Краще возити в Польщу цигарки, як працювати в школі?

11 Жовтня 2016, 10:30
3525 Джерело: ua.censor.net.ua

Коли цигарки купують частіше не для себе, а “на Польщу”, а польські номерні знаки на авто побачиш чи не частіше, ніж українські: це дві яскраві ознаки того, що ви у одному із населених пунктів на українсько-польському кордоні.

Нещодавній сюжет програми “Секретні матеріали” про один із найвідоміших складів контрабанди Володимира-Волинського знову підняв дискусію про те, “як же так можна, що всі закривають очі на це?”, тобто, на масштабні схеми заробітку на перевезенні через кордон цигарок, спирту, автозапчастин, бурштину тощо, - Волинське агентство розслідувань.

Проте для значної частини жителів прикордоння в цьому немає нічого дивного. Більше того, життя “човника” замість стабільної роботи чи участь у контрабандних схемах для них мають чіткі і зрозумілі виправдання. Адже гроші від цього разом із дешевими “нерозмитненими” автомобілями вже стали невід’ємними атрибутами життя.

Хоча правоохоронці постійно звітують про затримання на кордоні нелегальних партій цигарок, які перевозять за допомогою різних схем: від дронів до перенесення “на собі” та фейкових туристичних маршрутів, теоретично існує і легальна можливість заробити на різниці в ціні підакцизних товарів у Польщі та Україні.

Офіційно в Польщу дозволено везти до 1 літра міцних алкогольних напоїв (більше ніж 22,3 %); до 2 літрів – середньої міцності алкогольних напоїв (міцність менша 22,3 %), до 40 цигарок (дві пачки) або 50 грамів тютюну для паління, будь-яку валюту до 10000 євро на 1 особу, ліки для особистого користування однієї людини тощо.

В Польщі одна пачка сигарет коштує від 12 злотих (81 гривня) до 18 злотих ( 121 гривня). Тому із українськими цінами в 10-20 гривень можливість заробітку очевидна.

Проте одна “ходка” за добу – це не найкращий шлях багато “наварити”. Саме тому і виникають різного роду “схеми” перевезення більших партій, до яких так чи інакше причетні правоохоронці, митники, влада прикордонних міст та сіл, а також відповідні чиновники по інший бік кордону.

Нещодавно навіть голова ОДА Володимир Гунчик публічно обурився, що до схем контрабанди почали залучати дітей. Справа у тому, що в разі затримання їм загрожує лише адміністративна відповідальність, а не кримінальна.

Йдеться про те, що в районі села Римачі на Любомльщині 28 вересня затримали 8 осіб, зокрема 6 дітей 1999-2001 років народження, які переносили 23 пакунки сигарет. Дітей, ймовірно, покарають в рамках статей 202, 204-1 кодексу про адмінпорушення.

А чого я буду за мінімальну зарплату горбатитися? Так хоч можна на життя заробити. Вже в нас влада позабирала все. Самі фурами вивозять ті сигарети

Боротися проти цього голова ОДА пропонує зустрічами із батьками і зборами у школах. Проте є сумніви, що такі заходи допоможуть, адже можливість заробляти на цигарках замість традиційної роботи міцно засіла у голови не тільки підлітків, а й передусім дорослих.

“Інколи вожу. А чого я буду за мінімальну зарплату горбатитися? Так хоч можна на життя заробити. Вже в нас влада позабирала все. Самі фурами вивозять ті сигарети”, – розповідає одна із мешканок Володимира-Волинського. Вона категорично забороняє вказувати своє ім’я у матеріалі, тим паче людям, які не поділяють думку, що контрабанда цигарок – це нормально в нинішніх умовах.

Знаходження працівників на не надто високооплачувані робочі місця стало справжньою проблемою для прикордонних міст. Дійсно, кілька успішних “ходок” чи участь у масовій схемі перевезення цигарок можуть забезпечити людині кошти на місяць. Хоча контрабандистам забороняють в’їзд до Польщі на 5 років, якщо піймають, цей процес поки не вдається зупинити.

-Тут люди іншої свідомості. Вони не звикли працювати за “мінімалку”. За один перетин кордону можна отримати кілька “мінімалок”. Поняття контрабанди в прикордонних населених пунктах навіть має інше, так би мовити, лексичне забарвлення. Це позитивне явище, прибутковий спосіб виживання й аж ніяк не злочинний бізнес. Й, порівнюючи рівень життя в селах інших районів, можу сказати, що на Любомльщині люди мають вагомі причини так вважати. Влада сама поставила їх в ці умови. Якщо можна суттєво зекономити на товарі з Польщі, до якої рукою подати,то чого на цьому не заробити? Те саме з розмитненням авто. Хто буде купувати автомобіль тут втричі дорожче, ніж за кордоном? Й хто буде розмитнювати його за вартістю того ж таки транспортного засобу?”– розповідає головний редактор любомльського та шацького інтернет-видання “Кордон” Іванна Гайдучик.

Обіг великої кількості грошей, які не створені за рахунок власного виробництва, впливає і на економіку. Зокрема вже у згаданому Володимирі-Волинському досить велика кількість ресторанів та барів, де місцеві мешканці мають можливість витратити зароблені на кордоні гроші.

Він за ніч привозить 500 гривень, то яка може бути мова про те, що він піде працювати у школу?

Натомість із промисловістю та бюджетною сферою виникають проблеми. “У місті проблема робочої сили. Користуючись тим, що кордон поруч, то ніхто на сьогодні не хоче за 5 тисяч йти працювати, наприклад, на “Гербор”. Сьогодні проблема з студентами – їздять в Польщу. Він за ніч привозить 500 гривень, то яка може бути мова про те, що він піде працювати у школу?” – розповідає міський голова Петро Саганюк.

Хоча якраз його родину опоненти і пов’язують із організацією “схем” масової контрабанди сигарет та інших товарів. Натомість міський голова все заперечує і називає лише чутками недоброзичливців: “Сьогодні зловили, завтра роблять і кажуть “Саганюк кришує”. Я за все відповідаю… Є силовики і інші служби, то нехай наводять порядок! На днях приходять прикордонники і когось там прижмуть і зразу: “Я до Саганюка піду”. А що Саганюк “Крестний отец”? Десь когось обідили і всі зразу до мера. Тільки кажуть “піду до Саганюка”, то зразу вести до мене і в правоохоронні органи. Легше всього лякати кимось”.

У підсумку поїздки в Польщу та доходи від цього стають невід’ємним джерелом доходу, від якого жителі прикордоння вже не можуть відмовитися. Коли з 4 липня до 3 серпня Польща тимчасово припинила малий прикордонний рух із Україною (через обмеження самітом НАТО у Варшаві та світовими днями молоді) це навіть призвело до масових протестів на пунктах пропуску Львівщини.

А якщо пункти пропуску працюють у звичному режимі, там теж виникають черги і корупція, яка ці черги супроводжує.

“Путін в Ягодині. Повідомляють, що вартість перетину кордону без черги увечері 9-го жовтня 2016-го коштувала 1000 гривень. Ні, не в касу держави, не до бюджету країни, до кишень військових Державної прикордонної служби”, – пише в Facebook активіст “Самооборони Волині” Олександр Ніколайчук.

Активні “човники”, що постійно перетинають кордон, детально знають всі нюанси таких схем, те, в яку “колєйку” потрібно стати, коли і з ким домовитися, де “дати” тощо. Саме такі навички стають критеріями успіху.

Антон БУГАЙЧУК

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром