Шацьк: люди з інвалідністю обговорили свої проблеми

07 Грудня 2016, 10:00
2785

Напередодні Міжнародного дня інвалідів, який відзначався в Україні 3 грудня, неповносправні Шацького району зустрілися, аби проаналізувати діяльність організації інвалідів та обговорити свої проблеми.

Голова Шацької районної організації інвалідів Ніна Верешко повідомила людям з інвалідністю, що дедалі важче стає надавати їм суттєву матеріальну та фінансову допомогу.

-В минулі роки ми роздавали членам організації продуктові набори. Зараз не маємо можливості цього робити, - зауважила Ніна Григорівна.

З районного бюджету на організацію виділяються мізерні суми, тому керівник надіється лише на благодійників. Зараз на рахунку організації є 11 тисяч гривень. Вагомий вклад у цю суму зробили спонсори: храм Різдва Пресвятої Богородиці смт Шацьк (настоятель Микола Вихор), підприємці Володимир Шум, Володимир Назарук та Неля Сацюк.

З цієї суми люди з інвалідністю отримають на руки невелику грошову допомогу, а діти-інваліди – подарунки до новорічних свят. Також додаткові кошти видадуть після написання заяв тим, кому вони конче необхідні для лікування.

Виступила перед присутніми Людмила Цевух, секретар Шацької селищної ради, повідомивши, що в раді діє програма, відповідно до якої шачани, зокрема й неповносправні, отримують допомогу на лікування. Також тим, хто звертається, виділяють дрова (з дерев, які ріжуть на селищному кладовищі).

Олена Лончук, заступник начальника об’єднаного управління Пенсійного фонду України, повідомила, що з 1 грудня 2016 року зріс мінімальний розмір пенсії – з 1130 до 1247 грн. А з 1 січня 2017 року буде проведене осучаснення пенсії, тоді в першу чергу істотно зростуть ті пенсії, розмір яких лишався незмінним, коли збільшувалася мінімальна. Підвищену і, нарешті, справедливу пенсію отримають, зокрема, медики і вчителі, які мають достатній (30-35 років) стаж роботи.

Про нюанси працевлаштування людей з інвалідністю розповіла Галина Левчук, заступник директора – начальник відділу надання соціальних послуг Шацького районного центру зайнятості.

Люди з інвалідністю при нагоді змогли поспілкуватися про наболіле. Шачанка Марія Паливода є інвалідом зору, нічого не бачить. Просила допомогти прибрати подвір’я, вирвати сухі бур’яни, позагрібати. Людмила Цевух пообіцяла звернутися до дирекції Шацької школи, де Марія Іванівна працювала вчителем, щоб школярі взяли шефство над хворою.

Житель Шацька Олександр Терета розповів, з якими проблемами зіткнувся при спробі встановити вдома власний прилад обліку електричної енергії. Керівництво Шацького РЕМ відмовляється встановлювати лічильник, хоча по закону має це зробити. Не дають конкретної відповіді на  його численні запити і відповідні офіційні структури, в тому числі і Волинська обласна державна адміністрація.

1

Людині з інвалідністю важко виживати в нашому складному і жорстокому світі. На жаль, вона не обійдеться без сторонньої допомоги, без уваги і турботи держави та небайдужих людей. Будьмо милосердними до неповносправних.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром