Як краматорські студенти відкривали для себе Шацькі озера

22 Грудня 2016, 14:00
1659

Студенти Донбаської державної машинобудівної академії - члени «Екологічного клубу ДДМА» за підтримки Департаменту екології та Департаменту освіти в рамках проекту «Екологічні стежки рідної України - очима молоді» побували на Волині, зокрема в Шацькому районі.

Про це повідомляє сайт міста Краматорська 6264 com.ua.

Експедицію по Волині, яка випала на листопад місяць, студенти не забудуть ніколи. Коли в Луцьку лежали замети снігу, на північному сході області залишався маленький куточок незайманої осені - селище Шацьк. Шацький національний природний парк славиться красивими озерами (їх понад 30), з піщаними берегами і чистою водою, яку донині розглядають як еталон питної води і стратегічний запас в Україні.

1

 

Шацькі озера розтягнулися серед болотних ландшафтів уздовж Волинського Полісся з його сосново-дубовими лісовими масивами та грабом звичайним, який у нашій місцевості не зустрічається. У Шацьких озерах водяться окунь, плотва, щука, лящ, карась, короп, сом, в'юн, вугор, а також акліматизовані види. Наприклад, в озерах Світязь і Кримне - канадський сом, в Пулемецькому - чудский сиг. Береги Шацьких озер є місцями гніздування водоплавних птахів (диких качок і гусей, лебедів та ін.).

Серед гострих екологічних проблем - промислова експлуатація кар'єра Хотиславського родовища піску і крейди (Білорусь) в 30 км від Шацького національного парку, що передбачає відкачування води підземних горизонтів в обсязі до 50 тис. м. куб. на добу і може привести до порушень водоносних горизонтів і зникнення унікального озерного природного комплексу.

Важко описати захоплення від подолання екологічних маршрутів по справжньому бору з його смарагдового кольору мохами, волохатими сивими лишайниками на старих березах, серед яких зеленіють чорничники і брусничники.

Потрібно сказати, що хлопцям вдалося поласувати  ягодами чорниці і калини, які збереглися на кущиках серед низинних боліт.

Через посушливе літо і суху осінь справжні волинські болота несподівано стали доступні для проходження, і студенти змогли пройти по болотних купинах і побачити зблизька в дикій природі козулю європейську і повалені бобрами дерева.

Мало хто знає, що бобри є унікальними природними інженерами-меліораторами і будують греблі для підтримки рівня води в місцях свого проживання. Судтенти-інженери змогли своїми очима побачити ці споруди. Заключним акордом візиту на Волинь стало відвідування знаменитого Луцького замку Любарта і музею військової техніки.

Слід зазначити, що результати проведених експедицій були широко представлені на наукових конференціях і у вигляді публікацій. 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром