«Гарячий» сезон на Світязі: пончики, сушена риба і вугор за тисячу гривень

17 Серпня 2016, 17:34
4609

Редактор відділу інтернет-видання «Волинська правда» у своєму блозі детально описує можливості відпочинку на озері Світязь.

«Якщо вже говорити про саме місце відпочинку, то на Світязі й справді є куди подітися. Там вдосталь санаторіїв, котеджів, пляжів, магазинів, барів... на будь-який смак, - йдеться у блозі.

Перш за все, варто обрати населений пункт, що омивається водами шацьких озер. То може бути смт. Шацьк, села Світязь, Мельники, Любохини, Пульмо, Згорани, Пулемець та Гряда, Іллічівка та турбаза на озері Світязь. Ціни за добу проживання усюди починаються від 80 гривень. Ну якщо раптом вам пощастить знайти дешевше житло, то вітаю) Однак, за сотню гривень з людини, вам нададуть звичайну кімнату із звичайним ремонтом, у вас буде можливість помитися у душі та навіть приготувати щось на спільній кухні. Чим вища ціна, тим кращі умови проживання і менша відстань до озера. Є також цікаві варіанти проживання у котеджі. Це гарні дерев`яні будиночки, оснащені всім необхідним і розраховані на компанію від 4 осіб. Втім, оренда такого будинку може обійтися від 1 тисячі гривень за добу у “гарячий сезон” з кінця червня до кінця серпня. На вересень ціну можуть знизити на кількасот гривень.

Також варто врахувати, який саме вид відпочинку ви хочете. Якщо ви тихі сім`янини, то краще обирати житло в навколишніх селах, де нешумні пляжі, не надто людно і двори у помешканнях облаштовані дитячими майданчиками тощо. Якщо ви активні сім`янини, то можна поселитися на турбазі. Там, звісно, відпочивають значно більше людей і пляж подібний до морського, адже насичений кафе, барами, базарчиками. Там же є пірси, асфальтовані доріжки, невеличкі будиночки та кількаповерхові корпуси. Але є чимало переваг, оскільки на базі завжди є чим зайнятися: поряд ліс, у якому можна прокататися з вело-екскурсією, позбирати грибів та ягід, можна зайнятися дайвінгом, орендувати човен чи катамаран. Для надто активних відпочивальників та їхніх чад на базі завжди є медпункт, де нададуть кваліфіковану меддопомогу. Ціни на їжу, сувеніри та різноманітні дрібнички там хоч і розраховані на туристів, але все ж доволі сприятливі і доступні. Особливими смаколиками туристів місцеві “світязяни” радують пончиками зі згущеним молоком, ягодами та маком за 10 гривень, копченою та сушеною рибою (в залежності від розміру) від 15 гривень, а хороший вугор цінять в 1 тисячу гривень.

Для непосидливої та запальної молоді краще обрати Гряду, або саме село Світязь. Там молодим людям сумувати точно не доведеться. Клуби, бари, водні розваги, кальяни ... та багато-багато іншого.

На особливу увагу заслуговує наметове містечко. Розташоване воно неподалік села Світязь у самісінькому лісі. Територія оснащена столиками, бесідками, вбиральнями. За кожним відпочиваючим закріплена власна територія, де можна розмістити намет, поставити машину, розпалити багаття. Людей там дуже багато, так само як і наметів, тож побути відлюдником не вдасться, втім відчути себе дикарем можна точно, тим паче, що ваші “сусіди” у будь-якому випадку, поставляться до вас із розумінням)

Насправді багато чого ще на Шацьких озерах варто було б покращити... Я кажу про більш вдале облаштування пляжів, більше смітників, кращі дороги (по подекуди їх немає взагалі), паркінг... одначе й зараз стало краще, ніж було раніше. Трохи все таки для туристів умови покращують, хоча й дуже повільно. Звичайно, у дорогих котеджах є всі умови для комфортного відпочинку, але й не всі туристи, навіть із-за кордону, приїздять з кількома пачками валюти і натомість замість європейського звичайного рівня відпочинку отримують “український стидо-мінімалізм”. Тож, варто було б на це зважити і таки намагатися працювати на людей і творити туризм доступний для мас, але з нормальними умовами для комфортного відпочинку.

А для тих, хто ще не доїхав до славетного Світязю, ви ще маєте нагоду відчути на собі тепленькі хвилі озера і ласкаві промені сонця. Ще у вересні там цілком можна провести відпустку і вам не заважатимуть тисячі людей, як це було в липні, тим паче, житло ви можете знайти значно швидше і орендувати дешевше.

А наостанок хочеться зауважити: подорожуючи світами, запитайте себе, а що ви бачили у себе вдома. Я впевнена, навіть якщо вам не сподобаються певні умови відпочинку, однак краса природи і її неперевершеність вас точно зачарує, тим паче, то своє - рідне)».

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024