Іван Коваль: « В об’єднаній громаді роботи в комунальників побільшало. Проте до зими ми готові»

15 Листопада 2016, 21:00
1414

У неділю, 13 листопада, західну Україну замело снігом. Очікувано, тому що синоптики заздалегідь попередили співвітчизників про негоду з імовірними плачевними наслідками. Так і сталося – дороги Волині позамітало, знеструмило десяток населених пунктів, під вагою снігу впали дерева, почастішали дорожні аварії і випадки травмувань людей. Заметіль оминула тільки чотири північні райони області, серед них - Шацький.

Про те, як зустріне справжню зиму Шацька селищна об’єднана територіальна громада, розмовляємо з начальником комунального підприємства «Будинкоуправління» Іваном Ковалем.

-Іване Федоровичу, цього разу снігова хуртовина оминула наш район, проте календарна зима ще навіть не настала. Чи готове підпорядковане вам підприємство відбивати удари стихії?

-Це добре, що район не засипало снігом, оскільки саме зараз ми завершуємо підготовку до зими. Комунальне підприємство має у своїй власності вантажний автомобіль МАЗ, отриманий за міжнародним проектом. Окремо маємо і піскорозкидач. Фірма з міста Обухів, з якою ми уклали договір, встановить піскорозкидач та додаткове обладнання на автомобіль. Таким чином ми зможемо набагато оперативніше працювати, одночасно прогортаючи дороги від снігу і посипаючи їх піщано-соляною сумішшю.

-Коли шачани і жителі громади зможуть побачити автомобіль у дії?

-Приблизно через місяць. На сьогодні ми вже маємо фінансування, передбачене селищною радою на цю справу, - це 160 000 гривень.

-Чи має підприємство запас піщано-соляної суміші, якою в ожеледицю посипають дорогу і тротуари?

-На сьогодні маємо 20 тонн суміші і 120 тонн піску. Селищна рада виділила нам кошти на придбання 10 тонн солі. Загалом хочемо заготовити на зиму 200 тонн піщано-соляної суміші.

-Підприємство цієї зими працюватиме на досить велику громаду, в склад якої входить 11 населених пунктів. Відповідно зросте об’єм робіт. Справитеся?

-Більше того, відтепер в наші обов’язки входитиме і обслуговування в зимову пору комунальних доріг громади. Мусимо справитися, маємо в своєму автопарку техніку, в тому числі і європейську, великі надії покладаємо на переобладнаний МАЗ. Звичайно, якщо за день випадає місячна норма снігу, то жодна комунальна служба не зможе оперативно, так, як того хочуть люди, розчистити і посипати дороги.

-Чи достатньо в штаті підприємства працівників?

-Шацький район – невеликий. Комунальне підприємство працює на повну потужність лише влітку, коли до озер приїжджають дачники і туристи. В теплу пору року в нас працюють 50 людей, взимку – 30. Працівники в нас кваліфіковані, пройшли відповідне навчання, опанували європейську техніку. Кожен є професіоналом своєї справи і чудово справляється зі своїми обов’язками.

-Що є в планах підприємства на найближчий час?

-Хочемо придбати сміттєвоз – комунальну техніку, якої ще в нас немає і від відсутності якої дуже потерпаємо. Надіємося на міжнародні проекти, оскільки таку суму коштів, яку вартує цей автомобіль, селищна рада виділити не в змозі. Також найближчим часом плануємо встановити відеоспостереження в місцях, де місцеві жителі викидають відходи, утворюючи стихійні сміттєзвалища. При нагоді хочу застерегти шачан від таких дій, бо дуже скоро ми матимемо докази їхніх неправомірних дій.

-Як можете охарактеризувати перспективи розвитку комунального підприємства?

-Небагато часу пройшло, відколи підприємство погасило всі свої борги і більш-менш твердо стало на ноги.  Надаємо жителям якісні послуги, маємо сучасний автопарк комунального транспорту, працівники вчасно отримують заробітну плату. Проте перспектива, відверто кажучи, лякає. Зараз з нового року має зрости мінімальна заробітна плата до 3 200 гривень. Податки ж зросли уже. Для прикладу, якщо минулого року ми платили за квартал 15 000 гривень екологічного податку, то за відповідний період цього року маємо заплатити  52 182 гривень. Загалом за місяць сума податків, які ми маємо заплатити державі, становить 110 000 гривень. Важко сказати, де при таких податках ми знайдемо гроші на заробітну плату.

-Живемо в такий час, що нелегко всім. Успіхів вам і віри в краще!

Коментарі
16 Листопада 2016, 00:10
іван старайся
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024