Чого слід очікувати від об'єднання санаторіїв "Турія" і "Лісова пісня"?

05 Жовтня 2016, 20:00
2569 Джерело: lp.volyn.ua

У липні цього року голова Волинської обласної ради Ігор Палиця видав розпорядження, згідно з яким доведений до зубожіння санаторій матері та дитини «Турія», що на Ковельщині, об’єднають з іншим комунальним лікувально-профілактичним закладом  «Лісовою піснею».

Депутати, які входять в Тимчасову комісію облради, що повинна займатися перевіркою господарювання в комунальних закладах області, стверджують, що це мудре рішення, - пише в своєму блозі на Громадське.Волинь Оксана Петрук. 

Мовляв, інакше  за борги, які має «Турія», її просто заберуть кредитори.

Однак, за словами виконуючої обов’язки керівника закладу (попереднього директора покарали звільненням, бо він нагосподарював на мінус кілька мільйонів), у тих намірах не все є зрозумілим. Адже, наприклад, на суди з позичальниками  Волиньрада навіть не відряджає своїх юристів. Окрім того, стверджує жінка, постійно прострочується сплата єдиного соціального внеску, через що наростає пеня. Таким чином заклад ще більше обростає боргами.  Колектив каже, що тричі записувались на особистий прийом до голови облради Ігоря Палиці з цього питання, але жодного разу зустрітись з керівником області так і не вдалося. Двічі прийом скасували, а на третій раз приймав громадян Дмитро Дубняк, керуючий справами Волиньради.

Вже тричі у «Турію» приїздила комісія з «Лісової пісні» з вимогами провести передачу основних засобів на баланс свого закладу. І це при тому, що у розпорядженні голови облради останнім пунктом йдеться про те, що цей документ спочатку має бути розглянутим під час сесії облради.

Однак «Лісова пісня» форсує події. Чому?

Важко знайти логічну відповідь на це запитання.

Цього року «Лісова пісня» навіть не брала участь в тендерах на оздоровлення бюджетників. За десять років так і не змогла завершити розпочате будівництво басейну, не проводився ремонт зовнішніх тепломереж, очисні споруди і каналізація практично не працюють.  Заклад з санаторію перетворився на літню базу відпочинку. Важко розгледіти ймовірний економічний ефект від злиття розграбованої  «Турії» з конаючою  «Лісовою піснею».

(Хоча … є чим поживитися і за таких розкладів. Адже «Турія» – це 14 гектарів землі, ліс і кілька свердловин з цілющою ропою. )

Нікого не цікавить, яким чином найняті на основі трудового договору люди працюють там вже другий рік, а заробітні плати в них в рази вищі від решти штатного персоналу. Окрім того, саме найняті на основі трудових договорів люди приїздили у «Турію» з вимогами передати основні засоби на баланс «Лісової пісні». Чим вкотре продемонстрували правову безграмотність. Адже у розпорядженні чорним по білому зазначено, що воно має бути затвердженим сесією, а цього ще не відбулося.

(Щоправда бажання самовдосконалення у «фахівців», які з громадських активістів перейшли у статус начальства «Лісової пісні» таки є. Цього року найнятий санаторієм «юрист»,  в минулому антикорупціонер із Самооборони, Богдан Рущинський нарешті прийняв рішення справді здобути відповідний фах – вступив на юридичний факультет Східноєвропейського національного університету).

Нині ж Головне управління національної поліції в області  взялося за кримінальне провадження відкрите ще у травні 2014 році Шацьким РВ УМВС  за фактом зловживань в ресторані санаторію «Лісова пісня» на суму 200 тисяч гривень. До слова, дане кримінальне провадження двічі закривали у райвідділі і двічі суд зобов’язував слідчих його поновити.   За час досудового розслідування до матеріалів провадження слідчими приєднано декілька доведених Держфінінспекцією у області правопорушень, які потребують подальшого процесуального закріплення. А саме, завдання та невідшкодування збитків на 148 347,95 гривень  директором Карпуком В.Н.,  відчуження санаторської земельної ділянки в інтересах дружини, експлуатація у 2012-2015 роках житлових об’єктів завершеного будівництва, незданих в експлуатацію.

Також, приєднана до провадження та має досліджуватись інформація про «зловживання керівництвом «Лісової пісні» стосовно створення певних корупційних схем по розкраданню комунального майна і бюджетних коштів …    у сумі  2 млн. 600 тис. гривень», про що у інтерв’ю для «Громадського.Волинь» заявив на той час один з головних антикорупціонерів області,  а нині фактично менеджер і юрист «Лісової пісні» Рущинський Б.Й.

Не зважаючи на все це, і на мої листи на ім’я голови облради, голови Тимчасової контрольної комісії В’ячеслава Рубльова, депутатів цієї комісії…. Тимчасова контрольна комісія облради вперто не хоче проаналізувати стан господарювання у «Лісовій пісні».

Депутати впевнені  – «Лісова пісня» спасе «Турію», а Ігор Палиця зробить з них «Буковель» комунальної власності.

Колись він дав слово, що не дозволить приватизувати майно громади. І він його, ймовірно, дотримає. Швидше за все, після злиття «Турії» і «Лісової пісні» слід очікувати появу в області аналога «Волиньприродресурсу», обласного комунального підприємства, що розпоряджатиметься спільним майном волинян.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром