День великомучениці Катерини: ясна погода - до холодної зими

07 Грудня 2016, 14:00
2905

Серед численних свят, що сповідувалися лише представницями слабкої статі, найзнаменнішим є свято святої великомучениці Катерини, що припадає на 7 грудня. 

Катерина Олександрійська мешкала наприкінці ІІІ - початку IV століття в Єгипті. Вона мала надзвичайну красу, вела богоугодне життя, була мудрою і освіченою дівчиною. Крім того, Катерина знала багато мов і володіла ораторським та діалектичним мистецтвом. За переказами після обряду хрещення відбулося містичне заручення святої Катерини. До неї уві сні з'явився Христос і назвав нареченою, вручивши свою обручку.

Римський імператор Максиміан, вражений красою Катерини, пропонував їй руку і серце — тільки б вона відмовилась від своїх переконань. У відповідь імператор почув, що страждання і риза мучениці-християнки для дівчини дорожчі за царське вбрання. Після численних катувань вона сама схилила голову на плаху. Під час страти мучениці з-під меча на землю потекла не кров, а молоко. За переказом, її святі мощі ангели перенесли до Синаю. Біля підніжжя гори Хорив, на якій колись Господь дав закон Мойсею, в середині шостого століття був заснований монастир саме на честь великомучениці Катерини. До сьогодні Синайські ченці з благоговінням зберігають правицю і чесну главу святої мучениці.

Що означає ім'я КАТЕРИНА

Ім'я походить від грецького слова "катаріос", що означає "чистий, непорочний". 

Катерина, у розумінні більшості людей, викликає асоціації з "царським" ім'ям, з величавістю й владністю. Але в житті жінки, називані цим ім'ям, найчастіше нічого спільного з таким уявлення нема. 

Катерина вже в дитинстві виділяється деякою своєрідністю. Вона любить робити запаси, проявляючи при цьому жадібність. Постарається потягти зі стола побільше цукерок і приховати їх у затишному місці, прибере до рук безпритульне яблуко. Самолюбна, важко переносить чиюсь перевагу. Прагне бути кращою в класі й спілкуватися намагається тільки з "вибраними". 

Добре справляється з роботою в будь-якому виді діяльності, особливої переваги якій-небудь професії не віддає.

Прикмети на свято Катерини

Катерина по воді, то Різдво по льоді.

Як на Катерини холодно, то буде голодно.

Ясна погода на Катерину — до холодної зими.

Зі святом вас, Катерини і Катрусі!

 

Коментарі
08 Грудня 2016, 01:03
Дякую за вітання :-)
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром