Світязь знайшов побратима на Донеччині

24 Вересня 2016, 12:00
2440

Задля об’єднання України й покращення взаємовідносин між Сходом та Заходом 22 вересня відбулося підписання меморандуму про співпрацю між двома селами Світязем (Шацький район, Волинська область) та Урзуфом (Мангушський район, Донецька область). Сільські голови обговорили можливості реалізації спільних проектів та культурних обмінів й відпочинку дітей.

З ініціативи народного депутата України Дмитра Лубінця Донецька область почала розвивати партнерські відносини з Західною Україною. Чимало міст всередині України стали побратимами та активно співпрацюють. На Волині першими меморандум про співпрацю підписали між Луцьком та Волновахою, згодом між Ковелем та Нікольським.

Однак, важливо залучати й малі населені пункти, тож 22 вересня у Світязі відбулась зустріч місцевого сільського голови Миколи Цвида та Урзуфського очільника села Івана Попова.

Урзуф, як і Світязь – курортний населений пункт, щоправда має цей статус закріплений законодавством. Микола Цвид зауважив, що зараз теж працює над тим, аби Світязю надали звання курортного, адже це відкриває нові можливості та перспективи для розвитку. Як виявилось у сіл, які розділяють понад тисячу кілометрів, чимало спільних проблем та планів. Зокрема сільські голови обговорили проблему з каналізуванням, податки та акцизні збори й багато іншого.

На прикладі відпочинкового комплексу Nester-House гості побачили ефективну співпрацю з соціально-відповідальним бізнесом. Адже разом з Благодійним фондом Петра Нестерука ДІЗАР та ГО «Квітка Полісся» було обладнано частину пляжної зони, туди завезли пісок, аби облаштувати літнє футбольне поле. Окрім того, за спонсорські кошти було проведене освітлення, встановлені ліхтарі та смітники.

До слова, з Донеччини приїхав й голова Мангушської обласної ради Володимир Топузов. Так, 21 вересня їх делегація була на святкуванні дня селища Шацька. Жителі Сходу зауважили, що концертна програма й організація свята дуже схожа на ті, які проводяться в них, лише колективи інші. Про роботу Шацького району чимало розповів й заступник голови районної державної адміністрації Сергій Кужель.

Варто зазначити, що Мангушський  район дуже багатонаціональний, адже на березі Азовського моря селились греки, а тому близько 40% населення саме цієї національності. Тож багато заходів та фестивалів відбуваються серед греків.

Також делегація відвідала Шацький національний природний парк. Його керівник Володимир Захарко розказав про те, як працює його відомство та про приваби самого краю. Оскільки на Донеччині фактично немає лісів, то делегація була вражена екскурсією та красою поліського регіону.

Щодо АТО, то гості зі Сходу зауважили, що насправді зараз у них спокійно, адже Урзуф знаходиться більш як за 100 кілометрів від лінії розмежування. До речі, вперше за два роки цього літа до них почали повертатись туристи.

-Насправді нашим людям було дуже складно. Тут, на Світязі, я думаю ви найкраще розумієте чому. Люди фактично жили цілий рік за ті гроші, які заробляли під час відпочинкового сезону. Хто здавав житло, хто готував їсти або ж торгував. Два роки вони не мали можливості заробити на хліб, - розповідає Іван Попов.

Помічник народного депутата України Дмитра Лубінця Роман Романюк зазначив, що зараз важливо розвивати партнерські відносини саме всередині України. «Раніше у нас зазвичай міста-побратими були лише за кордоном. Це добре, але не треба забувати й про тих, хто живе поряд. Насправді, більше року співпраці між Сходом та Заходам показало, що у нас більше спільного, ніж відмінного. Багато років нас роз’єднували, фактично вороже налаштовували одне проти одного. Тому тепер нам треба чимало зробити, аби подолати ці стереотипи», - зауважив він. За словами Романа Романюка дуже важливо, щоб люди на власні очі бачили, як живуть та працюють на Сході й на Заході, адже лише так можна подолати оті бар’єри.

-Ми дуже хочемо, щоб вже наступного літа ваші діти приїхали до нас, на море, щоб вони теж зрозуміли, що Донеччина – це Україна, що ми любимо свою державу і не хочемо війни. Я сподіваюсь, що все буде спокійно й нам вдасться це зробити, - зазначив Володимир Топузов.

Тож сільські голови Світязю та Урзуфа підписали меморандум про співпрацю.

 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024