Волинські науковці, які реставрували 200-літню хату з села Острів'я, нині рятують ще одну

16 Жовтня 2016, 17:00
Хата з села Острів'я - один з найстаріших архітектурних об'єктів України 3791 Джерело: volynpost.com
Хата з села Острів'я - один з найстаріших архітектурних об'єктів України

Дерев’яний будинок 19 століття відновлюють у Рокинівському музеї сільського господарства-скансені, що в Луцькому районі.

Відшукали його 10 років тому під час однієї із етнографічних експедицій Західним Поліссям, та до реставраційних робіт вченим вдалось приступити лише цьогоріч,- пише Волинь-нова.

 Унікальність споруди – у технології будівництва, адже мудрі поліщуки зробили її не простою, а енергозберігаючою.  Як з’ясовується, ще два століття тому наші предки знали секрет економії. 

– Ця хата цікава своєю оригінальною конструкцією, – розповідає директор музею-скансену Олександр Середюк. – Хата з двірцем, збудована в середині позаминулого століття на хуторі “Баб’я гора” поблизу села Теклине Камінь-Каширського району, а на початку 20-го століття перенесена у село. Два роки тому музеєві вдалося викупити її у нащадка господаря і перевезти із села у Рокині.

Реконструкція хати фактично завершена, незабаром вона постане новим оригінальним експонатом в експозиції просто неба “Козацький зимівник” на території Рокинівського дендропарку, доповнивши колекцію унікальних споруд, таких як установлена і реставрована у 2012 році хата із села Острів’я Шацького району (збудована у 1804 році, один з найстаріших архітектурних об’єктів в Україні). 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024