«Лісова пісня». Територія поза Законом?

19 Листопада 2016, 14:00
2650

Скандал у «Проліску», закриття «Турії», критичний стан справ у «Лісовій пісні» наводять на думку, що комунальна санаторна галузь Волині – на роздоріжжі.

Обласна адміністрація, окремі депутати, журналісти, громадськість піднімають питанні розвитку та  ефективної роботи «Лісової пісні», але зовсім не чути позиції директора Карпука В.Н. – посадової особи, яка відповідає перед громадою за стан справ. Все чудово в санаторії?

Про це пише в своєму блозі на "Громадське.Волинь" Микола Пугач.

Невідомо на якій стадії перебуває  широко анонсоване створення Центру реабілітації  з оздоровлення учасників АТО та членів їх сімей. Чи, можливо, воно вже  закінчилося, ймовірною, черговою оборудкою. На цей раз,  за матеріалами проекту «Наші гроші», з державними грошима на  реабілітацію. А за кошти, витрачені на консультативні послуги та добровільне страхування майна, у розміри  3 344 500 гривень ( на той час це на рівні 400 000 доларів США)   можна було б суттєво покращити ситуацію з  добудовою  басейну. Як що до цієї суми  додати інші мільйонні страхові виплати, недоотриманий дохід від  десятків «люксових» номерів, що роками пустували в літні місяці по причині «відсутності попиту»,  невідшкодовані збитки у розміри 148 347,95 гривень,  втрачений дохід при «тіньовій» роботи ресторану – на добудову басейну вистачило б. І це вже був би зовсім інший рівень господарювання.

До речі, досудове розслідування кримінального провадження  по махінаціях в ресторані зі стартовою сумою 200 000 гривень іде вже третій рік. Ресторан, крім основної діяльності, був ще і одним з постачальників сировини та продуктів харчування  на продовольчий склад для організації харчування відпочиваючих, в основному за державні кошти,  в їдальні санаторію  за «цікавими» цінами.

Наприклад, ціни  поставок від ресторану  у  2012 році – цукор по 30, 00 грн., м’ясо свинини в блоках по 124, 50 грн., риба свіжа короп 70, 00 грн. за кілограм і т.д.. Ці суми та цифри взяті  з матеріалів актів ревізій санаторію Держфінінспекції у області. Матеріали досудового розслідування передаються від одного слідчого до іншого, кримінальне провадження періодично закривається. А, тим часом, в санаторії потихеньку знищують бухгалтерську документацію. 

Все по Закону?!  Марнотратств, недоотриманий дохід можна порахувати, дати оцінку. А як порахувати шкоду, яку завдає природі господарська діяльність  санаторію? Мінімум два сезони поля фільтрації очисних споруд площею 2,0 га практично пусті.  Іде потужне забруднення природного середовища. Відстань від колишніх полів фільтрації до озера  –  600 метрів. Потенційна загроза забруднення для озера очевидна.  Стаття 51 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» писана не для відповідальних посадових осіб?! Виправдань за цю розруху немає. Але найгірше те, що немає почуття  відповідальності, бажання щось з цим робити, байдужість стала нормою в роботі. І тут ще наш район очікує суцільна перевірка на екологічну безпеку господарювання, яку недавно анонсував голова ОДА. Які можуть бути наслідки для санаторію? Чи запрацює він взагалі у наступному сезоні  –   покаже час.

Санаторій завершує цьогорічний сезон.  Про фінансові результати ми  навряд чи будемо знати. Тим більше,  вони не мають принципового значення – у нас є Програма підтримки фінансово-господарської діяльності підприємств та установ спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на 2016-2020 роки, за якою на санаторій на цей рік передбачено 2 000 000 гривень. Є інше питання. Як був витрачений чистий прибуток за 2014 рік, задекларований у розмірі 2 371 000 гривень? У 2014  році правоохоронці вперше, правда ненадовго,  зацікавилися фінансово-господарської діяльністю  санаторію – і відразу небачена, як до того  так і після, фантастична прибутковість! Тож де справжній санаторій?!

