Обов’язок Держгеокадастру – контролювати виділення земель чи відбирати їх у громад?

24 Листопада 2016, 12:00
2475

Світязький сільський голова Микола Цвид на нараді в Шацькій райдержадміністрації озвучив факти виділення на території ради земельних ділянок за межами населеного пункту на підставних осіб.

Розширена нарада з участю керівників району, голів сільських і селищної рад, а також представників місцевих та регіональних силових структур: поліції, прокуратури та СБУ, відбулася в середу, 23 листопада під головуванням першого заступника голови Шацької райдержадміністрації Сергія Сидорука.


 

 

-15 листопада цього року сільська рада отримала лист від головного управління Держгеокадастру у Волинській області з проханням протягом 10 календарних днів висловити позицію щодо можливості надання дозволу на розробку документації із землеустрою на земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної власності орієнтовною площею 40 га, яка розташована за межами населених пунктів сільської ради, для передачі її громадянам для ведення особистого сільського господарства. Наголошувалося, що якщо ми не представимо підтверджених законом заперечень, то це буде мовчазною згодою на розроблення документації, - розпочав свій виступ Микола Васильович.

В сільській раді не погодили клопотання, натомість провели невелике розслідування, в результаті якого з’ясувалося, що заявники – мешканці Любомльського району. Проживають у селах Запілля, Вижгів, смт Головне тощо. Заяви писали сім’ями: батько і дочка, чоловік і дружина, є серед них і 71-річний пенсіонер. З’ясувалося під час телефонних розмов, що уродженка Згоран, а нині жителька Смолярів-Світязьких навіть не знає, де розташована ділянка, на яку вона писала заяву. Житель Запілля розповів, що в село приїхала ціла команда людей, які пропонували місцевим жителям по 2 тисячі гривень за те, що вони напишуть заяви, а також обіцяли їм допомогти в оформленні субсидій.

Після розслідування невідомі телефонували працівникам сільської ради, залякували і наказували мовчати.

Зі слів Миколи Цвида, схожі випадки виділення земель на підставних осіб були зафіксовані в Ківерцівському районі, а також нещодавно – на території Шацької об’єднаної громади. Група селищних депутатів разом із головою Сергієм Віннічуком тоді навіть виїжджали в село Перешпу, розмова з фіктивними заявниками відзнята на відео.

-Водночас сільській раді свого часу відповідні земельні структури відмовили в розпаюванні земель меліоративного фонду. В листах-відповідях з обласної державної адміністрації, з Держагенства земельних ресурсів та головного управління Держгеокадастру у Волинській області нам чітко написали: не можна. Хоча можна було провести аукціон і надати землю інвесторам, які займалися б на цій площі товарним виробництвом і платили в казну сільської ради пристойні податки. Натомість виділяють землю чужим людям, завтра її всю скуплять – і громада лишиться і без грошей, і без землі. Тож чи не діє в області злочинне угруповання, яке відбирає найцінніші землі на території району: спершу в Пульмівській, а потім у Шацькій та Світязькій радах? – запитав у силовиків Микола Цвид.

Підтримав колегу Шацький селищний голова Сергій Віннічук:

-В урочищі Дуга, що в смт Шацьк, ми планували з часом побудувати аквапарк, вже навіть знайшли інвестора. Просили в керівництва головного управління Держгеокадастру не виділяти земель на цій площі. Натомість нещодавно дізналися, що на цій території Держгеокадастр надав у власність 4 ділянки – до того ж без погодження селищної ради. Виходить, у той час, коли ми розробляємо генеральний план території, розширюємо межі населеного пункту, щоб задовольнити заяви місцевих жителів, наші землі в нас відбирають.

Віталій Юрчук, начальник відділення Держгеокадастру в Шацькому районі, на запитання сільських голів дав відповідь, що заявники, незважаючи на їхню прописку, мали повне право на отримання земельних ділянок. І жодного порушення закону в цьому немає.

Присутній на нараді Ігор Філімонюк, перший заступник начальника Ковельської місцевої прокуратури, відзначив, що Світязькій сільській раді необхідно звертатися в прокуратуру. Наголосив також, що за фактом виділення землі на підставних осіб – жителів села Перешпа – зареєстровано кримінальне провадження.

Коментарі
24 Листопада 2016, 16:20
А Васька слушает да ест.
24 Листопада 2016, 16:26
про землю і землю і всі тої землі не наїдяться то кадастр дерибанить то сільради хрен їх зрозумієш головне земля забирається від місцевих
24 Листопада 2016, 16:30
т ак ви назвіть прізвища тих хто їздив по перешпі хрипську і брав чужі паспорти і їхав до василенка та віз документи на підпис і буде там голяинець віталік і вася денисовець
24 Листопада 2016, 23:13
провести аналіз виділення землі у світязі для своїх жителів і прокуратури суду міліції і все стане ясно
24 Листопада 2016, 23:14
ви одного веселика перевірте
25 Листопада 2016, 01:37
Земля проситься двадцять п ять років ,щоб її обробляли.Самі не можете, дайте тим хто може....Ато тільки комусь в карман не попало, як говориться( паришали безменя) , зразу кіпішує підлюбим предлогом хоче денег, як без мене , положіть в карман і всьо буде окей. Мать вашу, коли небуть вдушетесь....
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром