Африканська чума свиней: Шацький район - у зоні нагляду

31 Серпня 2016, 00:20
3898

Карантин в неблагополучних районах і заборона продажу м’яса на місцевих ринках – не всі заходи, які мають бути впроваджені у зв’язку з африканською чумою на Волині.

План заходів затвердили під час засідання надзвичайної епізоотичної комісії, 29 серпня, - пишуть Волинські новини.

Африканська чума свиней (АЧС) косить свійських та диких свиней по всій Європі. Цього разу хвороба вже дісталася Волині: спалах АЧС зафіксували в Любешівському та Ратнівському районах. Всього – 4 випадки. У населених пунктах, де зафіксовані випадки - запроваджений карантин, а навколо облаштовані ветеринарно-поліцейські пости.

Натомість в селах уже спалахують бунти: жителі села Любешівська Воля сьогодні о 9 годині перекрили автодорогу державного значення «Луцьк – Маневичі – Любешів – КП Дольськ». У такий спосіб жителі села висловили невдоволення через недостатню поінформованість про наслідки введення карантину на розповсюдження африканської чуми свиней. Зокрема, людей цікавило, які компенсації вони отримають за вилучених свиней, де спалюватимуть або закопуватимуть туші загиблих тварин.

Географія 

Так, території селища Любешів, села Любешівська Воля, хутора Дякова (село Залізниця) Любешівського району та села Кортеліси Ратнівського району Волинської області оголосили неблагополучною зоною щодо африканської чуми свиней та встановили карантин і визначили їх зонами високого ступеня ризику.

Зона захисту у Любешівському районі охоплює з західної сторони до меж сіл В’язівно, Деревок, Великий Курінь, Проходи, Цир, Лахвичі, Шлапань, Гречища; з південної сторони до меж сіл Рудка, Заріка, Березичі, Нові Березичі, Угриничі, Седлище; зі східної сторони до меж сіл Судче, Березна Воля, Лобна; з північної сторони до меж сіл Хоцунь, Бучин, Підкормілля, Селісок, Пожіг, Зарудчі Любешівського району.

У Ратнівському районі - з західної сторони до меж хутора Долина, сіл Порохне, Млиново, Доманове; з південної сторони до меж хутора Витень, сіл Запоківне, Береза; зі східної сторони до меж хутора Вижичне з північної сторони до межі села Височне Ратнівського району.

Також визначили зону нагляду, яка охоплює території Любешівського та Ратнівського районів, Карасинської, Лишнівської, Новогрудської, Серхівської, Галузіївської, Костюхнівської, Прилісненської, Городоцької сільських рад Маневицького району, Хотишівської, Добринської, Мельнико-Мостищенської, Черченської, Осівецької, Груднівської, Видертської, Ворокомленської, Воєгощанської, Броницької, Пнівненської, Тоболівської, Новочервищанської, Старочервищанської, Оленінської, Боровненської, Гута Боровенської сільських рад Камінь-Каширського району, Піщанської, Ростанської, Пулемецької сільських рад Шацького району.

Компенсація

Уже днями Любешівська та Ратнівська РДА мають надати прогнозний розрахунок коштів необхідних для відшкодування завданої майнової шкоди (збитків) та запропонувати механізм повернення коштів власникам свиней в епізоотичному осередку та відповідних зонах.

Нагадаємо, власники свиней, чиїх тварин відповідно до протиепізоотичних заходів в області знищать під час карантину, повинні отримати компенсаціюХудобу, яку ветеринари змушені знищити, умертвивши і спаливши, має оглядати спеціальна комісія і складати відповідні акти. На підставі цих документів власникам тварин мають виплатити компенсацію з резервних фондів державного чи місцевого бюджетів.

Дороги, ринки і кордон

Служба автомобільних доріг у Волинській області має встановити попереджувальні знаки про обмеження руху транспорту при в’їзді на територію зон нагляду, захисту та епізоотичного осередку. До слова, водіям радять оминати населені пункти, де введений карантин у зв’язку з африканською чумою свиней.

Особливі заходи впроваджуються і на митницях: на всіх пунктах перетину кордону з Республіками Білорусь та Польща повинні забезпечити належний технічний стан дезбар’єрів. Ручну поклажу обов’язково мають оглядати, а заборонені продукти – знищуватимуть.

Відділенням зв’язку Любешівського, Ратнівського районів заборонили приймати посилки від громадян з продуктами та сировиною тваринного походження із неблагополучних пунктів.

На цих територіях заборонили торгівлю тваринами і продуктами тваринного походження на ринках та в інших не встановлених для цього місцях (у господарствах, населених пунктах), проведення сільськогосподарських ярмарків, виставок (аукціонів) та громадських заходів, пов’язаних зі скупченням людей та тварин. Крім того, в області заборонено торгівлю свининою, продукцією з Любешівського, Ратнівського районів та свининою подвірного забою з Волинської та Рівненської областей без наявності супровідних ветеринарних документів. На території області ліквідовуватимуть місця стихійної торгівлі домашніми тваринами та м’ясопродуктами.

Знищать навіть гній

В зоні ризику вилучать всіх свиней. Вилучених тварин піддають умертвінню в найкоротший строк.Туші тварин, трупи тварин що загинули дерев`яний матеріал, гній, залишки кормів, тару та інвентар спалюють, при відсутності можливості спалити - закопують на території епізоотичного осередку.

На всій території Волинської області, у тому числі на територіях природно-заповідного фонду повинніздійснити депопуляцію диких свиней. Причому, в бригади з відстрілу не повинні входити особи , які працюють в господарствах усіх форм власності по розведенню та вирощуванню свиней, мисливці з інших областей та заборонено при цьому використовувати мисливських собак.

До 15 вересня в області має бути проведений опис всього поголів’я свиней у господарствах усіх форм власності та мисливських угіддях. А у зоні захисту та зоні нагляду мають знищитти гризунів на фермах та подвір’ях громадян.

У свиногосподарствах усіх форм власності має бути «закритий режим» роботи, а переміщення домашніх тварин (ввіз, вивіз), із зони захисту, нагляду, має бути лише з дозволу головних державних інспекторів ветеринарної медицини районів.

Скільки триватиме карантин?

Як ідеться в протоколі засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії, карантин з неблагополучних пунктів буде знятий за рішенням цієї ж комісії при Любешівській, Ратнівській райдержадміністраціях не раніше ніж через 40 днів після проведення всіх заходів згідно «Плану заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання».

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024