Шацькі лісівники - перші в обласних змаганнях з лісового багатоборства

15 Вересня 2016, 17:00
5695

На Волині започатковано обласні змагання з лісового багатоборства, аналогів яким немає в Україні. Перше – 12-13 вересня – вже відбулося на базі ДП «Камінь-Каширське ЛГ».

У змаганнях взяли участь команди всіх лісогосподарських та лісомисливських підприємств обласного управління, в тому числі державне підприємсвто "Шацьке УДЛГ", - інформує Прес-служба Волинського ОУЛМГ .

 Ініціаторами його проведення стали Волинське ОУЛМГ та обласна організація Товариства лісівників України.

– Десять разів Волинське ОУЛМГ проводило змагання з єгерського багатоборства на приз єгерів Василя Вегерича та Григорія Хомича, полеглих від рук браконьєрів, – розповідає перший заступник начальника управління Віктор Сахнюк, який відкривав змагання. – Цього року започаткували обласні змагання-семінар з лісового багатоборства серед колективів лісогосподарських та лісомисливського підприємства ВОУЛМГ. У них беруть участь працівники державної лісової охорони, мобільних рейдових груп та єгерської служби.

Головна мета змагань – підвищення професійної майстерності, злагодження роботи працівників нещодавно створених мобільних оперативних груп, лісової охорони та єгерських служб. Тривали вони два дні, щоб була можливість перевірити не тільки теоретичні знання та практичні навики, а й фізичні сили, витривалість, вміння працювати в умовах таборування. Для цього було залучено головних спеціалістів управління та державних лісогосподарських підприємств.

І ось урочисте шикування, рівняння на прапор, офіційне відкриття змагань і – старт!

– Перші обласні змагання з лісового багатоборства розпочалися із подолання смуги перешкод, – каже начальник відділу лісового господарства ВОУЛМГ, голова обласної організації ТЛУ Борис Бабеляс, який і розробляв із колегами положення та умови проведення. – Окрім нього, умовами змагань передбачено ще п’ять етапів: перевірка теоретичних знань та правильного оформлення документів на лісопорушників та порушників правил полювання, спортивні змагання з міні-футболу, перетягування каната, також приготування мисливської страви. Та наші лісівники не тільки змагалися, а й облагородили у ці дні довколишню територію – лісове урочище, берег озера, а ще встановили три нових великих бесідки, які залишаться для місцевих відпочивальників.Урочище Озюрко, де лісівники підняли державний прапор над своїм наметовим містечком, повниться голосами. Крім учасників команд, а їх близько сотні, приїхало чимало вболівальників. Вони і підбадьорюють своїх «лісових багатоборців».

Дуже цікаво проходили змагання з міні-футболу. Тут чи не найкраще видно, наскільки лісівники фізично підготовлені, як діють і мислять, чи готові взяти на себе гру, наскільки цінують плече партнерів по команді. А все ж визначальним і найбільшим випробуванням для усіх команд залишається «Смуга перешкод». Загалом же ці змагання – для справжніх професіоналів. Є можливість показати себе і в інших повчитися, а ще обмінятися досвідом, обговорити різні життєві ситуації, пов’язані з особливостями нічного патрулювання, охорони і захисту лісових насаджень, затримання лісопорушників.

– За кожен етап у зведеній відомості члени журі виставляють команді рейтингове місце, – зазначає головний спеціаліст сектору охорони і захисту лісу ВОУЛМГ Петро Романуха – один із членів суддівської колегії і організаторів дійства. – За умови однакової суми зайнятих місць, перевага надається команді, яка посіла вище місце на етапі «Смуга перешкод».Участь команд у «Приготуванні мисливської страви» та «Перетягуванні каната» хоч і обов’язкове, на результат багатоборства не впливає. Але ж для всіх цікаво знати, хто найкраще куховарить і де найсильніші богатирі. Тож ці конкурси – чи не найазартніші.…

Два дні таборування у мальовничому урочищі Озюрко позаду, всі етапи змагань пройдено. Вручати нагороди приїхав начальник управління Олександр Кватирко.

Перемогу у перших обласних змаганнях з лісового єдиноборства святкує команда ДП «Шацьке УДЛГ». Олександр Михайлович вручає лісоохоронцям Перехідний кубок Перших змагань , почесну грамоту ВОУЛМГ, вони також нагороджуються премією у розмірі 15 тис. грн. Срібло виборола команда ДП «Любешівське ЛМГ». Їх винагорода – 10 тис. грн. Бронзові медалі і 5 тис. грн завоювали господарі – представники ДП «Камінь-Каширське ЛГ».

Дякуючи учасникам за професійність, добрі теоретичні знання, фізичну підготовку, практичні навички, які вони продемонстрували на змаганнях і виявляють при виконанні своїх повсякденних службових обов’язків, журі змагань відзначили і єдину представницю прекрасної статі – інженера лісових культур ДП «Поліське ЛГ» Наталю Падалюк. Вона легко і з азартом долала чоловічі перепони, а в якісь моменти брала на себе відповідальність і вела команду за собою.

Тож вирішили, що на наступні обласні змагання варто подумати про жіночу складову усіх команд.

Ці змагання організували і провели працівники управління на базі ДП «Камінь-Каширське ЛГ», за що дякують господарям, всім членам суддівської колегії, а також директор Камінь-Каширського міського центру фізичного здоров’я («Спорт для всіх») Сергію Панасюку.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024