На «легенях» Світязя роблять бізнес

17 Липня 2016, 16:34
2568 Джерело: http://www.volynnews.com

Для озера Світязь діяльність нелегального бізнесу з виловлювання кладофор (мохоподібних зелених кульок) нині є як ніколи проблемою актуальною та болючою. Оскільки маленькі зелені кульки, що плавають на дні, – це природні фільтри. Їхня роль для озера Світязь дуже важлива – вони очищують воду та насичують її киснем.

Кладофори ростуть дуже повільно, 5-10 міліметрів у рік, а в природі можуть досягати величини до 20 см в діаметрі. Цю рослину можна сміливо назвати «легенями» Світязя, тому їхня роль для водойми дуже значима та життєво необхідна, - пише Соцпортал.

Вчені дійшли висновку, що зі змінами клімату в останні роки ХХІ століття популяція кладофор у світі стрімко почала зменшуватись. В Україні її можна зустріти лише на кількох озерах, одне з яких Світязь. Європейці її закуповують для очищення води і підтримання мікрофлори акваріумів, ставків, та навіть цілих озер. Тому для світязян це ще один шлях (окрім зеленого туризму – авт.) заробити грошей.

Таким чином, зараз у вільному доступі можна у мережі Інтернет знайти сайти з продажу зелених кульок, ціна залежить від розміру кожної кульки: 2-3см – 0.24$, 3-5см – 0,36$, 9-12 см – 2$. Подейкують, що у місцевих жителів київські підприємці скуповують кладофорії по 400-500 гривень за мішок, а в мішку може бути до 1500 кульок кладофор. Таким чином, посередник передає “товар” на Київ, а зі столиці – у країни Європи.

Ходять чутки, що у відділенні “Нової Пошти” Шацька частенько можна побачити від 3-х до 5-и мішків із цим “добром”, які готові до відправки. Проте зазначимо, що рослини цінні лише тоді, коли живі. Всім відомо, що дістати з дна ці рослини, досить важко. Проте умудряються це робити за допомогою човна та невода, проте вже у вечірній час.

З інсайдерських джерел журналісти дізналися, що у лісі неподалік озера Світязь лежать викинуті кимось зелені кульки. Щоб перевірити цю інформацію, вирушили на те місце, про яке повідомив інсайдер. Так, справді, у рівчаку лежала чимала кількість зелених кульок, висохлих від сонця. Розгорнувши, журналісти побачили кладофори яскраво-зеленого кольору, що свідчить, що деякі рослинки ще живі. Крім того, виникає питання: чому їх викинули? Вони вже стали непридатні для «бізнесу»? Поганий товар?

Також репортери поцікавилися, чи є якісь санкції для хитромудрих підприємців. Так, згідно з Постановою Кабінету Міністрів від 24 липня 2013 р. № 541 про «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд», за знищення, вивезення чи заподіяння шкоди водним рослинам, потрібно заплатити штраф у розмірі 55 грн за 1 рослину.

Дирекція Шацького національного природного парку поки відмовилась давати коментарі щодо цього.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024