленні пенсії враховуються ті суми заробітної плати, які зазначені в довідках про заробітну плату, поданих пенсіонером для призначення пенсії. При цьому довідка про заробітну плату (дохід) особи по 30 червня 2016 року видається виключно на підставі наявних первинних документів (особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену заробітну плату) підприємством, установою чи організацією, де працювала особа, яка звертається за пенсією.

Тому звертаємо вашу увагу на:

- необхідності підтвердження первинними документами відомостей про заробітну плату, які надаються громадянам для призначення (перерахунку) пенсій;

- дотримання вимог щодо збереження архівних документів;

- дотримання порядку передачі документів до архівних установ у випадках ліквідації, банкрутства, реорганізації підприємства, установи, організації.

Віктор ГІРИЧ, начальник об’єднаного управління.

 

 

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024