У спілку «Військові капелани Волині» ввійшов священик із Шацька

27 Липня 2016, 17:00
Отець Роман Скірак - зліва 2098
Отець Роман Скірак - зліва

На прохання ініціативної групи з благословіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла у Волинській православній духовній академії відбулись установчі збори громадської спілки «Військові капелани Волині». У них взяли участь близько двадцяти священиків, які духовно опікуються військовиками.

Серед них – і отець Роман Скірак, настоятель парафії свя­того Архістратига Михаїла УПЦ КП смт Шацьк.

Ця робота – як у зоні АТО, так і на Волині – та співпраця в різних об’єднаннях учасників бойових дій на Донбасі, долучення до патріотичного виховання молоді привели душпастирів до необхідності створити свою спілку. В ній ділитимуться досвідом, шукатимуть розв’язання проблем, - пишуть Волинські новини з посиланням на прес-службу Волинської єпархії УПЦ КП.

Учасники зборів громадської спілки
Учасники зборів громадської спілки



Під час засідання обговорювали цілі нової спілки, шляхи їх вирішення. Ухвалили, що «Військові капелани Волині» невдовзі стануть юридичною особою з трьома кущовими осередками, матимуть свої атрибути, зокрема прапор і шеврони. Розглянуто проекти установчих документів.

Головою Спілки обрали настоятеля громади Покрови Пресвятої Богородиці села Княгининок (колишні Маяки) Луцького районного деканату протоієрея Михайла Бучака, головою ревізійної комісії – насельника Жидичинського монастиря Святителя Миколая Чудотворця ієромонаха Макарія (Дядюся).

Невдовзі учасники зібрання подадуть на розгляд церковноначалію доопрацьовані документи.

Настоятель парафії свя­того Архістратига Михаїла УПЦ КП смт Шацьк о­тець Роман Скірак, який став повноправним членом спілки, ще взимку почав опікуватися військовослужбовцями. Саме тоді він здійс­нив свою першу поїздку в зону АТО як військовий священик. Протягом місяця отець Роман  духовно опіку­вався бійцями прикордонних вій­ськ України, які несли службу під Ма­ріу­полем Донецької області.

Під час перебування в зоні АТО
Під час перебування в зоні АТО

 

Було важко, небезпека чатувала на кож­ному кроці, проте священик жодного разу не пошкодував про перебування в горнилі війни. Кожен день розпочинав з молитви, сповідав, причащав бійців, благословляв тих, хто вирушав на бойове завдання. У вільні хвилини допомагав бійцям вирішувати побутові питання, готував для них обіди і навіть грав з ними у футбол. Та найчастіше просто спілкувався з тими, хто втомився від війни і шукав розради.

На Великдень отець Роман Скірак здійснив другу поїздку у зону АТО, але вже як волонтер. Разом з іншими священиками відвіз на буремний Донбас продукти харчування, одяг, засоби гігієни, зібрані небайдужими парафіянами. 

Допомога для воїнів АТО
Допомога для воїнів АТО

Священик готовий і надалі працювати у тому ж дусі, ділитися досвідом, шукати разом з представниками духовенства шляхи вирішення проблем та підтримувати постійний зв'язок із бійцями АТО. Він упевнений, що спілка почне відроджувати древню традицію капеланства, бо де життя бореться із смертю, там має бути Бог.

 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром