На Волині закриють 30 малокомплектних шкіл

02 Серпня 2016, 11:00
1325

З початком нового навчального року на Волині закриються 30 малочисельних шкіл.

Про це журналісту видання «Волинь24» розповів голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик.

Посадовець повідомив, що на Волині загалом є 129 малочисельних шкіл, щонайменше 29 з яких закриють найближчим часом.

Водночас очільник облдержадміністрації каже, що це число неостаточне, мовляв, наразі тривають дискусії щодо закриття шкіл у Рожищенському районі, активно працюють в цьому напрямку у Луцькому районі.

Зі слів губернатора, багато вчителів з малочисельних шкіл відразу вийде на пенсію, решту ж влаштують в опорні школи, куди переведуть учнів. При цьому частина вчителів працюватиме лише протягом перехідного періоду, аби «допрацювати до пенсії».
 

-Це дуже болісний процес, але його потрібно пройти, - наголосив Гунчик.
 

Також очільник області заявив про те, що в питанні закриття шкіл він керується якістю, а не кількістю.

«Для мене це краще, ніж просто відрапортувати перед Прем’єр-міністром чи Міністерством фінансів про те, що всі малочисельні школи закриті. Тим більше є випадки, коли місцеві бюджети готові фінансувати такі школи. Зокрема близько в 20 школах після такого рішення кількість учнів зросла з 23 -24 до 30», - підкреслив керманич Волині.

Він зауважив, що держава припиняє фінансування малочисельних шкіл з 1 вересня цього року, але зважаючи на те, що реформа на Волині ще аж ніяк не на завершальній стадії, керівництво області проситиме високопосадовців запровадити певний перехідний період.

Зокрема, очільник Волині шукатиме фінансування для тих малочисельних шкіл, в яких наразі мало учнів, але наступного року буде потреба у відкритті нового класу.

«Але, якщо в школі 5-7 дітей, народжуваності немає і село депресивне , то треба думати про створення опорних шкіл, довезення дітей на автобусах і створення належних умов для навчання. Треба бути відвертими – якість навчання в малочисельних школах невисока. Я бачив, як діти з середнім балом 8-9 при вступі в ліцей отримували 3-4», - зауважив посадовець.

З його слів, норма витрат на навчання одного учня на рік – до 10 тисяч гривень, а в школах, де навчається менше 25 учнів, може витрачатись на це 35, 40 і навіть 60 тисяч гривень. Відтак, утримання однієї малочисельної школи може коштувати бюджету кілька мільйонів гривень.

«Це накладно і для державного, і для місцевих бюджетів. А, якщо хтось думає, що ми їх фінансуватимемо з обласного бюджету, то даремно – в нас є багато інших важливих питань», - резюмував голова ОДА.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024