В яку суму обходиться бюджету проїзд керівництва району?

06 Жовтня 2016, 15:31
1245

Найдорожчим виявився проїзд голови та заступників Луцької, Ратнівської та Шацької районних рад Волині.

Україна переживає серйозну економічну кризу. На сході триває АТО, а держава балансує на грані, живучи від кредиту до кредиту. Натомість, на транспортне обслуговування високих чинів із бюджету виділяються чималі гроші. Тільки на Волині ця цифра у 2015 році становила понад 3 млн грн.

Щоб  з’ясувати, скільки бюджетних коштів вилетіло у трубу начальницьких авто, до різних владних структур на Волині було скеровано 52 запити,- пише Мирослав Ватащук для інформаційного агентства ZIK

Найбільші витрати у правоохоронців

Традиційно протягом кількох років найдорожче платникам податків обходилося транспортне обслуговування волинського губернатора та його заступників. Однак, у 2015 році пальму першості впевнено захопили правоохоронці – прокуратура та СБУ.

Зокрема, видатки на проїзд у службових цілях прокурора Волині та його заступників становили понад 345 тисяч гривень. Щоправда, у прокуратурі стверджують, що службовим транспортом начальства постійно користуються і пересічні прокурори.

Натомість, в УСБУ у Волинській області на транспортне обслуговування витратили майже вчетверо більше, ніж у попередньому році. Ця цифра становила 352,8 тисячі гривень. При цьому у відомстві переконують, що начальство користується службовими автівками за принципом «як удасться». 

«Закріплення автомобілів для відокремленого транспортного забезпечення начальника управління, його заступників та окремий облік витрат коштів на такі цілі в управлінні не здійснюється», – зазначає начальник УСБУ Волині Юрій Фелонюк.

Доволі скромно при цьому  виглядає волинська поліція. Транспортне обслуговування керівництва ГУНП в області коштувало бюджету близько 92,6 тисячі гривень.

Активніше стали витрачати гроші на проїзд глави Волинської ОДА та його заступників. Якщо у 2014 році  для цього скерували 95,9 тис. грн, то у 2015 році – удвічі більше (224,6 тис. грн).

Керівництво облради проїздило майже 200 тисяч гривень, а місцевого управління Держгеокадастру – 150 тисяч.

Є відомства, які не витратили ані копійки на транспортне обслуговування начальства. Серед них – Волинське облуправління лісового та мисливського господарства та місцевий підрозділ Держміграційної служби.

Загалом проїзд керівництва місцевих підрозділів центральних органів влади на Волині коштував платникам податків понад півтора мільйона гривень.

Райради та райдержадміністрації

У райдержадміністраціях, схоже, за декілька років вже звикли до таких запитань. Натомість, у районних радах, які потрапили до дослідження вперше, запити викликали деяке занепокоєння. Ймовірно, не звикло районне керівництво до звітування.

Наприклад, через декілька годин після надіслання запиту зателефонував голова однієї із райрад. Чиновник цікавився: чи то всіх під один гребінець, чи то він якийсь особливий. Після цього подібні дзвінки надходили з іще низки районних рад.

Це занепокоєння виявилося не безпідставним. Як з’ясувалося, на транспортне обслуговування керівництва райрад із бюджету витратили майже у 4,5 раза більше, ніж на проїзд очільників РДА. Відповідно: понад 735 тис грн і 163,6 тис грн.


 

Найдорожчим виявився проїзд голови та заступників Луцької (понад 118,2 тис. грн), Ратнівської (майже 101,6 тис. грн) та Шацької (понад 96,5 тис. грн). Для прикладу, у Шацькій РДА аналогічні видатки становили понад 17 тисяч гривень.

А чиновники з адміністрації відразу знайшли виправдання. «Додатково зазначаємо, що Шацький район найвіддаленіший від обласного центру м. Луцька», – йдеться у відповіді за підписом керівника апарату РДА Лариси Демакової.

Водночас, у трьох адміністраціях на проїзд керівництва із бюджету не витратили жодної гривні. Мова йде про Камінь-Каширську, Любомльську і Турійську РДА. Щоправда, у Любомльській райдержадміністрації пояснили: просто не було на кого витрачати.

«Упродовж 2015 року на транспортне обслуговування голови РДА та його заступників кошти не витрачались, оскільки посади голови райдержадміністрації та його заступників були вакантними», – зазначив у відповіді голова Любомльської РДА Микола Пархомук. 

Коментарі
14 Грудня 2016, 14:06
молоді керівники а видно торгують бензином ганьба
14 Грудня 2016, 14:08
зробіть аналіз пересування і фактичне перебування перших осіб району у сільських радах і все буде зрозуміл а ще ж і кошторис напевне був річний
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39