Не дивлячись на задекларовані наміри, обласна рада не дала санаторію «Турія» другого шансу. Чи не буде, можливо, санаторій  «Лісова пісня»  з таким провальним господарюванням наступним? Тим більше, що знову  заговорили  про приватизацію волинських санаторіїв.


 

P.S. Мої неодноразові звернення в адміністративні та правоохоронні органи області по цих фактах по суті не розглядаються. Практично відповідь одна – відкрите кримінальне провадження, іде досудове розслідування. Це кримінальне провадження, досудове розслідування по якому за два з половиною роки  не зрушило з місця, а, навпаки, втратило значну частину доказової бази після знищенні бухгалтерської документації, стало зручною ширмою, щоб прикривати власну бездіяльність. І знову все по Закону?! Двічі звертався до керівництва нової обласної ради та  окремо до голів профільних комісій – одержав відписку. В своїх зверненнях я прощу відповідні органи дати правову оцінку матеріалам актів ревізій санаторію Держфінінспекцією у 2015 році, вжити заходи по відшкодуванню збитків.  Якщо для директора «Проліска» за порушення Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями звільнення з посади було б адекватним покаранням, то де наша принциповість по відношенню до директора «Лісової пісні»? Чому таке поблажливе ставлення до кричущих, а це ще м’яко сказано, порушень Правил торгівлі алкогольними напоями в «Лісовій пісні», які були зафіксовані в липні під час робочої поїздки в Шацьк голови ОДА? Чому  правопорушення, зафіксовані в матеріалах актів ревізій Держфінінспекії у області, замовчуються та приховуються?  Подвійні стандарти, принцип – «свої» та «чужі»  так і залишилися з нами.  Я  підтримую заклик голови Волинського «УКРОПу» пана Рубльова В.В. – «….якщо хочеш навести лад в Україні – почни із себе». Починаймо сьогодні – завтра  буде пізно.

Коментарі
19 Листопада 2016, 17:30
треба вміти ділитись і все буде добре
19 Листопада 2016, 17:32
куди ви лізете до мого корита а мої діти що будуть їсти як не буде мого конверта і пайки
19 Листопада 2016, 17:33
залиште карпука в спокої бо ще інам прийдеться за ресторан заплатити ми ж пили їли іне платили
19 Листопада 2016, 17:34
ми наведем порядок
19 Листопада 2016, 17:35
ми ще не добудувались то дайте ще рік часу
19 Листопада 2016, 17:38
де ж ти хату таку за зарплату голови ради добудуєш то дійсно ще рік треба дати карпуку вн попрацювати
19 Листопада 2016, 17:40
правда є за неї треба боротись
21 Листопада 2016, 13:08
оце і вся влада разом з прокуратурою людина перетворила санатоій на власну господарку і цього ніхто не бачить ну а гунчик фантазер
22 Листопада 2016, 11:03
ближчим часом карпуку продовжать контракт ще на один рік от вся відповідь колі пугачу
22 Листопада 2016, 11:04
ну а я що можу зробити
22 Листопада 2016, 19:13
Та нехай Карпук(и) і надалі грабують санаторій і не тільки,наша хата з краю,ми ж раби.Це такі як Карпук стали панами ,купують діткам посади,будують дачі,будинки на 300м2,і їм все пофіг бо ж награбовано стільки,що хватить відкупитись від усіх. Ну а чого на рабів звертати увагу?
10 Грудня 2016, 21:38
а що ви порадите робити
26 Січня 2017, 20:53
Колись нащадки будуть одмивати<br/>оцю печаль од крові і глупот.<br/>Бо можновладці — тяжко винуваті.<br/>А що зробив народові народ?!
26 Січня 2017, 20:54
Колись нащадки будуть одмивати<br/>оцю печаль од крові і глупот.<br/>Бо можновладці — тяжко винуваті.<br/>А що зробив народові народ?!
26 Січня 2017, 20:59
Шановні громадяни згідно конституції владою є народ! В чому проблема контролюйте самі знайте що краде виводьте з кабінету, не будьте рабами, тому що крадуться наші (наших дітей) гроші, наші податки, поки ми всі вклоняємся таким Івана івановичам вони себе комфортно відчувають
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром