Як шахраї обдурюють охочих відпочити на Світязі

17 Серпня 2016, 10:38
1551

Незважаючи на щорічне значне підвищення цін, відпочинок на Світязі все більше набирає своєї популярності.

Туристи звикли бронювати місця для проживання у телефонному режимі, але останнім часом зручно та легко можна замовити будиночки через Інтернет. Проте заради достовірності того, що відпочивальники все-таки приїдуть, господарі садиб просять завдаток, – пише Кордон.

Туристи перераховують гроші на картку зазначеної господарем особи, таким чином, підтверджують бронювання місць для відпочинку. Цей спосіб – гарна можливість нажитись для шахраїв.

Зараз – це звичний сценарій шахрайства. Турист знаходить інформацію на сайтах у Інтернеті про відпочинок на Світязі, читає відгуки про кімнати, садибу чи будинок, бачить навіть фотосвітлини маєтку, телефонує і бронює місця для проживання. Але господар просить завдаток, який потрібно перерахувати на його банківську картку. Цікаво, що нібито “господар” садиби каже своє прізвище, ім’я та по батькові. Відпочивальник без будь-яких підозр перераховує кошти. Проте, приїхавши за вказаною адресою у Світязь, виявляється, що її просто не існує. Більше того, так званий “господар” або не підіймає слухавки, або номер телефону поза мережею…

Пані Олена з Києва розповідає, що втомилась шукати потрібну їй адресу у Світязі.

“Ходжу по селу вже близько трьох годин, назва вулиці та, що треба, а номеру будинку нема такого. Відразу ж почала шукати місцевих жителів, аби спитати, чи є взагалі ця адреса. Підтвердили, що нема. Я також показала фото садиби, яку, нібито, ми забронювали на вихідні. Відповідного будинку теж ніхто не бачив. Відпочинок зіпсовано: ми без житла, ще й подарували комусь 1 200 гривень”, – з жалем розказує Олена.

Дві молоді пари зі Львова теж опинились у подібній ситуації. Тільки вони перерахували для шахраїв більшу суму – 3 000 гривень. Павло, один із хлопців, розповідає, що навіть зберегли чеки з оплатою послуги.

“Ми спочатку не хотіли давати завдаток, оскільки чудово розуміли, що це може бути обман. Проте ми майже кожного дня перед приїздом підтримували телефонний зв’язок із власником садиби. Та й він сам телефонував і перепитував, чи точно будемо. Тобто ми цілком повірили, що все буде гаразд. Зараз ми тут, на Світязі, без грошей на нове житло. Чекаємо поки приїде поліція”, – пояснює Павло.

Чимало туристів потрапляли у сіті недобросовісних шахраїв. Але що робити у такому випадку? Адже кошти пересилають добровільно, банк нічим допомогти не може. Правоохоронці теж.

Щодо цієї ситуації журналісти звернулися за офіційними коментарями до заступника начальника Управління – начальник відділу протидії кіберзлочинам у Волинській області Поліського управління кіберполіції Департаменту кіберполіції Національної поліції України, майора Олександра Мірчука.

“Великої кількості заяв нині немає. Можливо, громадяни звертаються до поліції за місцем проживання. Насправді, ця ситуація має двояке бачення. З одного боку, туристи сподіваються зберегти за собою резерв місць, а з іншого – власники садиб хочуть мати підтвердження того, що відпочивальники приїдуть. Пораджу для туристів перераховувати менші суми коштів, не оплачувати весь відпочинок. Крім того, отримати зараз картку банку на чуже ім’я досить просто – потрібен лише паспорт та згоду особи. Переважно шахраї для такого обирають безхатьків, алко- та наркозалежних”, – пояснює ситуацію Олександр Мірчук.

Також Олександр радить для кожного бути трішки хитрішим за злочинців. Насамперед, варто просити якомога більше інформації про місце проживання, обов’язково попросити електронну скриньку господаря або ще один телефон. Краще навіть попросити більше фото, які можна було б переглянути у вільному доступі. Це полегшить роботу для правоохоронців. Але, звісно ж, за умови, коли громадяни звертатимуться у поліцію. А це робити варто.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024