Батьки обурені переведенням школярів на індивідуальну форму навчання

04 Вересня 2016, 20:00
5274

Голова Шацької районної ради Сергій Карпук провів виїзний прийом у селах Грабівської сільської ради.

Основне питання, яким стурбовані жителі усіх сіл сільської ради – реорганізація навчальних закладів та індивідуальна форма навчання для дітей малокомплектних класів.

Ситуація у трьох школах схожа: діти у тих класах, де нараховується менше 5 учнів, змушені будуть навчатися індивідуально. У початковій школі села Голядин з чотирьох класів в стінах школи має право навчатися лише один клас – перший, а другий-четвертий класи – на індивідуальному навчанні.

Це й збурило батьків та вчителів, які прийшли на виїзний прийом. Вони казали, що дехто з батьків не в змозі забезпечити нормальні умови для щоденних занять вчителя з дитиною з різних причин. Віддавати ж своїх дітей у найближчу школу села Смоляри-Світязькі батьки теж не хочуть, бо там узагалі цьогоріч не буде першокласників.

У школі І-ІІ ст. села Грабове узагалі ситуація змінилася лише напередодні виїзного прийому: батьки учнів 8-9 класів, де мали навчатися по 4 дитини в кожному класі (відповідно на індивідуальній формі), написали заяви та перевели дітей на навчання у школу села Смоляри-Світязькі. Тож загалом там має навчатися 61 дитина. Якби батьки, вчителі та сільська рада знайшли спільну мову, то на базі однієї школи – Смоляро-Світязької – можна було б створити одну школу, де б навчалося 120 дітей з чотирьох сіл.

-Децентралізація, реорганізація шкіл та індивідуальне навчання – це ті процеси, виконувати які нам, районним керівникам, доручають зверху, - говорив перед представниками громади Сергій Карпук. – Я згідний,  що нам потрібна оптимізація навчальних закладів. Проте є речі, які не так просто виконати в теперішніх умовах. Маю на увазі стан наших шкіл та ситуацію, в якій опинилися школярі. Але вихід з цього мусимо знайти спільно.

Анатолій Пех, начальник відділу освіти і молоді, наголосив, що виконання положення про індивідуальну форму навчання є обов’язковим. Проте діти матимуть можливість відвідувати школу в позаурочний час та займатися на різних факультативах та гуртках. За недотримання ж положень про індивідуальну форму навчання на вчителя чекає звільнення та штрафні стягнення, на директора школи – догана.

Категорично проти будь-яких змін у школах у сільській раді і особисто голова Василь Голядинець. Місцеві жителі ж наводять свої аргументи проти реформи: спочатку пропонують індивідуальне навчання, а потім взагалі закриють школу, і села вимруть. Проте Сергій Карпук навів приклад із життя двох сіл району: у селі Кропивники декілька років тому закрили школу, а село й досі існує. Натомість у селі Ростань збудували нову простору школу, але кількість дітей там щороку зменшується.

До того ж в одному з районів Волині – Турійському – органи влади робили спробу опротестувати дію положення про реорганізацію освіти в суді. Як результат - двічі програли справу.

-Єдине, що ми можемо зробити, то це розглянути звернення батьків та вчителів щодо відтермінування дії постанови про індивідуальне навчання, підтримати його на сесії районної ради та направити у міністерство освіти та Верховну Раду, оскільки забезпечити цей процес в районі немає можливості, як і організувати швидкий підвіз дітей чи кращі умови у школах. Упевнений, що в такій ситуації опинилися не одні ми, - зазначив голова районної ради.

У школі села Смоляри-Світязькі з початкових класів навчатися в школі буде лише 2 клас, 3-4 класи – на індивідуальному навчанні. Проте з учнів цієї та початкової школи села Голядин можна було б сформувати повноцінні класи, але на те немає волі батьків, які не хочуть чи не бажають домовлятися. 

Коментарі
08 Вересня 2016, 16:50
Шановний Анатолій Пех, де Ви знайшли таку статтю Закону України "Про загальну середню освіту", що "За недотримання ж положень про індивідуальну форму навчання на вчителя чекає звільнення та штрафні стягнення"? Вкажіть Закон та номер статті!
08 Вересня 2016, 17:03
Відповідно до "Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах" у пункті І.6. "Індивідуальна форма навчання може запроваджуватися для осіб,...", отже, не є обов'язковим для запровадження! Недарма вказано у реченні слово "може"!
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024