Ольга Сахарук: «Країну під час Революції Гідності ми вберегли. А це головне»

21 Листопада 2016, 22:00
5803

Рівно три роки тому, в останні дні осені, жителька Шацька Ольга Сахарук разом із земляками-однодумцями стала свідком того, як у Києві починалися протести українців на захист євроінтеграції, котрі з часом переросли в справжню Революцію Гідності.

-Спершу мирний листопадовий Майдан був піднесено-урочистим, його учасники – усміхненими, з гарним настроєм. Вони сподівалися, що керівництво країни їх почує і змінить своє рішення. На жаль, не почуло. Більше того, «Беркут» жорстоко побив студентів – невинних, зовсім не агресивних дітей, які в фатальну для них ніч просто спілкувалися, співали, слухали пісні під гітару. Стало дуже страшно, зокрема і за своїх дітей: доньку – викладача університету і сина-студента, які з перших днів були на Майдані, - пригадує ці історичні події Ольга Петрівна.

 

Група шачан, а це десяток однопартійців Ольги Сахарук з районної організації ВО «Батьківщина», щовихідних їздили до Києва. Роботи там вистачало для всіх. Шачани варили майданівцям їсти, розливали гарячий чай, роздавали гуманітарку, вночі чергували біля вогнища.

1

1

 

Коли поверталися з Києва додому (кожен же був на роботі), то і в Шацьку не сиділи склавши руки. Організовували збір продуктів, теплого одягу, грошей.

Разом із партійцями з ВО «Свобода» ініціювали проведення в Шацьку віче на підтримку Майдану.

1

1

 

-Такі заходи в селищі були небагатолюдними. Одних, можливо, залякували, інші самі не бажали проявляти свою громадянську позицію, третім було байдуже. Більшість жителів боялися за свої сім’ї, за роботу. А були й такі в Шацьку, що їздили підтримувати Антимайдан, - розповідає шачанка.

В ці дні і в Шацькому районі було неспокійно. Ольга Сахарук хоч і працювала на відповідальній державній  посаді, проте не боялася висловлювати власну думку. В 2004-му, під час Помаранчевої революції, також проявила себе як палкий патріот. Тоді керівництво району діяло жорсткіше, вимагаючи від Ольги Петрівни написати заяву на звільнення. У 2013-му ж, зізналася, хоч і відчувала певний психологічний дискомфорт, проте своїх переконань не зрадила.



 

Майдан став для неї, як і для мільйонів українців, територією свободи, людяності, гідності.

-Там панував особливий дух. Не було ні хамства, ні агресії. Кожен виконував свою роботу, допомагав тому, хто цього потребував. Скрізь були згуртовані, організовані, інтелігентні, толерантні люди, які були готові в будь-який момент стати на захист України. Зустрічалися ми з Сергієм Нігояном, який постійно ніс чергування на барикаді, де і був вбитий. Перші смерті на Майдані були дуже страшними, - Ользі Петрівні важко про це згадувати.

 

1

Зі слів Ольги Сахарук, Революція Гідності не лише змінила хід української історії, вона змінила самих українців. Співвітчизники доказали всьому світу, що вони можуть самоорганізуватися, на повний голос заявити про себе і змусити владу рахуватися з ними. Майдан лише прискорив ті події, які готував для українців злочинний режим Януковича, плануючи тихо і мирно здати Україну. Тим самим знищити її, повністю задовольнивши імперські амбіції Росії.

-Ми вже втретє відзначаємо річницю Майдану. Важко сказати, що в країні відбулися кардинальні зміни. Більше того, анексовано російським агресором Крим, окуповано Донбас, на Сході йде війна. Проте це не є наслідком Майдану, а результатом діяльності чи, скоріш за все, бездіяльності наших політиків, які не зуміли організувати достойний опір ворогові. Мусимо не просто святкувати цей день, а пам'ятати щодня, щогодини про Майдан, про  пролиту за Україну кров, про Небесну сотню. І всім разом, крок за кроком втілювати в життя гасла Революції Гідності. 

Попри все, Ольга Сахарук вірить у краще майбутнє України, бо головне своє завдання Майдан виконав – вберіг країну і змінив самих українців. Згуртував, об'єднав єдиною національною ідеєю.  А це головне.

