З 1 грудня обіцяють підвищити пенсії на 10%

03 Жовтня 2016, 10:54
1126 Джерело: styknews.info

Про зміни і новації в пенсійному законодавстві України, а також про реорганізацію Пенсійного фонду йшлося на оперативній нараді в Шацькій районній державній адміністрації.

На зібранні, яке відбулося в понеділок, 26 вересня, виступив Віктор Гірич, начальник Шацького об’єднаного управління Пенсійного фонду України.

За його словами, розмір мінімальної пенсії в Україні з 1 грудня підвищиться на 10% і становитиме 1 247 грн. Зростання пенсійних виплат буде стосуватися приблизно половини пенсіонерів з мінімальними пенсіями. На сьогодні розмір мінімальної пенсії становить 1 130 грн. Він також нагадав, що з 1 липня було скасовано оподаткування пенсій для пенсіонерів. Щодо оподаткування пенсій для пенсіонерів, які працюють, то ця програма ще діє до кінця 2016 року.

Зараз в уряді розробляється програма осучаснення пенсій, адже пенсії розміром від 1 300 грн. до 3 000 грн. не підвищувалися останні 3-4 роки.

Віктор Якович також відмітив, що право на призначення пенсії за віком мають особи після досягнення 60 років та наявності страхового стажу не менше як 15 років.

Кабінет міністрів на засіданні 14 вересня цього року своїм розпорядженням схвалив Стратегію модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року. В рамках цієї Стратегії передбачається введення до кінця 2016 року можливості обслуговування громадян у будь-якому відділенні Фонду, незалежно від місця проживання, а можливість обслуговування громадян буде забезпечено на рівні громад. Це дозволить значно розширити мережу пунктів доступу до одержання пенсійних послуг, які будуть максимально наближені до місця проживання громадян.

Передбачається значно скоротити час для надання таких послуг, у тому числі за рахунок сучасних інформаційних технологій. Якщо зараз процес призначення пенсій триває до 10 днів, то незабаром він буде займати 15-20 хвилин. Планують також ввести можливість електронного пенсійного обслуговування і створити єдину базу електронних пенсійних справ.

Щодо реорганізації управлінь Пенсійного фонду, то вона ніяким чином не впливає на прийом та обслуговування громадян на їх території проживання. Тобто усі пенсіонери, страхувальники та застраховані особи, прості жителі, котрі проживають у Шацькому та Любомльському районах, і надалі будуть обслуговуватись там, де взяті на облік.

Крім того, на даний час вже об’єднано «пенсійні бази» двох районів, і жителі, наприклад, Шацького району можуть отримати інформацію щодо пенсійного забезпечення в Любомлі і навпаки.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024