Директор Шацького НПП розповів про санітарні рубки дерев

17 Грудня 2016, 15:11
2134

Санітарні рубки та рубки догляду, які здійснюють на території національного природного парку, директор назвав зразком ведення лісового господарства. Також, на думку керівника Шацького НПП, доцільно було б вести селекційний відстріл диких тварин, щільність яких вже перевищила норми.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 16 грудня – пише ІА «Волинські новини».

Директор Шацького національного природного парку Володимир Захарко повідомив, що загальна площа національного парку становить 48,933 гектара. Протягом цього року здійснили рубки оздоровлення лісів на площі 50 гектарів, кубомасою 3,583 тисяч метрів кубічних деревини.

Вся заготовлена деревина від санітарних рубок, з його слів, залишилися в Шацькому районі – її використали для закладів медицини, освіти та культури. Основну масу деревини надали для користування місцевому населенню – оскільки район не газифікований, опалення в помешканнях здебільшого відбувається завдяки торфобрикету та дровам. Окрім цього, цьогоріч посадили шість гектарів лісових культур.

Голова комісії Василь Столяр просив прокоментувати твердження про те, що в національному парку не можна «нічого різати і нічого стріляти».

Володимир Захарко запевнив, що, працюючи понад 25 років у лісовій галузі, може авторитетно заявити, що лісівники завжди здійснювали рубки догляду та повноцінно вирощували ліс. Він повідомив, що готовий запросити у національний парк тих, хто виступає проти санітарних рубок і показати, яким чином здійснюють рубки догляду та санітарні рубки. З його слів, рубки догляду на території національного парку можуть слугувати зразком ведення лісового господарства у поліській зоні.

Територія національного парку поділяється на господарську, рекреаційну та заповідну зону. Коли насадження перестоюють 120-130 років у господарській зоні, здійснюють санітарні рубки і видаляють дуплисті, гнилі та висихаючі дерева. З його слів, такі дерева краще використати для суспільства. Вирубуючи сухостійні дерева, залишають кращі екземпляри - рубати ліс на території парку, мовляв, потрібно в розумних межах і з користю для лісу.

Щодо мисливського господарства, то біотехнічні заходи здійснюють у повному обсязі. Кількість звіра, зокрема, кабана, зараз перевищує щільність, яка повинна бути в угіддях, тому, на думку директора національного парку, було б правильно вести селекційний відстріл під контролем усіх причетних служб. Володимир Захарко наголосив, що вища щільність звіра не йде на користь лісу. Наразі полювання на території національного парку заборонене.

У перші роки після створення парку визначили заповідну зону, унікальні болота, де росли червонокнижні види рослин. Колись на цих територіях місцеві мешканці пасли корів та косили сіно, ці біологічні види були, а тепер вони втрачені – болота заросли вербою, березою тощо. Отже, заповідними, на його думку, потрібно визначити не тисячі гектарів, а сотню чи дві. Нині в заповідній зоні з’явилися адвентивні види, наприклад, бобер та американська норка. Бобри населяють урочища та роблять загати, внаслідок чого змінився рівень ґрунтових вод і на сотні гектарів відбулося всихання.

Члени комісії вирішили взяти до уваги інформацію директора Шацького національного природного парку.

Нагадаємо, що директор національного парку озвучив також звернення щодо розмежування пляжної зони села Світязь.

Коментарі
17 Грудня 2016, 22:55
мяса треба
17 Грудня 2016, 22:56
і так все вистріляли а дай офіційний дозвіл то і зайця не побачиш
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром