На Спаса шачани принесли до храму перші плоди

19 Серпня 2016, 23:05
1537

Сьогодні, 19 серпня, православні християни відзначають свято Преображення Господнього

Це одне з дванадцяти найбільших свят у християнстві, встановлене на честь об’явлення божественної сили Христа Спасителя своїм учням. 

Преображення Господнє, згідно з Євангелієм, відбулось перед голгофськими стражданнями Ісуса Христа. Ісус взяв із собою трьох свої учнів — Петра, Якова та Івана і вирушив з ними на гору.

Традиційно Преображення пов’язують з горою Фавор.Там Христос молився, утомлені ж учні заснули. Коли ж прокинулися, то побачили, що Ісус Христос преобразився: лице Його сяяло, мов сонце, а одяг Його став білим, як сніг, і блискучим, як світло. Поруч з’явились пророки Мойсей та Ілля й почали розмовляти з Ісусом.

Згодом велика біла хмара накрила їх, і пролунав голос Бога Отця: «Це Син мій улюблений, що його Я вподобав. Його слухайтеся».

У народі це свято ще називають Яблучним Спасом.

Настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці селища Шацьк протоієрей Микола Вихор, одягнутий у білі ризи, що символізують вічне божественне світло, явлене Господом на горі Фавор, у цей день традиційно освятив яблука, груші, виноград, овочі, лікарські трави, а також мед. 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024