В Шацьку ініціюють створення госпітального округу

16 Серпня 2016, 09:00
1510

Відповідне звернення, яке стосується реорганізації сфери охорони здоров’я,  депутати Шацької районної ради прийняли на позачерговій сесії, яка відбулася 5 серпня.

Документ адресували прем’єр-міністру України, виконуючому обов’язки міністра охорони здоров’я, голові Волинської обласної державної адміністрації.

У зверненні йдеться про відкриття центру госпітального округу на базі територіального медичного об’єднання Любомльського і Шацького районів. Це передбачає створення єдиного закладу інтенсивного лікування та функціонування на його території інших стаціонарних установ - невеликих лікарень. Деякі малопотужні установи трансформуватимуться в амбулаторії первинної допомоги, інші — в лікарні відновного лікування чи хоспіси, а потужніші та сучасніші — в лікарні планового лікування.

Оскільки у якості окружних лікарень пропонується обирати установи достатньо потужні (краще обладнані, краще забезпечені кваліфікованим персоналом) та розташовані «на перехресті доріг», тобто у тих містах, куди люди вже самі «протоптали стежку», то для центру госпітального округу якнайкраще підходить саме ТМО. Окружну лікарню можна утворити з однієї установи або ж за рахунок об’єднання кількох установ.

Оскільки в ТМО вже відбулося таке об’єднання лікарень (створено Єдиний медичний простір двох районів), тому передбачають, що етап створення госпітального округу на базі ТМО пройде «безболісно». Також таке рішення зумовлене географічним розташуванням ТМО – прикордонням (у межах його обслуговування діють декілька міжнародних пунктів пропуску, проходять міжнародні автомагістралі). Шацький район є курортною зоною, відповідно у літню пору на його території значно збільшується кількість населення району, в тому числі іноземців, медичну допомогу яким також надають в ТМО.

Позитивний досвід у створенні єдиного медичного простору на базі Шацького та Любомльського районів, успішна діяльність ТМО після реформування медицини двох районів є сприятливими факторами для створення на базі ТМО центру госпітального округу, що забезпечить позитивний вплив на якість, своєчасність та доступність надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги місцевим жителям, приїжджим громадянам та іноземцям.

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024