Коментарі
22 Листопада 2016, 00:47
Це найбільша трагедия України - яка призвела до втрати територий зараз і у кінцевому підсумку - зберігається загроза повної втрати державності....
22 Листопада 2016, 00:56
Найбільша трагедія України - це такі люди, як ти, Мойша
22 Листопада 2016, 10:53
<p>юля перша всім вам довела директиву не воювати а ви нам тут казки роказуєте</p>
22 Листопада 2016, 16:30
Прохання не ображати героїв публікацій. Інакше коментарі видалятимуться негайно.
22 Листопада 2016, 17:46
ну це ж наші партійці і ми їздили по рознарядці партії що в цьому поганого
22 Листопада 2016, 18:12
Скільки у вас всіх ненависті до тих, хто три роки тому не побоявся висловитися проти режиму Януковича і робив все для того, щоб допомогти Майдану. Самі, більш ніж впевнена, сиділи тоді, як миші під помелом і боялися і на віче прийти, не те що на Майдан поїхати.
22 Листопада 2016, 19:29
Цікаво. чим я образив героїв публікації, коли сказав, що нам не було так радісно, коли гинули наші побратими, як цим "героям", що на фото.
22 Листопада 2016, 19:30
Це ж свобода слова по-шацьки!!!!
22 Листопада 2016, 22:01
Не майданівець ти ніякий. Майданівці не ображатимуть того десятка чи кількох десятків людей ( з 17 тисяч населення району!), які були на Майдані і робили все для того, щоб Революція Гідності перемогла. Ну не кидали ці жінки бруківки, не палили шин, не кидали коктейлів молотова. Допомогу возили, їсти варили. Але вони - сильніші за сотню чоловіків, які навіть на таке не здатні. А чого радісні? Бо не було на майдані відчаю, не було злості, агресії. Сфоткалися люди на память, усміхнулися в кадрику. Не мали права??
22 Листопада 2016, 22:11
Усміхатися мали право. Але тепер піаритися на тих подіях - ні. А ту допомогу, яку возили, збирали всім миром. Просто не всі цим вихвалялися. Багато хто може підтвердити як з організацій цій героїні особисто в руки передавали кошти для підтримки тих хто на майдані.
22 Листопада 2016, 22:15
Так може давайте забудемо про Майдан, про тих людей, які жертвували собою в імя України, які все робили, щоб допомогти майдану? Це ж тепер називається піар? Саме свято-День Гідності і свободи - теж піар?<br/>Ви особисто де були в час Майдану??
22 Листопада 2016, 22:17
Не маєте ніякого права їх судити, бо гарантія, що ви не здатні на те, що зробили вони
22 Листопада 2016, 22:54
На Майдані в період Революції Гідності панувала особлива атмосфера! І тому Можна знайти безліч фото людей з усміхненими обличчями, які вірили в краще та боролися за свою країну. Фото, що в публікації, було швидше за все зроблене в цей час, бо ще на місці бруківка, якої після початку розстрілів фактично не було на Майдані. Хоча звідки про це знати людям, які в цей час сиділи вдома...
22 Листопада 2016, 23:09
Цікаво, чому деякі люди шукають в інших тільки погане. Де Ви тут побачили піар. Згадок про події на Майдані та свою участь в них люди викладають постійно. І це наш обов'язок згадувати про ті події , адже це важливий етап в історії нашого народу. Так, багато хто здавав і кошти, і речі, але це свого роду як зняття з себе відповідальності, типу я теж щось зробив для Майдану. Але без людей, які днями / тижнями / місяцями стояли на Майдані, приїжджали на вихідні, не було б нічого, навіть за наявності Ваших зібраних коштів і речей. Революція Гідності - це в першу чергу відважні, сміливі люди, що були готові жертвувати своїм часом, здоров'ям , навіть і життям, а не кошти та речі...
23 Листопада 2016, 11:25
на майдані побувало сотні людей з шацького району ібагато односельців надавали допомогу скажем так у тисячах гривень і постійно а ці бютівці заїхали сфотографувались і щасливі але іце добре
23 Листопада 2016, 11:28
на барикадах вони не стояли це точно але ж похали
23 Листопада 2016, 19:15
яка показуха то з прапором то їсти собі готують
23 Листопада 2016, 19:16
а я що мав голодним сидіти
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром