Як ростанські школярі історію рідного краю вивчали

06 Жовтня 2016, 16:00
3141

Вже багато років у Ростанській ЗОШ І-ІІІ ступенів функціонує гурток національно-патріотичного спрямування «Юні патріоти», керівником якого є вчитель історії Лариса Лончук. Учні, які його відвідують, не лише з великим інтересом дізнаються про факти з історії краю, а й самі досліджують  багату спадщину села Ростань і навколишніх населених пунктів, відшуковують на горищах і в бабусиних скринях унікальні старовинні речі.

Коли Лариса Степанівна запропонувала закріпити теоретичні знання і пошуково-дослідницьку роботу пізнавальною екскурсією, діти залюбки погодилися. За день подорожі оглянули колекцію виробів ручної роботи народної майстрині з Шацька Валентини Денисюк, побували в Любомльському краєзнавчому музеї і в одній з найстаріших церков Волині – святого Дмитра Солунського села Згорани.


 

Народна майстриня, вдягнута в українське національне вбрання, привітно запросила учнів Ростанської школи до своєї оселі. У великій світлиці, від стелі до підлоги заставленій картинами, композиціями з солоного тіста, ляльками-мотанками, дітям було на що подивитися. «От де талант!», - захоплювалися вони. Діти фотографували роботи, цікавилися технікою їх виготовлення, запитували про улюблені роботи і джерело натхнення майстрині. «Творчість – це моє життя. У кожному русі пензлика, кожній барві на полотні або ж клаптику тканини, який за лічені хвилини перетворюється в ляльку, є частинка моєї душі», - Валентина Сергіївна розповідала дітям про найсокровенніше.


 

Майстриня пригостила дітей солодощами та пообіцяла завітати в Ростанську школу і провести для школярів майстер-клас.

Три десятки кілометрів дороги шкільним автобусом – і перед учнями відчинив двері Любомльський краєзнавчий музей, який на всю Волинь славиться багатющою та унікальною експозицією, що охоплює період у сотні тисяч років. Як розповів дітям Юрій Фініковський, старший науковий співробітник музею, в установі виставлено всього 30 % експонатів музейного фонду, проте, щоб осягнути їх, одного дня буде мало. У музеї багато пам’яток із території Шацького району, зокрема і з Ростанського поселення, виявленого археологами під час розкопок у 70-х роках минулого століття.

Діти щиро дивувалися віку цих пам’яток – 150-200 тисяч років!

Шестикласник школи Богдан Семенюк поділився власним досвідом колекціонування старовинних монет, серед яких багато унікальних, з часів Австрійської та Російської імперій.

Зацікавила школярів нова кімната в музеї, присвячена воїнам АТО. Діти пишаються тим, що самі є волонтерами і в час найбільшої воєнної напруги на Сході України зробили чимало корисних справ для місцевих солдатів.

А кінцевим пунктом подорожі став храм святого Дмитра Солунського у селі Згорани Любомльського району. Настоятель отець Петро провів цікавий екскурс храмом, розказав про його історію, яка починається ще з 17 століття, показав дітям старовинні ікони та церковні книги. А насамкінець пригостив юних мешканців Ростані морозивом!

Ввечері втомлені, проте задоволені мандрівкою школярі повернулися додому. Ще декілька днів будуть ділитися враженнями про зустріч з майстринею з золотими руками, про побачене в музеї і древньому храмі. А тим часом Лариса Степанівна плануватиме наступну, не менш цікаву екскурсію – до Луцького краєзнавчого музею та музею Волинської ікони.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром