Відпочивальники: "На Світязі краще, ніж на морі!"

02 Серпня 2016, 11:45
1685

Відпочивальники, які побували на Шацьких озерах, продовжують ділитися враженнями.

У своєму блозі користувач Влад Безпалов розповів, чому на Світязі краще, ніж на морі, - пише  Кордон.




Після відвідин Шацьких озер, чоловік змінив свою думку щодо цієї місцини.У самому верхньому, північно-західному куточку на стику трьох держав розташована ціла країна Шацьких озер, або у народі просто Шацьк. “Всього нараховується понад 30 озер, найбільше з яких – Світязь. Саме у однойменному селищі ми зупинилися аби насолодитися тамтешньої природи”, – розповідає турист. Жили у будиночках на колесах у 300 метрах від води. Місце на людину коштувало 100 гривень.

Досі немає одностайної думки щодо появи озер, але найбільш ймовірною вважається відступ льодовика. Зараз же природні водойма живляться з джерел.




Через це тут кришталево прозора вода. Поруч немає промисловості. Кажуть, що її можна проста так пити. Пісок – чим вам не море?

Озера оточені лісами – welcome to Волинське Полісся. Комарів за 4 дні нашого перебування ми так і не побачили.

"Комарі можуть бути лише коли є велика спека і те, вони не страшні", – казали нам місцеві.

Вздовж берега багато човнів, які можна взяти на прокат. Оренда на день коштує 150 гривень. На відміну від моря вода тут не цвіте, немає неприємного запаху болота та надокучливих медуз, як це було на Чорному морі.

Інший берег ледь видно. Повна гармонія з природою. Поруч пасуться коні. А у воді плавають елегантні лебеді.

На Світязі навіть є хвилі! Перші метрів з 200-300 глибина не велика – до 1,5 метра, але потім (там де темна синя смужка) йде різкий обрив і провалля у кілька метрів. Взагалі глибина Світязя цілих 52 метри, що втричі більше (!) ніж в Азовському морі. Не даремно воно належить до семи природних чудес України.

Правда є і свої мінуси. Піщані пляжі позаростали травою, є лише невелика смужечка піску біля води або ж треба довго шукати. Смітники є, але вони аматорські – зроблені з мішків. Біля самого озера туалети відсутні – треба йти або до самої дороги за метрів 500 або ж у найближчі кущі.

Якщо засмагати та купатися набридло, то може прогулятися по селу у пошуках автентичних дерев’яних волинських хат – справжній скансен!

Є варіант також на один день з’їздити у Білорусь. Брест знаходиться лише у 100 кілометрах. На машину, правда, слід купувати страховку (500 гривень). Нас було п'ятеро і тому вийшло лише по 150 гривень (разом з бензином) на людину.

Щодо цін у магазинах, то вони вищі, ніж, скажімо, у Луцьку, а у кафе (правда, були лише в одному) вартість обіду кусається. Перші страви по 25-30 гривень, відбивна 30-35 гривень (у Тернополі це вартість комплексного обіду). Пиво коштує 12-16 гривень. Ліпше брати з собою їжу і готувати бутерброди чи то шашлики вже на місці.

Або ж можна взяти з собою термос на спробувати тутешню випічку – це пиріжки з чорницями та пампух з маком. Начинки кладуть щедро! Довіз безпосередньо до клієнта. Вартість єдина на всьому «узбережжі» – 10 гривень.


 

Ввечері неодмінно слід помилуватися заходом сонця. Ввечері небо випромінює велику палітру яскравих барв.


 

“Після відвідин Шацьких озер я змінив свою думку про цей край, який до цього здавався мені місцевістю боліт, комарів та холодного літа”, – підсумовує свою розповідь відпочивальник Владислав.

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром